Rugsėjo 30 d. Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmuose vykusiame Lietuvos policijos dienos minėjime dalyvavusiems šiems dviem kriminalistams už bendradarbiavimą, kovojant su nusikalstamumu, buvo įteikti garbingi Estijos policijos apdovanojimai.

Šiaulių pareigūnai tokio įvertinimo sulaukė už tai, kad po dvejų metų įtempto ir kruopštaus darbo jiems pavyko nuo visuomenės izoliuoti vieną profesionaliausių ir azartiškiausių automobilių vagį Lietuvoje, savo nusikalstamomis veikomis kėlusį galvos skausmą ir užsienio valstybių pareigūnams. Nenustygstančio šiauliečio padaryta žala šimtams fizinių asmenų ir draudimo bendrovių įvairiose Europos šalyse sunkiai suskaičiuojama, bet neabejotinai siekia septynženklę sumą.

Tyrimas buvo sudėtingas, kadangi įtariamasis nusikaltimus vykdydavo užsienyje, o Lietuvoje ilsėdavosi. Todėl Šiaulių pareigūnams teko glaudžiai bendradarbiauti su kolegomis Vokietijoje, Latvijoje ir Estijoje. Nors idėjų, noro ir pastangų buvo daug, tačiau tyrimas į priekį judėjo gana lėtai. Šiaulių pareigūnų disponavimas informacija apie šiaulietį ir jo bendrininkus nutrūkdavo, sekamiems asmenims kirtus Lietuvos-Lenkijos sieną. Iš gaunamos informacijos fragmentų pareigūnai po truputį ir kantriai dėliojo šiokią tokią „mozaiką“, leidžiančią spėti, kurioje Europos šalyje šiaulietis su savo bendrininkais vykdo savo neteisėtą veiklą. Ilgapirščiai veikė itin apgalvotai ir konspiruotai. Nors Lietuva Šengeno narė yra jau nuo 2007 m. ir nuo tada Lietuvos nusikaltėliai tiesiog plūstelėjo į Vakarų Europą, tačiau tik nedaugelis Europos Sąjungos šalių policijos pareigūnų prisitaikė prie mūsų nusikaltėlių veikimo būdų ir „profesionalumo“. Surengta įtariamojo sulaikymo operacija Vokietijoje patyrė fiasko.

Lietuvos kriminalistai žinojo, kad be automobilių vagysčių jų stebimas šiaulietis ilgai netvers. Ir esmė buvo ne pinigai, o adrenalinas. Kai kas adrenalino gauna kopdamas į kalnus, kai kas – šokdamas parašiutu ar nerdamas į vandenų gelmę, na, o šiaulietis adrenalino gaudavo vogdamas automobilius.

Ir pareigūnai neapsiriko. Po kelių mėnesių buvo pradėti fiksuoti šio vyro išvykimai į Latviją, o su jo išvykimais išaugo ir prabangių automobilių vagysčių skaičius šios šalies sostinėje. Pasitvirtino įtarimas, kad šiaulietis, šiek tiek atsipūtęs, vėl ėmėsi jo širdžiai mielos veiklos, tik pakeitė jos lokalizaciją.

2015 m. spalio pabaigoje Šiaulių kriminalistams pavyko gauti šiauliečio Estijoje numatomų vykdyti automobilių vagysčių plano fragmentus ir jo bendrininkus iš Latvijos. Susisiekus su Estijos kolegomis, buvo aptartas operacijos planas, kuris buvo vainikuotas sėkme.

Nors mes dažnai pašiepiame estus dėl jų lėto mąstymo ir lėtų veiksmų, tačiau šiuo atveju estai dirbo beveik idealiai – sulaikė prabangų automobilį pavogusius Latvijos piliečius ir jau besikėsinančius pavogti antrąjį. Tačiau – vėl likimo ironija: šiaulietis ir šį kartą sugebėjo pasprukti. Pliusas tas, kad jo dalyvavimas automobilių vagystėse Estijoje buvo užfiksuotas ir surinkti kai kurie įrodymai.

Iš pradžių po šių įvykių įtariamasis, suprasdamas, kad jo gali būti ieškoma, į Šiaulius negrįžo. Tačiau ilgai laukti jo pasirodant neteko – vyrą siejo labai artimi ryšiai su mama, taip pat čia jo laukė sužadėtinė.

2016 m. balandžio pradžioje ieškomasis buvo pastebėtas jo mėgstamame Šiaulių sporto klube, po kiek laiko – viename naktiniame klube. Kai gegužės 15 d. jis buvo užfiksuotas sužadėtinės bute, pareigūnai žaibiškai surengė jo sulaikymo operacija. Išėjęs iš buto ir sėsdamas į draugo automobilį, šiaulietis labai nustebo, pamatęs pareigūnus, tačiau nepasimetė ir bandė bėgti. Tik šįkart pasprukti jam nepavyko. Vyras buvo sulaikytas ir uždarytas į areštinę. Dabar jis – Estijoje, kur jam pareikšti įtarimai dėl 6 prabangių automobilių vagysčių ir dalyvavimo automobilių vagystes vykdančioje organizuotoje nusikalstamoje grupuotėje. Šiaulietis yra suimtas 6 mėnesiams.

Šiaulių AVPK Kriminalinės policijos Nusikaltimų nuosavybei tyrimo valdybos viršininkas Redas Vaišvilas ir vyriausiasis tyrėjas Andrius Jakubka savo profesionalumu, atkaklumu, nestandartiniais sprendimais ir idėjomis parodė, kad net ir labai sudėtingas, kartais net beviltiškai atrodantis tyrimas gali būti sėkmingai baigtas. Už tai jiems ir dėkingi Estijos kolegos.