Kviečiu visus šunų augintojus atkreipti dėmesį į šią beveik stichinę nelaimę, kuri užplūsta ir miestus, ir miestelius artėjant Naujiesiems metams. Nepaleiskite šuns be pavadžio, jei jis bailesnis, geriau vedžiokite su petnešomis. Ginkdie, nesiveskite šunų į miesto centrą pasižiūrėti fejerverkų: tris kartus gal nebijos, o ketvirtą gali ištrūkti su visu pavadėliu.

Tokių tikrai ne vieną ir ne du pristato į sanitarines tarnybas ar prieglaudas - čia dar neblogai, jei tik mokate surinkti keletą telefono numerių ir paklausinėti, ar toks neatvežtas. Blogiau, kai pabėgėlius partrenkia mašinos ar jie išbėga į kitus rajonus, už miesto, kur valkatauja, rizikuodami tiek sušalti, tiek nusigaluoti iš bado, o nesterilizuotos kalytės - susigauti kraitelį ir dar pagausinti beglobių gretas.

Žinoma, nuo visų nelaimingų atsitikimų neapsidrausi, bet daugybės vargų ir ašarų galima būtų išvengti, jei šunims ant antkaklio būtų tvirtinamas žetonas su informacija apie šeimininką arba užrašoma nenuplaunamu markeriu ant paties antkaklio. Tai paprastai padeda labiau nei čipavimas ar tatuiruotės.

Jeigu jau vis dėlto šuo dingo, ieškokite jo su draugais, giminėmis, kad būtų didesnė vietovės aprėptis, - šunys gali nubėgti didelius atstumus, ir visai nebūtinai tiesiai gatve. Kabinkite popierinius skelbimus ir būtinai dėkite skelbimus su nuotrauka ir tikslia informacija į internetą, taip pat reguliariai tikrinkite rastų šunų skelbimus.