Įtarimą sukėlusios informacijos užuomazgos buvo rimtoje institucijoje - Lietuvos darbo biržos internetinėje svetainėje. Ten yra vienas skelbimas (redakcijai pavadinimas žinomas – DELFI). Užbėgdamas galimiems kaltinimams už akių pasakysiu, kad jokių pretenzijų darbo biržai neturiu ir, gink Dieve, niekuo nekaltinu. Tiesiog, iš ten atėjo informacija, kuri kelia abejones.

Taigi, kaip ir dorai gyvenantis Lietuvos pilietis, nutariau pasinaudoti galimybe užsidirbti papildomų pajamų. Atrodo, kas čia blogo? Pasigirčiau - visai gerai. Susisiekiau skelbime nurodytu kontaktiniu elektroninio pašto adresu, nusiunčiau CV, trumpai išdėsčiau apie save, kas esu ir ko ieškau. Atsakymą gavau itin greitai - gal po kokių 10-15 minučių. Gautas atsakymas sukėlė intrigą - siūlomas uždarbis tikrai pakankamai geras, darbas, sakyčiau, nėra sudėtingas, bet iš karto atsirado keista savijauta, kad kažkas čia ne taip.

Aiškumo dėlei įdėsiu gautą informaciją, kuri padės skaitytojams susipažinti su tuo, apie ką aš kalbu:

Mūsų įmonė vykdydama pro-bono (neatlygintiną) veiklą ir bendradarbiaudama su užsienio paramos, labdaros ir finansinių konsultacijų institucijomis, įmonėmis ir fondais, siūlo šią nuostabią ir unikalią galimybę gauti kas mėnesinę paramą. Parama yra negrąžintina, t.y. jos niekam grąžinti nereikės, ji skiriama tėveliams, kurie gyvena Lietuvos respublikoje, yra pilnateisiai piliečiai, bei turi mažamečių vaikų (iki 16m. amžiaus). Paramą skiria Jungtinėje Karalystėje veiklą vykdantys ir padėti tėveliams Lietuvoje norintys fondai, įmonės ir institucijos. Mes geranoriškai ir neatlygintinai siūlome padėti išsipildyti šiai galimybei. Su mūsų pagalba ir priežiūra, jūs užpildysite reikiamus dokumentus, įveiksite atstumą tarp Lietuvos ir Jungtinės Karalystės, sutvarkysite būtinus formalumus ir grįžę mėgausitės gauta parama. Paramos dydis priklauso nuo vaikų skaičiaus, pajamų ir išmokų gaunamų Lietuvoje dydžio, bei kitų veiksnių.

Mažiausia galima paramos suma - 50£ per mėnesį.

Mes drauge su paramos skyrimą organizuojančiais partneriais Jungtinėje Karalystėje padengsime jūsų kelionės, apgyvendinimo, dienpinigių ir kitų formalumų išlaidas, iš jūsų mainais paprašysime pateikti būtinus išlaidas pagrindžiančius dokumentus, bei papasakoti apie šią nuostabią programą kitiems tėveliams. Dalinkitės šia žinia su kitais taip, kaip mes dalinamės šia parama su Jumis.

KLAUSIMAI IR ATSAKYMAI

1. Klausimas: Kokios garantijos kad aš gausiu paramą?

Atsakome: visų pirma, mes šią pagalbą teikiame laikydamiesi LR ir Jungtinės Karalystės teisės aktų, todėl pasirašome šios paslaugos (Paramos) suteikimo neatlygintiną sutartį. Tokiu būdu, jums garantuojame, kad paramą gausite, o męs iš jūsų jokio atlyginimo neimsime. Prieš pasirašydami sutartį paprašysime jūsų mums pateikti keletą dokumentų iš darbovietės ir SoDros, kad galėtume įvertinti, kokio dydžio parama jums gali būti teikiama kasmėnesį. Po įvertinimo, iškarto pasirašysime neatlygintinų paslaugų suteikimo sutartį, beliks tik nuvykti į Jungtinę Karalystę ir užbaigti formalumus.

2. Klausimas: Dokumentus pateikiau, atlikote įvertinimą, tai kokio dydžio parama man priklauso?

Atsakome: paramos dydis pagrinde priklauso nuo jūsų atlyginimo dydžio per paskutinius 12 mėnesių sumos, bei nuo įmokėtų socialinio draudimo mokesčių sumos ir gautų socialinių išmokų sumos per paskutinius 12 mėnesių. Todėl labai svarbu pateikti išsamias pažymas iš darbovietės ir Socialinio Draudimo Fondo prie Sveikatos Apsaugos ministerijos. Paramos suma per mėnesį, kuri bus pervedama į jūsų sąskaitą banke, bus nuo 50£. Atskirais atvejais sumos gali skirtis.

3. Klausimas: Pasirašėme sutartį, kas toliau?

Atsakome: Po sutarties pasirašymo, 5-30 dienų bėgyje pranešime jums apie išvykimo data ir vietą, bei kelionės tikslą - adresą ir pasitinkančio asmens duomenis, be abejo ir kontaktinis telefonas 24/7 dėl jūsų patogumo.Į kelionę vyksite vienas, be vaiko! Pasirūpinkite, kam paliksite vaikutį, kol būsite išvykęs! Jums nuvykus ir susitikus su priimančiąja puse (institucijos, įmonės ar fondo atstovu) mes būsime informuoti automatiškai. Priimančioji pusė jus pasitiks, apgyvendins, bei suteiks dienpinigius (dienpinigių suma būna apie 35£ savaitei, kartais daugiau, priklauso nuo priimančiosios pusės turimo biudžeto), suteiks informaciją kiek tiksliai užtruks formalumų sutvarkymas (paprastai - 7 dienos), kokia laisva programa galima (turėkite mintyse faktą, kad jūs turėsite daug laisvo laiko, nes faktiškai užimti būsite 2-3 dienas, o likusį laiką bus tvirtinami ir tikrinami jūsų pateikti duomenys). Apgyvendinti būsite gyvenamajame name, kotedžo tipo (patys populiariausi Jungtinėje Karalystėje), šie namai yra socialinio būsto tipo, paprastai su visais namų apyvokos daiktais. Nepergyvenkite apie apgyvendinimo sąlygas išsamiai pranešime, jums prieš išvykstant, be abejo apgyvendinimas jums nieko nekainuos, šis rūpestis yra priimančiosios pusės.

4. Klausimas: Ką dar svarbaus privalau žinoti prieš pasirašydamas su Jumis sutartį?

Atsakome: Mes užtikriname, kad su Jumis kiek įmanoma bus kalbama lietuviškai, tačiau visų situacijų numatyti negalime, todėl minimalios anglų kalbos žinios pageidautinos, mes garantuojame, kad pasitinkantis asmuo gebės kalbėti lietuviškai arba rusiškai. Nepateikite mums neteisingos, klaidinančios informacijos. Jei vienas iš tėvų nesutinka ar prieštarauja paramos gavimui - męs turime apie tai žinoti. Jei vienas iš tėvų yra bedarbis, o kitas dirbantysis, rekomenduojame pateikti nedirbančiojo duomenis, jam bus lengviau išvykti savaitei į Jungtinę Karalystę nei dirbančiajam. Priimančioji pusė Jungtinėje Karalystėje gali prašyti pasirašyti atstovavimo institucijose. Mes sunkiai ir ilgai dirbome, kol pasiekėme, kad visos išlaidos būtu išskaičiuojamos ir jums parama tiesiogine šių žodžių prasme - nieko nekainuotų. Atsisakydami pasirašyti bet kokį legalų dokumentą, ir taip užkirtę kelią gauti sau paramą, turėsite padengti mūsų išlaidas kaip numatyta bus mūsų sutartyje. Nepiktnaudžiaukite parama, jos negalėsite naudoti nelegaliems tikslams. Atsiskaityti už gautą paramą jums niekam nereikės, nebent mums arba paramos davėjams kils pagrįstas įtarimas. Ši parama yra skiriama ne asmeniškai jums, o jūsų vaikams ir jų gerbūvio kūrimui.

Kviečiame kreiptis!

SVARBU!Kreipdamiesi pateikite pažymą iš darbovietės apie per paskutinius 12 mėn. gautas pajamas (jei nedirbate paskutinius 12 mėn. tuomet nereikia) taip pat pateikite savo paso kopija ir vaiko(-ų) gimimo liudijimo ir vaiko(-ų) paso (jei jau turi) kopijas. Pats svarbiausias dokumentas yra pažyma iš SoDros apie per paskutinius 12 mėn. gautas socialines išmokas, bei gautas įmokas. Kartais reikia pateikti pajamų deklaraciją iš mokesčių inspekcijos.

Darbo biržos puslapyje skelbiamo darbo esmė - surasti tokių žmonių, kuriems reikalinga finansinė parama. Pagrindinis reikalavimas - turėti vaiką ar vaikų iki 16 metų amžiaus. Na, dar reikalingas pajamų dydis už paskutinius 12 mėnesių, bet čia jau niuansas. Už kiekvieną tokį asmenį, ar, pavadinkime, šeimą, atvedusiam žmogui, šiuo atveju man, jei sutikčiau su jais dirbti, būtų sumokama tam tikra pinigų suma, t.y. kiek mažiau nei pusė minimalios algos, gaunamos „į rankas“. Neblogai, ar ne?

Gyvenimiškos patirties, bent jau šiokios tokios, sakyčiau, jau turiu, todėl iš karto iškilo klausimas, kodėl kažkas iš užsienio taip noriai dalina pinigus? Na, gerai, užsienyje kitoks mentalitetas, jie linkę vieni kitiems padėti. Pateiktoje informacijoje sakoma, kad paramą skiria Didžiosios Britanijos fondai, kuriuos finansuoja lietuviai verslininkai, dirbantys Didžiosios Britanijoje. Pasak jų atstovo, jie gauna mokestines lengvatas mainais už labdarai ar paramai skiriamas pinigines lėšas. Gal ir taip, dievaži? Nesigilinau į tos šalies įstatymus. Bet kodėl tokiu būdu ieškoma paramos norinčių gauti žmonių? Ar nebūtų paprasčiau Lietuvoje įkurti fondo atstovybę ir taip dalinti paramą?

Natūraliai ar ne, bet iškilo daug abejonių, įtarumo, kad ne viskas čia taip paprasta, kaip yra parašyta. Drįstu garsiai galvoti, kad tai kažkoks naujas uždarbio modelis, kuris Lietuvoje dar nėra žinomas.

Vėl gi, žiūrėdamas į ateitį, galiu atsakingai pareikšti, kad nieko nekaltinu jokia veika, o dalinuosi patirtimi, tikėdamasis, kad kažkas iš skaitytojų supranta apie ką eina kalba ir kad visa tai yra elementari ir žmogiška pagalba sunkiau gyvenančiam asmeniui.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

DELFI apie neįprastą pasiūlymą pasiteiravo įmonės atstovo Tomo Buroko. Jis patikino, kad vykdoma veikla – legali. „Mes iš tiesų užsiimame tokia veikla, mūsų įmonė užsiima labdaros administravimu“, - teigė jis.

Pasak T. Buroko, veikla vykdoma nepažeidžiant įstatymų, galiojančių Jungtinėje Karalystėje bei Lietuvoje.

„Mes esame UAB ir mūsų tikslas yra pelningumas, mes gauname pastovų administracinį mokestį už kiekvieną klientą, kuriam yra suteikiama parama mūsų įmonės dėka. Mes atsakome už informacijos patikimumą, atnaujinimą, pateikimą bei rinkimą, taip pat esame atsakingi už tai, kad parama pasiektų galutinį klientą, o neužstrigtų kažkur pakeliui“, - pasakojo labadarą siūlančios įmonės vadovas.

Jis pasakojo, kad dėl veiklos legalumo buvo specialiai konsultuotasi su valstybinėmis institucijomis. „Vienas iš mūsų partnerių buvo susisiekęs su įvairiomis valstybinėmis instancijomis tam, jog išsiaiškintų, ar mūsų veikla nesikerta su Lietuvoje galiojančiais įstatymais. Aš esu įsitikinęs, jog jis yra ne vienintelis asmuo, taip pasielgęs prieš pradėdamas su mumis bendradarbiauti. Paprasčiausiai yra susiduriama su tokio mentaliteto žmonėmis, kuriems viskas atrodo kaip kažkokia apgaulė. Jeigu būtų vykdoma kažkokia neteisėta veikla, mumis jau seniai būtų susidomėję teisėsaugos organai. Juk patys suprantate - užtenka apgauti vieną žmogų ir iš karto bus pradėta baudžiamoji byla“, - kalbėjo jis.

T. Burokas teigė, kad jū vykdomas veikla nėra naujovė. „Pasidomėkite, kokią paramą Jungtinė Karalystė teikia Afrikos kontinento šalims. Tai, kad tik dabar ši veikla buvo nukreipta į Lietuvos ekonomiką, yra susiję su daugeliu faktorių (...). Fondai negali skirti paramos „noriai“ ar „nenoriai“, jie ją arba skiria, arba ne, po to kai gauna reikiamą informaciją ir paraišką. Reikia tik džiaugtis, kad pagaliau kažkas užsiėmė tokio pobūdžio veikla ir yra pasiruošęs padėti sunkiai pragyvenančioms šeimoms Lietuvoje, bei tuo pačiu stimuliuoti Lietuvos ekonomiką įliejant kapitalą iš užsienio į vidaus rinką“, - sakė jis.

Paklausus apie tai, kaip darbo biržos puslapyje tikrinamas darbdavių patikimumas, Lietuvos darbo biržos Komunikacijos skyriaus vedėja Jūratė Baublienė nurodė, kad pagal teisės aktus teritorinės darbo biržos yra įpareigotos viešai skelbti visų darbdavių pateiktą informaciją apie laisvas darbo vietas.

Vis tik, pagal teisės aktus darbdaviai turi informuoti teritorines darbo biržas apie laisvas darbo vietas Lietuvos Respublikoje, darbo funkcijas, darbo pobūdį, darbo apmokėjimo ir kitas sąlygas bei pretendentams įsidarbinti keliamus kvalifikacinius reikalavimu.

Pasak J. Baublienės, aprašytas skelbimas Lietuvos darbo biržos interneto svetainėje buvo skiltyje „Pasiūlymai savarankiškai veiklai“. „Šioje skiltyje asmenys ar įmonės gali publikuoti pasiūlymus asmenims užsiimti savarankiška veikla. Šie pasiūlymai nededami prie laisvų darbo vietų skelbimų ir teritorinių darbo biržų specialistai ieškantiems darbo asmenims jų nesiūlo ir nenukreipia įsidarbinti. Pageidaujantys užsiimti savarankiška veikla savarankiškai apsisprendžia, ar priimti tokį pasiūlymą“, - teigė ji.