Žiemos metu ir mes su žmona kalbiname draugus vykti ten, kur šilta. Jau antrus metus iš eilės pasirinkome Egiptą. Kodėl? Daug saulės, šilta jūra, malonūs žmonės, išskirtiniai vaizdai. Skrendame į Hurgados oro uostą ir keliaujame apie 60 km į pietus, kur yra įsikūręs nedidelis miestelis Safaga.

Nesirenkame prabangiausių viešbučių su „viskas įskaičiuota“, gulėjimo ištisas dienas prie baseino ar jūros. Tiesiog labiau mėgstame aktyvų poilsį, važinėjimą keturračiais ar motociklais, neturistinių miestelių bei vietų lankymą. Buvo atvejų, kai patekome į porą kitų viešbučių.

Milžiniškos uždaros teritorijos, 30 km nuo artimiausio miestelio. Turistams išeiti iš viešbučio teritorijos draudžiama, nes viešbutyje yra visko: nuo nardymo iki geriausių masažų, nuo plaukiojimo jachtomis iki įvairiausių suvenyrų parduotuvių.

Tiesa, kainos mažiausiai 5 kartus viršija kainas neturistinėse vietose, nors dažnai skirtumas būna ir dešimteriopas. Keliaudami tiesiog išsirenkame paprastesnį saugų viešbutį su uždara teritorija, geru maitinimu ir jūros pakrante.

Svarbu tai, kad šalia yra miestelis, kuriame praktiškai nėra turistų. Aplink verda tikra vietinių žmonių rutina. Turime galimybę labiau pažinti čia gyvenančius žmones ir suprasti jų gyvenimus.

Kelionės metu susipažinome su žmogumi, kuris pasiūlė už žemą kainą užsisakyti tiek turistinių kelionių, tiek kelionių po dykumas bei pasiplaukiojimų turistiniais laivais po Raudonąją jūrą. Visa tai – bent 5 kartus pigiau, nei siūlo kelionių agentūra arba viešbučio darbuotojai.

Šiandien, kai labai aktualios pabėgėlių, musulmonų ir kitos socialinės-religinės temos, dažnas jaučia antipatiją kitataučiams, pats jų nepažindamas. Tačiau nereikia pamiršti, kad dauguma jų – puikūs žmonės, labai šilti, bendraujantys, linksmi. Kol kas nesutikome nė vieno, kuris būtų priešiškai nusiteikęs, nemalonus arba visiškai radikalių pažiūrų.

Kalbant apie saugumą, manau, kad šiuo metu Europoje yra daug nesaugesnių vietų nei Egiptas. Tiesa, ten galima dažnai pamatyti karių, ginkluotų „Kalašnikovo“ automatais. Kas keliasdešimt kilometrų sutinkame patikrinimo postus, panašius, kaip pas mus pasienyje. Juos taip pat saugo kariai su automatais bei kulkosvaidžiais. Deja, fotografuoti jų negalima, jei nenori turėti nemalonumų.

Po įvairių ginkluotų nemalonumų šalyje dar labiau sustiprintas saugumas oro uostose kai kuriuose miestuose bei susibūrimo vietose, gerokai daugiau patruliuojančių pareigūnų. Vis dėlto, visur atrodo gana ramu ir kelionės metu visada jautėmės saugūs.

Jaučiamės patenkinti, kad galėjome aplankyti vietas, kuriose ne kiekvienas išdrįsta pabūti. Daug patogiau ir paprasčiau keliauti ten, kur veda gidas, bet nenutolus nuo pagrindinio kelio, nepamatysi tikrojo vaizdo, netvarkos ir šiukšlių. O būtent toks ir yra paprastų egiptiečių gyvenimas. Siūlau pažiūrėti nuotraukų iš kitokio Egipto.

Norite pasidalyti savo atostogų įspūdžiais? Papasakoti, kiek jums kainavo svetur, pasiskųsti ar pasidžiaugti aptarnavimo kokybe? Rašykite el.paštu pilieciai@delfi.lt arba žemiau: