Visus linksmino kapela „Sadūnai“, spektaklį parodė Ukmergės lėlių teatras, o šventę šauniai vedė žydelis Moišė ir smagi gaspadinė Bronelė. Jie prisiminė, kokie turgūs Ignalinoje būdavo dar 19 amžiaus pabaigoje, kai žvejai žuvis iš šimto ežerų parduoti suveždavo, kaip šurmuliavo visko pilni žydų kromeliai.

Nuo ankstaus ryto Laisvės aikštėje skambėjo muzika, prekiavo sodininkai, daržininkai, tautodailininkai, šurmuliavo sumaniai išpuošti seniūnijų kiemeliai, kuriuose buvo pristatomi patys įvairiausi amatai.

Linkmeniškiai kvietė pasižiūrėti kalvystės, gražiausių mezginių, daugėliškėnai rodė lino kelią, rimšiškiai – verpimą. Ignalinos kiemelyje puikuotasi meniškais drožiniais, strigailiškiečiai vaišino skaniausia žuviene, tverečėnai gyrėsi, kad jų sūriai patys skaniausi, o sviestas pats riebiausias.

Dūkštiečiai didžiavosi savo rankdarbiais, gabiais siuvėjais ir Rojaus obuoliukais, ceikinių žmonės – veltiniais, vidiškiečiai – pyragais, saldumynais ir bene vyriausios mugės amatininkės 80-metės Birutės Žemaitienės sertifikuoto ekologinio gamybos ūkio skanėstais. Kazitiškio kiemelyje mokyta rišti šluotas, gaminti žaislus ir pirštines megzti, didžiasaliečiai rūkė žuvį, o Mielagėnų medžiotojai virė žvėrienos plovą ir didžiavosi medžioklės trofėjais. Dėdė Juozas vaikučius kvietė pasivažinėti arkliuko traukiamu vežimaičiu, o šauniausi vaikinukai galėjo išbandyti jėgas aukštyn lipdami mediniu rąstu ir pasiimti prizą.

Šventės dalyvius pasveikino mero pavaduotojas Henrikas Šiaudinis. Jis sakė, kad šiemet norėta mugėje ypatingai pagerbti senuosius amatus ir juos saugančius žmones. Tai, kas prieš penkiasdešimt metų kaimuose buvo įprasti darbai ir užsiėmimai dabar jau tampa retenybe, todėl jaunimui reikia ir parodyti, ir pamokyti, kaip mušamas sviestas, mezgamos pirštinės, kojinės, kaip audžiama ir verpiama.

Gausiai į mugę susirinkusius Ignalinos krašto žmones pasveikino ir svečiai – Seimo pirmininko pavaduotojas Česlovas Juršėnas ir Seimo narys Konstantas Ramelis. Visiems žemės mylėtojams, ūkininkams pagyrimo žodžių negailėjo  Lietuvos ūkininkų sąjungos Ignalinos skyriaus pirmininkė Marijona Lukoševičienė. Ji pasidžiaugė, kad ūkininkus Dievulis myli ir šiemet derlius gausiai užderėjo, o aruodai pilni net kupa. Kaip didžiausią pagarbos ir žemdirbio darbo simbolį mero pavaduotojui Henrikui Šiaudiniui ūkininkai padovanojo lino drobulėn įvyniotą duonos kepalą ir didelį sūrį. Svečiai taip pat gavo dovanų – gražiai dekoruotuose lininiuose maišeliuose ūkininkų sukrautų gėrybių.

Buvo paskelbti ir pasveikinti geriausi rajono ūkininkai, konkurso „Metų ūkis 2011“ nugalėtojai Jolanta ir Saulius Cicėnai (Naujojo Daugėliškio seniūnija, antrosios ir trečiosios vietos laimėtojai Birutė Butavičienė (Ceikinių seniūnija) ir Diana ir Vidmantas Einikiai (Rimšės seniūnija). Geriausi ūkininkai išrinkti iš 50 kandidatų.

„Tai jauni, darbštūs žmonės, kurių puikiai tvarkomus ūkius ne gėda bet kokiam svečiui parodyti“,- ūkininkus gyrė M.Lukoševičienė. Geriausius ūkininkus pasveikino seniūnai, Kredito unijos, „Litagros“, Žemės ūkio konsultavimo tarnybos atstovai, šeimos nariai.

Mugėje paminėta Vietos savivaldos diena. Mero pavaduotojas Henrikas Šiaudinis ta proga dėkojo savivaldybės tarybos nariams, savivaldybės administracijos darbuotojams, seniūnaičiams, visuomeninių organizacijų lyderiams ir aktyviems rajono gyventojams bei kvietė visus būti pilietiškus ir kartu rūpintis krašto gerove bei ateitimi.

Padėkos raštai ir savivaldybės dovanos už nuoširdų ilgametį darbą, kūrybingumą, aktyvią visuomeninę veiklą įteikti rajono tarybos, savivaldybės administracijos darbuotojams, seniūnams ir seniūnaičiams, bendruomenių vadovams, kultūros darbuotojams. Pagerbta 13 savivaldai nusipelniusių žmonių.