Į DELFI Pilietį kreipėsi jau ne vienas skaitytojas, pasipiktinęs prie namų formuojamu sąvartynu. Skaitytoja Giedrė kalnus niekam nereikalingų daiktų prie konteinerių užfiksavo Laisvės pr., Vilniuje. Moteris piktinosi, kad kiemsargiai netvarko aplinkos, o prie šiukšlių konteinerių – nuolatinis sąvartynas.

Sostinėje gyvenantis Vitalijus taip pat anksčiau piktinosi prie rūšiavimui skirtų konteinerių trūnijančiomis šiukšlėmis.

DELFI komentaro apie tai, kaip gyventojams reikėtų elgtis tokiais atvejais, kai prie namų formuojami sąvartynai bei kur dėti stambiagabarites atliekas, pasiteiravo atliekų tvarkymo paslaugas teikiančios įmonės „VSA“.

„VSA Vilnius“ klientų aptarnavimo skyriaus vadovas Martynas Surplys nurodė, kad skundas dėl Laisvės pr. esančių šiukšlių gautas ir šiukšlės turėtų jau būti išvežtos. „Informaciją apie suverstą šiukšlių krūvą prie konteinerių Laisvės prospekte gavome vakar, su bendrija yra suderinta, kad šios atliekos bus išvežtos pirmadienį”, - dar penktadienį nurodė M. Surplys.

Jis paragino gyventojus būti aktyviais. „Jeigu mato užpildytą VSA konteinerį, visuomet laukiame pranešimų telefonu 8 (700) 70001 arba el. paštu info@vsa.lt”, - teigė jis.

Tiesa, patys gyventojai norėdami atsikratyti stambiagabaritėmis atliekomis turėtų elgtis atsakingai.

„Norime paraginti gyventojus, kad išmesdami stambiagabarites atliekas jie elgtųsi atsakingai: suversdami tokius šiukšlynus jie ne tik teršia aplinką ir sukelia nepatogumų kaimynams, bet ir rizikuoja – už šiukšlinimą atsakingos institucijos gali skirti baudas, - kalbėjo M. Surplys. - Gyventojams, kurie nori išmesti stambiagabarites atliekas (įvairias sofas, čiužinius, lentynas ar pan., kurios nėra pramoninės), verta žinoti tris galimybes. Pirmoji – atliekų vežėjas su kiekviena bendrija yra suderinęs grafiką, kada nemokamai išveža gyventojų stambiagabarites atliekas. Tikslų išvežimo grafiką galima sužinoti iš savo bendrijos ar atliekų vežėjo“.

Gyventojai turi ir dar dvi galimybes - stambiagabarites atliekas pristatyti į tam skirtas surinkimo aikšteles, kurių Vilniuje yra keturios – Pilaitės pr. 50, Liepkalnio g. 113b, Graičiūno g. 36c ir Pramonės g. 209s – arba kreiptis į bendriją. „Tuomet bendrija su atliekų vežėju atskiru sutarimu suderina papildomą atliekų išvežimą“, - sakė jis.