Nors mūsų šeimos pajamos didesnės nei minimalūs atlyginimai, bet maistui retai kada išleidžiame daugiau nei 5 litus per dieną žmogui. Žemiau pateiksiu 10 dienų sąrašą, ką valgėme ir kiek mums tai kainavo. Šeimos sudėtis – trys asmenys: du suaugę ir vienas vaikas.

Pirma diena:

- 2 kg obuolių – 1,5 Lt;

- avižų košė su džiovintomis spanguolėmis – 1,5 Lt;

- kepintos saulėgrąžos – 1,5 Lt;

- trinta daržovių sriuba (bulvės, morkos, svogūnas, cukinijos) – 2 Lt.

Antra diena:

- 1 kg obuolių, 1 kg bananų – 4,5 Lt;

- kukurūzų polenta su karamelizuotais svogūnais – 2 Lt;

- daržovių pyragas (bulvės, morkos, salieras, kaliaropė) su baravykų padažu – 5 Lt.

Trečia diena:

- mangas, 2 kg obuolių – 5 Lt;

- burokėliai, kepti su obuoliais, karamelizuotais svogūnais ir keptomis saulėgrąžomis – 3 Lt;

- perlinių kruopų košė su raugintais agurkais – 3 Lt.

Ketvirta diena:

- 1 kg persimonų, 1 kg obuolių – 4,5 Lt;

- ryžiai su daržovių kariu (morkos, paprikos, svogūnai, kokosų pienas) – 7 Lt;

- tarkuotos morkos su cukrum – 1 Lt;

- keptos bulvės su šviežių kopūstų salotomis – 2 Lt.

Penkta diena:

- 1 kg persimonų, 1 kg obuolių – 4,5 Lt;

- ekologiški makaronai su baklažanais – 6 Lt;

- tarkuotos morkos su cukrum – 1 Lt;

- žirnių sriuba (žirniai, bulvės, morka) – 3 Lt.

Šešta diena:

- 2 kg obuolių – 1,5 Lt;

- baklažanai trapioje ryžių miltų tešloje – 4 Lt;

- grikiai su keptomis morkomis ir pievagrybiais – 4 Lt.

Septinta diena:

- 1,5 kg bananų – 5 Lt;

- keturių grūdų košė su trintais juodais serbentais – 3 Lt;

- moliūgų sriuba (bulvės, morkos, moliūgas) – 5 Lt.

Aštunta diena:

- 1,5 kg kriaušių – 4 Lt;

- daržovių troškinys (bulvės, morkos, kopūstas, svogūnas) – 2 Lt;

- burokėlių salotos su karamelizuotais svogūnais ir džiovintomis slyvomis – 3 Lt.

Devinta diena:

- 2 kg kriaušių – 5 Lt;

- žiedinio kopūsto salotos su saulėgrąžomis – 4 Lt;

- saulėgrąžos – 2 Lt;

- bulvių kugelis su raugintais agurkais – 4 Lt.

Dešimta diena:

- 2 kg obuolių – 1,5 Lt;

- rūgštynių sriuba (bulvės, morkos, rūgštynės, svogūnas) – 3 Lt;

- tarkuotos morkos su cukrum – 1 Lt;

- pupelių salotos su keptomis morkomis ir svogūnais – 4 Lt.

Viso išleista: 114 Lt

Per šias 10 dienų suvartojome apie 200 ml aliejaus kepimui (2 Lt), kelis šaukštus cukraus, kukurūzų miltų, prieskonių (dar keli litai).

Visiems, kurie skundžiasi, kad nepajėgia sudurti galo su galu, siūlau pagalvoti, ar verta valgyti iš atliekų pagamintas „mėsiškas“ dešreles, ar geriau peržiūrėti savo racioną ir rinktis augalinės kilmės maistą. Per 10 dienų nevalgėme nieko, kas atsirado iš gyvūnų – kugelį kepiau be pieno, rūgštynių sriuboje nebuvo kiaušinių.

Negalintiems maistui skirti daug pinigų, patarsiu pasitelkti fantaziją ir valgyti kokybišką maistą. Jeigu valgot mėsą, tai valgykit kartą per savaitę ir gerą, tikrą mėsos gabalą, o ne kasdien, neaišku iš kokių gyvūno kūno dalių pagamintus gaminius.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Esate bandę suskaičiuoti ką nors panašaus? Šis tekstas paskatino jus taip pat dalyvauti tokiame eksperimente? Rašykite el.paštu pilieciai@delfi.lt ir pasidalinkite įspūdžiais!