Procesas prasidėjo Dusetų Kazimiero Būgos bibliotekoje, kurioje vyko tautodailininkės, žurnalistės Juventos Mudėnienės karpinių parodos „Angelų sodai“ uždarymas. Ta proga sumanytos karpinių dirbtuvėlės virto didele akcija.

Pasak bibliotekos vedėjos Elenos Gaižiuvienės, smagu sutikti ir pažinti tokius žmones, kurie savo entuziazmu bei sumanymais užkrečia visą bendruomenę: „Kai Juventa pasakė, kad sieks rekordo su mūsų vaikais, iš pradžių suglumau: niekada to nedarėme! Tačiau pasidaviau tai šviesiai nuotaikai ir viskas buvo puiku: bibliotekoje darbą pradėjo mokyklos trečiokai ir devintokai. Vėliau jie karpė tą girliandą klasėse keletą dienų ir vis nešė man. Po savaitės nebeturėjau kur apsisukti: visur buvo vien balti kaip sniegas karpiniai. Ar karpiau ir aš? Žinoma! Tai juk mūsų visų girlianda.“

Kiekvienas akcijos dalyvis karpė savo fragmentą – sudėtingą ar visai paprastutį. Taip gimė daugybė senių besmegenių, namukų, eglučių, rogučių, tačiau netrūko ir humoro jausmo: karpiniuose atsirado netgi teletabiai! Ant kiekvieno fragmento vaikai rašė po vieną žodį – palinkėjimą pasauliui, Lietuvai ir sau.

„Aš pasirinkau žodžius „Meilė“ ir „Taika“, – sako devintokė Greta Stankevičiūtė, – Man atrodo, kad jų labiausiai reikia“. Jai pritaria sesutės Aura ir Goda Kazlaitės, kurios daugiausiai linkėjo „Meilės“ ir „Laimės“. Vienuoliktokė Emilija Čypaitė neabejoja, kad „Kūrybiškumas“, „Darbštumas“, „Draugiškumas“ yra labai svarbūs: „Draugai dažniausiai būna bendraminčiai, dalijasi idėjomis, o darbščiam žmogui viskas įdomu, jis tobulėja“, – sako ji.

Atskirus fragmentus vyresniųjų klasių mokiniai sujungė į vieną girliandą. Išmatavo patys, keliais ropodami, nufotografavo, tačiau į rekordų registruotojus nesikreipė. Svarbiausia, kad pasiektas pirmasis mokyklos rekordas.

„Aš buvau tik pirmasis postūmis, – šypsosi vilnietė menininkė J. Mudėnienė,– Norėjau, kad Dusetų Kazimiero Būgos gimnazijos, jos skyriaus „Sartukas“, Dusetų meno mokyklos, bibliotekos bendruomenės pajustų didelį džiaugsmą būti drauge ir kurti bendrą gražų kūrinį. Smagu sugalvoti ką nors netikėto! Kai važiuodami per Lietuvą matome tuštėjančius miestelius, vienintelė stiprybė ir išeitis – bendruomenės. Tik jos gali sujungti ir sustiprinti. Jeigu savo sumanymu suteikiau džiaugsmo žmonėms, esu labai laiminga!“

Gimnazistė Emilija Čypaitė neslėpė, kad ši baltutėlė puošmena suvienijo mokinius ir mokytojus. „Kiekvienas girliandos karpinys yra svarbus ir reikšmingas, – sakė mergaitė, – Smagu, kad visi vieningai karpėme, puošėme, rišome kaspinėliais, vėliau atsargiai pernešėme ją į skaityklą.“

Ar nepyko mokyklos mokytojai, kai kelios pamokos buvo skirtos ne istorijai ir ne matematikai? Mokiniai sako, kad ne. Devintokė Vismantė Sinkevičiūtė išdavė nugirdusi, kad mokytojams ši mintis atrodė originali ir kupina kūrybiškumo.

Karpiniai šiems moksleiviams nėra naujiena, nes kasmet, prieš Šv. Kalėdas, vadovaujami dailės ir technologijų mokytojos Svetlanos Raugienės, jie puošia gimnazijos langus akį džiuginančiais karpiniais iš popieriaus. Gimnazijos direktoriaus pavaduotoja ugdymui Vanda Normantienė patvirtino, kad karpymas – viena iš kūrybos galimybių, lavinančių rankas, mąstymą, suteikiančių daug malonių akimirkų.

„Mes kasmet renkame gražiausią Kalėdinį gimnazijos langą, o jo autorius apdovanojame prizu, – šypsosi moteris, – bet šįkart ir man, ir kitiems pedagogams teko taip pat įsijungti į procesą ir pamiklinti rankas bei atgaivinti fantaziją. Buvo smagu ir malonu matyti kolegas ir auklėtinius, drauge kuriančius Kalėdų stebuklą.“

Akcijoje dalyvavo daugiau kaip 300 žmonių. Jų iškarpyta kalėdinė girlianda, tarsi 150 metrų laiškas – palinkėjimas visiems žmonėms, kupinas rankų ir širdies šilumos, gražių žodžių ir minčių, spinduliuojantis gerumą, šypsenas ir juoką, jau puošia Dusetų Kazimiero Būgos gimnaziją.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)