Dažniausiai pamatau gražią ežerų ir miškų šalį, pilną piktų, nelaimingų žmonių. Piktumas ir nepasitenkinimas, bumbėjimas ir skundimasis be veiksmų visada nuvilia atvykus. Šią vasarą buvau nustebinta. Buvau tik savaitę, tai susidariau įspūdį tik mažos dalies tos Lietuvos, kokia ji yra, bet visiems pasakojau besidžiaugdama, kad gal čia viskas gerėja?

Pirma karta susidūriau su maloniu aptarnavimu valstybinėje įstaigoje, parduotuvėse. Nustebau pamačiusi, kad Klaipėda turi šviesoforus, kur tau rodo, kiek laiko liko stovėti, kad viena stotelė miegamuosiuose rajonuose turi būdelę su knygomis, kur gali palikti/pasikeist/pasiimti knygą.

Mažeikiai atrodė švarūs, pagrindiniai keliai – sutvarkyti (tarp namų kiemų – vis dar tragedija). Kauno autobusų stotis buvo uždaryta/perkelta kitur, tad smagu, kad pagaliau stotis pertvarkoma. Netgi mažame senelių kaime vienas pokytis – atsirado kebabų kioskelis.

Kokią Lietuvą aš matau? Trapią ir besikapstančią. Patys žmonės jos viduje keikia Lietuvą, galvoja, kad įstatymai jų nesaugo, kad šalies politika supuvusi, kad korupcija ir vokelių situacija negerėja, kainos nežmoniškos.

Sunku susidaryti gerą nuomonę apie Lietuvą, kai patys lietuviai, gyvenantys joje, ją peikia. Bet tik neduok Dieve, koks emigrantas ką nors blogo apie Lietuvą pasakys, tada patriotizmas išlenda ir vietoj burbėjimo vietiniai puola ginti Lietuvą ir peikti išvykusius, kad tik gobšūs, neišsilavinę ir nusikaltėliai emigruoja, ir čia nėra taip blogai. Norėčiau matyti taiką, nekariaujančius tarpusavyje lietuvius ir nesvarbu, ar jie Lietuvoje, ar ne. Mes visi – lietuviai, kad ir kur būtumėm, kad ir kokie geri ar blogi esame. Tolerancijos Lietuvoje dar mažai, vis dar tyčiojamasi iš mažumų ir kitoniškumo.

Bet Lietuvą matau tokią, kokia ji perteikiama per televiziją, apie kokią yra pasakojama artimųjų, kokią matau pati, kai esu joje. Ir patikėkit, nė vienas nevažiuotumėm/negrįžtumėm į Lietuvą, jei ji būtų labai bloga. Vilčių yra daug. Bet ir darbo nudirbti gerinant ją reikia daug. Ir tai galime padaryti tik mes, lietuviai.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Norite pasidalyti mintimis ar nuomone apie gyvenimą užsienyje ar Lietuvoje? Rašykite el.p. pilieciai@delfi.lt!