Atrodo, daug kas pritaikyta judėjimui vežimėliais, padaryti nuvažiavimai ir užvažiavimai, specialios eilės parduotuvėse ir taip toliau ir taip toliau... Aišku, visur pasitaiko visokių žmonių: tai parduotuvėje specialioje eilėje tavęs su nerimaujančiu vaiku neužleido koks dėdė pilnu vežimu prekių, tai nepriėmė į liftą, nes, atseit, vežimas netilps... Na, prie tokių nesusipratimų jau lyg pratę, bet kad išvarytų iš gydymo įstaigos ir nesuteiktų paslaugų (beje, mokamų), tai nebuvau girdėjusi...

Bet per pastaruosius metus tai patyriau jau du kartus. Pakeitus gyvenamąją vietą pakeitėme ir gydymo įstaigą, kad būtų arčiau namų ir patogiau nuvykti. Pasirinkome vieno mikrorajono medicinos centrą. Nuėjus prisiregistruoti registratūros darbuotojos sutiko ne itin maloniai, na, bet nekreipėme dėmesio, maža kam pasitaiko blogų dienų.

Pirmas vizitas pas šeimos gydytoją: atėjau į įstaigą su vaikišku vežimėliu (kūdikiui tebuvo 3 mėn.), nes neturiu galimybės kažkam kažkur palikti kūdikio, tikrai nemaniau, kad tai bus problema, nes anksčiau lankytose poliklinikose matydavau, kaip mamos su vežimėliais važiuoja į gydytojų kabinetus. Atvykus paaiškėjo, kad mano gydytoja dirba antrame aukšte, o lifto nėra. Na, nėra tai nėra, palikau vežimėlį, pasiėmiau kūdikį ant rankų ir nuėjau pas gydytoją, ten šiaip ne taip mane apžiūrėjo su vaiku ant rankų...

Kitas vizitas – pas ginekologę. Kabinetas pirmame aukšte, tai apsidžiaugiu, kad problemų dėl apžiūros nebus, bet... ant durų kaba užrašas – „vaikiškus vežimėlius palikite už durų“ (yra toks koridoriukas tarp lauko durų ir registratūros, tai ten ir reikia palikti vežimėlius). Na, kadangi neįsivaizdavau kaip su vaiku ant rankų ginekologė galėtų mane apžiūrėti, tai nuėjau prie registratorės ir paprašiau, kad leistų įvažiuoti. Griežtai neleido!

Registratorė mano prašymams nepasidavė, direktorės, kaip sakė, tuo metu nebuvo. Kadangi kūdikis miegojo, tai tąkart drįsau jį palikti vežimėlyje prie registratorės, nes pas gydytoją tikrai reikėjo, aišku, vidurį konsultacijos buvau išbėgus pažiūrėti, kaip mano vaikelis laikosi... Tikrai buvo pikta, keista ir neramu... Išeinant registratorė dar pasiūlė daugiau neturėti vaikų, jei negaliu susitvarkyti!

Praėjo metai ir man vėl prireikė medikų pagalbos. Vaikui jau beveik metai su puse, labai judri ir smalsi mergytė, kuriai viskas reikia griebti, apžiūrėti, pačiupinėti. Iki įstaigos vėl atvažiavome vežimėliu, kadangi žinojau tvarką, tai iškart jį palikau prie durų, nuėjome pas šeimos gydytoją. Pasirodo, man reikia skubių kraujo tyrimų. Laboratorija dar dirbo, todėl gydytoja liepė eiti pasidaryti kraujo tyrimus. Man iškart galvoj pradėjo suktis mintis, kaipgi aš tai padarysiu su dukryte ant rankų? Jei viena ranka jos nenulaikysiu, jei pagriebs mėgintuvėlį laborantei iš rankų, jei sudaužys ką nors? Beje, man dar ir silpna būna po kraujo paėmimo, o jei nualpsiu, kas tada?

Vėl nuėjau į registratūrą, paaiškinau situaciją ir pasiprašiau, kad leistų įvažiuoti su vežimėliu, nes man reikia kraujo tyrimų, o dukrytė palauktų vežimėlyje, kol man paimtų kraują. Šįkart registratorė buvo sukalbamesnė ir šiaip taip leido vežimėlį atsivaryti iki laboratorijos durų. Tik įvažiavus, kaip suprantu, susitikau šios įstaigos direktorę. Ji liepė vežimėlį išvaryti. Paaiškinau situaciją, o ji sako, kad tai ne jų problema, kad ant durų aiškiai užrašyta, kad su vežimais važiuoti negalima. Teko išeiti be jokių kraujo tyrimų...

Taip, užrašą mačiau, bet negi visai nėra žmogiškumo? Ar motina – ne žmogus, negali sirgti, jei neturi, kur palikti vaiko? O jei būčiau atvažiavusi invalido vežimėliu, manęs irgi būtų neįleidę, nes vežimus reikia palikti už durų? Kuo vaikiškas vežimėlis skiriasi nuo neįgaliųjų vežimėlių – tie patys keturi ratai.

Lauke sausa gražu, todėl ratai tikrai ne daugiau purvini, nei mano batų padas. Juk prieš įeinant batų nusiauti neprašo. Taigi, kas pasirūpins mamų diskriminacija, dėl to, kad jos turi vaikų? Ar čia nebuvo pažeistos mano teisės gauti paslaugas gydymo įstaigoje, už kurias beje, būčiau mokėjusi nemažus pinigus?

Labai gerai gyvena tokie medicinos centrai, kad gali sau leisti išvaikyti pacientus... Aišku, daugiau mano kojos, tame medicinos centre nebus, bet tegu žino valstybė ir jos piliečiai, į kokias vietas keliauja mūsų mokesčiai ir kaip ten su mumis elgiamasi...

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

DELFI situaciją pakomentavo UAB „Pašilaičių šeimos medicinos centras“ direktorė Eglė Galgauskienė:

„Labai sunku komentuoti situaciją, kurios dalyve, deja, nebuvau. Klientė teigia, kad „tik įvažiavus, kaip suprantu, susitikau šios įstaigos direktorę. Ji liepė vežimėlį išvaryti. Paaiškinau situaciją, o ji sako, kad tai ne jų problema, kad ant durų aiškiai užrašyta, kad su vežimais važuoti negalima“, tačiau tuo metu, kai įvyko šis incidentas, buvau atostogose.

Tačiau norėčiau pasakyti, kad kiekviena įstaiga, taip pat ir Centras, turi vidaus tvarkos taisykles, kurių prašoma laikytis čia besilankantiems. Gydymo įstaigose šios taisyklės yra dar griežtesnės, nes siekiama išlaikyti sanitarinius-higieninius reikalavimus tų pačių klientų saugumui. Procedūrinis kabinetas yra ypatinga zona, kurioje vyksta intervencijos, atliekami įvairūs tyrimai. Čia siekiama palaikyti ypatingą švarą, užkertant kelią įvairių infekcijų plitimui. Klientei buvo leista įvažiuoti į įstaigos koridorių, tačiau sanitarinės zonos ribų į procedūrinį kabinetą pažeisti neleista.
Žinoma, kiekvienu konkrečiu atveju gali būti priimami individualūs sprendimai, tačiau klientė, žinodama Vidaus tvarkos taisykles, galėjo iš anksto pasirūpinti savo vaiko priežiūra, kai jai bus atliekami medicininiai tyrimai.“

Pasidalinkite savo patirtimi su kitais, patarkite ar pasiguoskite – laukiame Jūsų minčių el.paštu pilieciai@delfi.lt su prierašu „Liga“.

Taip pat savo nuomone galite pasidalinti žemiau: