Žurnalistų tikslas – sukurti dokumentinį filmą apie naujųjų emigrantų integraciją į britų visuomenę. Tačiau po malonaus pokalbio ir lietuvio pažįstamų lenkų paieškų praėjus kelioms dienoms, Eduardo planus sujaukė netikėtas tų pačių žurnalistų skambutis. Pasirodo, kad filme pageidaujama matyti ir mūsų tautietį. Verslininkas sako, kad žurnalistus sudomino lietuvio istorija, kuri buvo įdomi, sunki ir įkvepianti.

Žmogus žurnalistams paatviravo, kad į Jungtinę Karalystę atvykęs prieš dešimt metų, praėjo ilgą ir vingiuotą kelią iki dabartinio, beje, vienintelio lietuvio verslininko šiame mieste, gyvenimo. E. Gaulia prisipažino, kad buvo labai sunku apsispręsti, nes suvokė, kad jo laukia didelė atsakomybė ne tik prieš televizijos kameras, bet ir Lietuvą, nes kiekvienas šio televizijos projekto dalyvis privalės pristatyti ir savotiškai atstovauti savo šalį. Galop po ilgų žurnalistų įkalbinėjimų mūsų tautietis sutiko dalyvauti projekte, todėl gegužės 26 dieną įvyko pirmasis filmavimo seansas. Tačiau iki jo teko praeiti tam tikras procedūras - bendravimą su psichologu ir teistumo patikrinimą.

Iš viso filmavimas truks devynias dienas. Birželio 3 dieną verslininko laukia dar aštuonių dienų filmavimo maratonas. Kol kas mūsų tautietis nežino visų smulkmenų, o kai kurių detalių, pasak jo paties, tikriausiai ir nesužinos iki filmavimo pabaigos. Tačiau jau aišku, kad filme dalyvaus aštuonių Europos valstybių atstovai, kurie pristatys savo šalį. Keturias dienas (paras) žmonės gyvens ir bendraus užmiestyje išnuomotame dideliame name. Bus filmuojamos visos tarpusavio bendravimo, žmonių charakterio savybių pasireiškimo akimirkos, tik niekas jų nefilmuos nakties metu, miegant.

Kitas keturias paras projekto organizatoriai dalyvius „suporuos“. Tai reiškia, kad pavyzdžiui, dvi paras vienas dalyvis stebės Eduardo gyvenimą – nuo ryto jo namų aplinkoje iki darbo aplinkos, galbūt parduotuvių lankymo ir panašiai. Verslininkas pasijuokė, kad kažkam gali būti nuobodoka visą dieną praleisti su juo jo biure. Paskutines dvi paras tos „poros“ apsikeis vietomis, taigi, pavyzdžiui, E. Gaulia stebės savo „porininko“ gyvenimą.

Filmo kūrėjai leido į filmavimus pasiimti kai kuriuos daiktus, simbolizuojančius savo šalies atributiką. Verslininko krepšyje atsidurs fotografo ir keliautojo Mariaus Jovaišos albumas „Neregėta Lietuva“, magnetinis laikiklis su gintariniu Lietuvos žemėlapio kontūru ir nedidelė segama Lietuvos trispalvė.

Po šių filmavimų truks ilgokas filmo montavimo kelias. Tai nėra realybės šou, todėl žiūrovai nerinks geriausio dalyvio. Jie pamatys jau sumontuotą filmą, kuriuo žurnalistai nori parodyti naujųjų europiečių mentalitetą ir integraciją į šalį. Filmas bus rodomas liepos – rugpjūčio mėnesiais. Tikslios filmo premjeros datos Eduardas dar nežino. Filmo kūrėjai kiekvienam dalyviui pažadėjo įrašo kopiją.

E. Gaulia atviravo, kad ne itin jauku buvo pozuoti, o juo labiau kalbėti prieš televizijos kamerą, tačiau šią užduotį jis įveikė nepriekaištingai. Filmavimas prasidėjo verslininko namuose, žurnalistai lietuvį stengėsi parodyti tokį, koks yra kasdieniame gyvenime. Teko prieš kamerą padaužyti kieme įrengtą bokso kriaušę, pozuoti įvairioje namų aplinkoje. Daug dėmesio buvo skirta ir jo žmonai Mildai.

Jungtinės Karalystės žiūrovai Eduardą išvys ir besirengiantį filmavimui – grimuojant. Tuo metu žurnalistai paklausė, ar svarbu verslininkui Lietuvoje atrodyti nepriekaištingai. Beje, žurnalistai verslininką grimuoti prieš kameras patikėjo jo paties grožio salono darbuotojai, kuri Lietuvoje yra grimavusi nemažai vietos žvaigždžių. Tačiau, ko gero, labiausiai E. Gaulią išvargino kelias valandas trukęs klausimų maratonas.

Britai norėjo sužinoti verslininko nuomonę apie vietos gyventojus, ar jis nejaučia neigiamo anglų požiūrio į imigrantus, ar lietuviai atvyksta vien tik gyventi iš pašalpų ir panašiai. Eduardas pasidžiaugė, kad į visus klausimus atsakinėjo logiškai, korektiškai ir net patriotiškai. Lietuvio manymu, šis filmas pasitarnaus kaip didelis ir malonus iššūkis jo gyvenime ir tikisi, kad neapvils savo tautiečių. Verslininkas pastebėjo, kad per dešimt metų pasikeitė ne tik jo, kaip emigranto, mentalitetas. Jis pamažu kinta ir pačioje Lietuvoje. Juk tiek daug tautiečių jau patyrė kitokio gyvenimo kokybę užsienyje, todėl grįžę į savo šalį jie tampa labiau europietiškais.

Na, o pabaigai pateiksiu trumpą informaciją apie minėtą televizijos kanalą. „Channel4“ - vienas didžiausių ir populiariausių televizijos kanalų Jungtinėje Karalystėje. Jis įkurtas 1982 metais kaip atsvara jau egzistavusiems trims pagrindiniams televizijos kanalams – dviems „BBC“ ir seniausiam komercinės televizijos „ITV“ tinklui, dar oficialiai vadinamam „Channel3“. Jungtinės Karalystės televizija „Channel 4“ 2009 metais tapo pirmąja, kuri visą savo TV programų tinklelį sudėjo į internetą nemokamai.

Anksčiau ji, kaip ir BBC, naudojo atskirą programą laidų peržiūrai, tačiau toks sprendimas nepasiteisino, todėl dabar žiūrėjimui patogiu žmonėms metu tereikia tik naršyklės. Taigi, mūsų tautiečiai visame pasaulyje galės išvysti šį filmą televizijos interneto svetainėje.