Per savo trumpą karjerą Jean-Michel Basquiat (1960 – 1988m. ) greitai tapo tikras fenomenu. Išgarsėjęs už savo graffiti pogrindžio kultūroje, pirmąjį savo paveikslą jis pardavė už 200 dolerių ir tapo geriausiais draugais su garsiuoju menininku Andy Warholu. Būtent susijungimas su Andy, Basquiat pakėlė į nematytas tarptautinio garsumo aukštumas. Tačiau greitai jo kultūrinis statusas užgožė Basquiat‘o darbus, dėl kurių jis ir tapo garsus.

Šiuo dokumentiniu filmu atiduodama pagarba vienam žymiausių Amerikos dailininkų Jeanui-Micheliui Basquiat. Režisierė ir menininko bičiulė T. Davis atskleidžia šio charizmatiško jaunuolio, nepaprastai talentingo dailininko gyvenimo paslaptis. Paremtas unikaliu interviu, nufilmuotu T. Davis prieš daugiau kaip du dešimtmečius, šis filmas pasakoja apie žaibišką jauno menininko, kurio kūriniai dabar kainuoja milijonus dolerių, pakilimą ir nuopuolį.

Jeanas-Michelis Basquiat ne visada buvo nuostabus vyrukas. Jis galėjo būti atkaklus ir darboholikas, kai kalba ėjo apie kūrybą – tai parodo vien tas faktas, kad vos per dešimt savo kūrybos metus jis sukūrė per tūkstantį paveikslų su atvirutėmis. Tačiau kai kalba pasisukdavo apie realybę, menininkas susidurdavo su daugybe problemų. Viena iš jų - heroinas, ir deja, talentingiausių mirtininkų 27-ių metų klubas.

Įdomu tai, kad pirmoji filmo versija truko vos tik dvidešimt minučių ir pasirodė 2006 metais per „Sundance“ kino festivalį. Dabar jau 2010 metais išleistoji versija yra papildyta interviu ir kitokia medžiaga bei trunka jau 90 minučių. Šiame festivalyje filmas buvo nominuotas kaip geriausias žiuri dokumentinis filmas.

Režisierė T. Davis sąžiningai nesikišo bandydama įteikti žiūrovui nuomonę, ji pabandė atskleisti tikrąjį menininką ne interpretuodama, o per pačio kūrėjo interviu. Pastaroji medžiaga yra viena vertingiausių. Vienas iš didesnių filmo minusų yra tempo neišlaikymas, režisierė bando viską papasakoti nuosekliai, tema po temos, laikytis raidos, tačiau kartais kulminacijos aukščiausias taškas ateidavo ir iškart dingdavo, vos pasikeitus temai.

Vis dėlto, ar esate Jean-Michel Basquiat fanas, ar tik pirmą kartą apie jį išgirdote, bet esate provokuojančio meno šalininkas, ši dokumentinė juosta jums. Sužinosite ne tik, kokiomis aplinkybėmis užaugo paprastas pogrindžio graffiti piešėjas, bet per archyvinius interviu patirsite, kas ateina kartu su garsumu.