Žinote, mieli mokiniai, jūs vis dar esate „homo sovieticus“. Aš negyvenau tais laikais, tiesą sakant, gimiau jau šiame amžiuje ir tikriausiai nelabai ką galėčiau kalbėti apie tai, kas buvo „prie ruso“, bet mintyse atgaminusi istorijos pamokas ir prisiminusi visus tuos atvejus, kai mano pažįstami suaugusieji tradiciškai prie švenčių stalo aptarinėdavo, kaip gerai būdavo tais laikais – kiekvienas be pastangų gaudavo darbą, o miestuose – dažnai ir būstą, nereikėdavo pernelyg krutinti pirštų dėl geresnio gyvenimo, nes viskas buvo sustyguota – aš jau sugebu suprasti, kas ir kaip.

O yra taip: dauguma jūsų esate tinginiai, visko norintys ant sidabrinio padėkliuko. Jūs norite mokėti be pastangų, bet nesistengiate mokytis patys. Jūs norite, kad mokytojai su jumis elgtųsi gražiai, bet patys nevengiate į akis jiems mestelėti nemandagių, nederėtinų frazių, kurios – nepatikėsite – žeidžia.

Išmokite mokytis patys, o ne mokytojui baksnojant piršteliu į knygą, ir problemų nekils. Mokytojas gali tik parodyti duris, pro kurias turite eiti, bet atsidaryti jas turite patys.

Ši švietimo sistema nėra tobula, anaiptol, visur ryškėja daugybė spragų. Visi mes tai matome. Bet ką tie, kurie geba visa tai kritikuoti, daro dėl to, kad kažkas keistųsi? Ar nors vienas iš tų abiturientų, kurie DELFI portale reiškė savo nuomonę dėl jaunų mokytojų stygiaus, ketina ateityje stoti į pedagoginį universitetą? Abejoju. Nes mokytojui dabar nėra pagarbos, nėra sąlygų ramiai ir maloniai dirbti. O juk tas sąlygas galėtume patys kurti. Pagalvokime apie tai.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Norite atsiųsti savo nuomonę? Patarti? Pasidalinti mintimis? Kviečiame tai padaryti! Rašykite el.paštu pilieciai@delfi.lt arba žemiau: