Garsus šefas dalinosi receptais ir maisto tiekimo idėjomis su studentais

Nedaugelis Vilniaus dailės akademijos (VDA) dizaino katedros studentų yra lankęsi populiariame Vilniaus restorane „Lauro lapas“, todėl jau spėjusį išgarsėti jaunąjį restorano savininką ir šefą sutiko smalsiai. VDA dizaino katedroje įkurtoje „Electrolux maisto ir dizaino laboratorijoje“ Deivydas Praspaliauskas ne tik dalinosi kulinarinėmis idėjomis, bet ir pasakojo savo istoriją.

D. Praspaliauskas išduoda, kad jo pasiekimus nemažai lėmė ir tai, kad jis neskyrė daug laiko svarstymams – tiesiog ėmė ir darė: nors planavo Lietuvoje paviešėti trumpai, bet ėmė ir pasiliko. Tačiau restorano sėkmei ne mažesnę įtaką padarė per įvairiapusę patirtį ir sunkų darbą susiformavęs tikslus žinojimas, kaip viskas turi būti nuosavame restorane.

Įkvepiamą savo karjeros istoriją papasakojęs šefas tarptautinio konkurso „Electrolux Design Lab“ dalyviams ne atskleidė įvairių užkandžių gamybos paslaptis, bet ir serviravimui pasitelkė dizaino studentų kurtų kėdžių mini prototipus bei kitus tradicinei virtuvei neįprastus elementus.

Pirmiausia buvo patiekta gaspačio sriuba, kuriai, pasak šefo, svarbiausi švieži prinokę pomidorai. Sriuba buvo pagardinta marinuotų agurkų rutuliukais, alyvuogėmis, kaparėliais, svogūnų laiškais.

Ragautojus sužavėjo ir apelsino užkandis, marinuotas alyvuogių aliejuje su druska ir patiekiamas su keliais lašeliais balzaminio acto bei skrudintos japoniškos duonos trupiniais. Pastarieji taip pat naudoti patiekti geltoniesiems burokėliams, 1,5 val. keptiems jų sulčių, acto ir cukraus mišinyje.

Ant akmens patiekiamos lašišos gabalėlius D.Praspaliauskas pusę valandos marinavo 50 proc. druskos tirpale ir 45 min. virė 44°C laipsnių temperatūroje. Pasak šefo, tikslumas čia tikrai svarbus. Ruošdamas patiekalus „Lauro lapo“ šefas naudojosi laboratorijoje esančiais buitiniais prietaisais.

Kol studentai ir dėstytojai mėgavosi užkandžiais, šefo dešinioji ranka baigė troškinti jautienos žandą, kuris buvo patiektas su garnyru iš perlinių kruopų, perlinio muskuso, kiniškų žaliųjų putelių, smulkių įprastų pupelių bei laukinių ryžių, kurie, prieš tai išvirus atskirai, po to buvo pakaitinti su morkų ir moliūgų tyre. Pasak šefo, ši jautienos dalis gaminama apie 12 val. – kuo ilgiau, tuo labiau jaučiamas šokolado prieskonis.

Desertui užsiėmimo dalyvius D.Praspaliauskas pakvietė į savo restoraną, nes pastaruoju metu vilniečius varginantys kamščiai ištirpdė iš restorano gabentus ledus.

Įvertink šį straipsnį
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją
 

Piliečių naujienos

Švęsdami 160-asias Įkūrėjo metines, skautai pasitiko saulę

Jei šiandien gatvėje, darbovietėje ar mokykloje išvysite žmones, pasipuošusius skautiškais kaklaraiščiais, nenustebkite – taip vasario 22 d., skautų Įkūrėjo dieną mini viso pasaulio skautai. Tradiciškai šią dieną skautai visame pasaulyje pradeda kartu pasitikdami pirmuosius saulės spindulius. Ne išimtis – ir Lietuva, rašoma pranešime spaudai.

Vilniaus Karveliškių kapinėse – šiurpus vaizdas: apsemta dalis kapų papildyta „Grindos“ ir Vilniaus savivaldybės komentarais (95)

Antradienį priešpiet DELFI sulaukė skaitytojo nuotraukų, kuriose matyti šiurpokas vaizdas – Vilniuje esančiose Karveliškių kapinėse dalis antkapių iš dalies panirę po vandeniu. Kaip DELFI nurodė kapinių atstovai, apie šią bėdą žinoma – taip nutiko dėl lietaus ir tirpstančio sniego.

J. Melniko romano „Dangaus valdovai“ recenzija: knyga moterims apie vyriškos sielos gelmes (1)

Ne itin garsus filosofas su šeima apsigyvena kalnuose, name ant bedugnės krašto. Jis bėga nuo kasdienybes ir gyvenimo menkystės (dėl to aukoja svaiginančią karjerą sostinėje). Bet čia, nedideliame miestelyje ir net savo šeimoje, jis susiduria su ta pačia jausmų menkyste, tomis pačiomis apkalbomis, tuo pačiu žmogišku pavydu ir pykčiu. „Gyvenimas virš kasdienybės“ nenusiseka. Ir tada jo gyvenime savaime atsiranda keistos, paukštes primenančios moterys, ir, svarbiausia, ji, erelė. Erelė atskrenda iš kalnų ir ilgai ant šakos, per atstumą, tupi ištisas valandas.

Kumščiais bėdas sprendusio Šiaulių „kelių gaidelio“ laukia baudžiamoji atsakomybė (57)

Vasario 20 d. Šiaulių apskrities policijos Šiaulių miesto ir rajono komisariato pareigūnai pradėjo ikiteisminį tyrimą pagal pilietiško vairuotojo užfiksuotus ir policijai perduotus vaizdus. Jie publikuojami ir naujienų portale DELFI. Vaizdo medžiagoje užfiksuotas neįtikėtinai įžūlaus vairuotojo elgesys Šiauliuose, rašoma policijos pranešime spaudai.

Mylimojo netekusios pareigūnės laiškas žmonėms: viskas, ką mes darome, yra dėl Jūsų (181)

„Mes dirbame ne dėl savęs, ne dėl rezultatų, ne tam, kad prie kažko prisikabintume... Mes dirbame dėl jūsų, kad apgintume jus, apsaugotume jus, padėtume jums...“ – jautriame įraše feisbuke rašo pareigūnė Kristina Toliušytė. Mergina atvirai pasidalijo jautria istorija, kaip neteko artimiausio širdžiai pareigūnu dirbusio savo žmogaus ir kviečia žmones vertinti visų policininkų darbą. Ji sutiko, kad jautrus jos kreipimasis į kolegas ir tautiečius būtų paviešintas ir DELFI Piliečio rubrikoje.