Kas yra Y karta? Ar aš esu X ar Y ar Z kartos atstovas?

Kūdikių bumo karta (gimę maždaug 1946 - 1964 metais): šios kartos atstovai matė civilinių teisių, Šaltojo Karo ar net kosminių kelionių pradžios įvykius. Jie pasipiktinę valdžia, trokštantys taikos, iki pat senatvės besirūpinantys savo vaikais. Tai žmonės, sugebėję išgyventi ne vieną krizę, ištikimi savo darbovietei ir darbdaviui, siekiantys kokybės ir nebijantys viršvalandžių: jų tikslas – dirbti ir pasirūpinti šeima.

X karta (gimusieji maždaug 1965 - 1980 metais): šios kartos atstovai pirmieji patyrė, ką reiškia, kai į darbą išeina ne tik tėvas, bet ir mama, jie dar matė Šaltojo Karo pabaigą bei išgyveno tėvų skyrybų pagausėjimą. Šiems žmonėms svarbi gyvenimo harmonija, išsilavinimas ir laisvė bei nepriklausomybė nuo kitų. Šios kartos atstovai dažnai prisitaiko prie esamos situacijos, skeptiškai žiūri į įvairias institucijas bei puikiai žino savo teises.

Y karta (gimusieji maždaug 1986 - 2000 metais): tai karta, sužinojusi kas yra teroristų atakos, greitai tobulėjanti technologijose ir anksti tapusi nepriklausoma nuo savo tėvų. Šios kartos atstovai pasitikintys savimi, trokštantys visko čia ir dabar, siekiantys pasikeitimų. Jiems svarbiausia bendravimas, įsitraukimas į veiklą ar darbą bei visapusiškas tobulėjimas.

Kuo ypatinga Y karta?

Būdami veiklūs ir energingi, Y kartos atstovai nori daug ir greitai. Kaip visos kartos, taip ir ši, turi savo trūkumų. Pavyzdžiui, Kūdikių bumo karta buvo per daug konservatyvi ir atsargi. Y - svajotojai, bet tikrai ne parazitai. Bukime objektyvūs. Yra puikaus jaunimo, bet kiekvienoje kartoje buvo, yra ir bus ne tik geriečių, kuriais galima žavėtis, bet ir blogiečių. Tikriausiai du vyresniosios kartos įpročiai iškraipo tikrąjį jaunimo vaizdą: polinkis dažniau pastebėti blogesnius dalykus ir su nostalgija žiūrėti į praeitį. Visos kartos linkusios sakyti: „mūsų laikais to nebuvo“.

Kiekvienas pažįstame jaunosios kartos atstovų, kurie yra tingūs, akiplėšos. Tokių visada buvo, yra ir bus. Palikime juos ramybėje. Gyvenimas pats jiems ras vietą. Kalbėkime apie kupinus energijos, entuziazmo, noro mokytis ir norinčius įrodyti pirmiausia sau, o po to ir pasauliui, kad yra kažko verti.

Ar turi lauktus lūkesčius sau?

Y karta pasižymi dar viena savybe: šis laikotarpis ypatingas tuo, kad kiekvieno žmogaus atsakomybių sąrašas vis trumpėja, o teisių spektras neproporcingai auga. Šios tendencijos dėka jaunimas turi daug lūkesčių pasauliui. Mes visi girdime, ką turi (ne) daryti tėvai, mokytojai, politikai, verslininkai, vadovai. Jaunimas turi aiškius ir dažnai labai aukštus lūkesčius kitiems. Ir klausimas, ar turi tokius pačius aukštus reikalavimus ir lūkesčius sau?

Saldžiausius vaisius skins tie jaunosios kartos atstovai, kurie veiksmais parodys, kad turi aukštus lūkesčius sau. Šiai kartai ypatingai svarbu išmokti panaudoti savo stipriąsias puses ir kurti vertę. Net ne tiek svarbu mokėti gauti tai, ko nori, kiek svarbu išmokti kurti vertę. Priešingu atveju tai bus ne parazitų, o antidepresantų karta. Kurie labai greitai ir labai daug nori ir ilgą laiką gauna per mažai.

Galimybės Y kartai

Komentaruose daug kas rašys, kad Lietuvoje uždirbti padoraus atlyginimo neįmanoma. Bet tiesa yra ta, kad Lietuvos darbo rinkoje labai trūksta žmonių, kurie geba kurti vertę ir moka pasiekti rezultatą. Šis požiūris leidžia ženkliai daugiau pasiekti, nei galvojimas, kad dabartinė karta yra parazitų karta. Juk pasaulis yra toks, kokį jį matome.

Dabartinė karta yra lyg naftos telkinys. Jeigu neišgausime naftos - nulis vertės. Jeigu išgausime, bet nemokėsime perdirbti - nulis vertės. Jeigu išgausime, perdirbsime, bet produktas bus blogos kokybės - labai arti nulio vertės. Todėl darbdaviams svarbu išmokti panaudoti dabartinės kartos stipriąsias puses, o jaunimui svarbu mokėti kurti vertę, o ne tik būti fainais ir perspektyviais. Kiekvienas turi prisiimti atsakomybę ir žiūrėti, ką būtent aš pats galiu padaryti.

Koks yra geriausiai apmokamas gebėjimas?

Mokėjimas kurti vertę ir pasiekti rezultatą.

Kur ir kaip pasitikrinti ir tobulinti šį gebėjimą?

Naujoje Talentų Kartos programoje Indikatorius.