Savo mintis išsakė ir skaudžioje situacijoje motiną palaikę, ir tragiška įvykio baigtimi pasibaisėję bei jos elgesio nesupratę žmonės. Pasisakyti panoro ir nemažai skaitytojų, kuriems kasdien darbe tenka bendrauti tėveliais ir atžalomis.

Tenka susidurti su „supertėveliais“

Jie piktinosi šiuolaikiniais tėvais ir jų nepamatuotu rūpesčiu mažiesiems.

Gydymo įstaigoje dirbantis komentatorius „Inko inko“ teigė, kad tėvai patys pratina vaikus, kad viskas bus daroma, kaip jie nori.

„Aš pats dirbu gydymo įstaigoje ir dažnai mamos ar pas mane, ar pas mano kolegas atveda vaikus. Maža dalis vaikų supranta, kas yra suaugęs žmogus ir kaip su juo reikia elgtis. Šiais laikais vaikai išlepinti, neklauso nei specialisto, dirbančio su juo, nei savo tėvų. Kalba nemandagiai.

Pasakiau mamai, kad jos vaikas man taip pasakė, tai ji lyg niekur nieko – „Ai, tai ji dažnai taip sako.“ Patys tėvai taip myli savo vaikus, kad jų bijo, bijo jiems žodį pasakyti, kad tik vaikas neliūdėtų, bet todėl auga karta, kuri negalvoja apie nieką, tik apie save. Pratę, kad viskas daroma taip, kaip jie nori. Vaikai dabar supranta tik žodį „aš“, „aš noriu“, „aš nenoriu“. Nėra ugdomas požiūris į kitą žmogų. O tėvai visada galvoja, kad su vaiku yra viskas gerai. Anksčiau mokyklose vaikui prasikaltus jis buvo apšaukiamas mokytojo ir tada už tai gaudavo dar atsiklausyti ir iš tėvų už blogą elgesį, o dabar yra atvirkščiai. Vaiką sudrausminęs mokytojas yra apšaukiamas tėvų... Kur ritasi pasaulis?“, – rašė komentatorius „Inko inko“.

Komentatorė Žana sakė pati kartą atsidūrusi situacijoje, kurioje susidūrė su „supertėvais“.

„Išėjau į laiptinę, ogi žiūriu – kaimynų vaikas ant kaktuso, stovinčio laiptinėj, sisioja. Aš sugėdinau, jis atsiprašė ir aš pasiūliau skudurėliu išvalyti balą. Jis paskambino mamai paklausti, kur gauti skudurą. Na, ir prasidėjo, parbėgo mamytė, apkaltino mane, kad be tėvų negalėjau jų vaikui nieko sakyti, žadėjo kviesti policiją man, ne vaikui, paskui persigalvojo, nes aš taip pat žadėjau rašyti pareiškimą dėl smulkaus chuliganizmo.Vaikas su manim sveikinosi, nes jautėsi kaltas, dar nesugadintas, o tėveliai žiūrėjo kaip į priešą“, – rašė Žana.

Su vaikais dirbančios moterys piktinasi tėvų elgesiu

Komentarų skiltyje prabilo ir darželiuose bei mokyklose su mažais vaikais dirbančios moterys. Jos tikino, kad mamos kartais per jautriai reaguoja į auklių paliepimus vaikams.

„Pati dirbu darželyje, tai prisižiūriu visko. Vienos tokios „supermamytės“ berniuko, atėjus jo pasiimti, taip pat paprašiau susitvarkyt žaisliukus (tokios mūsų grupės taisyklės, kurių laikomės visi). Žinoma, jis nenorėjo ir pradėjo verkšlenti. Reikėjo pamatyti tos mamos reakciją, maniau, kad nualps. Tik girdėjosi „o, dieve, o, dieve“. Atrodo, kad didžiausia tragedija įvyko. Susidūrus su tokiais tėvais visada save raminu kažkur perskaityta fraze „Asilai ristūnų neaugina“, – rašė skaitytoja „Na“.

Su pradinukais dirbanti mokytoja teigė, kad tam, kad su tokiais tėvais sutartum, reikia daug kantrybės.

„Pati dirbu mokykloje su pradinukais. Jau dvidešimt metų. Ir niekaip nesuprantu, ar aš kvailėju, senstu ir jau atsilieku nuo laikmečio, ar tie tėvai nužmogėja. Su vaikais visada sutariu, bet va, su kai kuriomis mamytėmis prasidėjo maži nesusipratimai. Maži tik todėl, kad pati esu labai kantri. Neleidžiu lipti sau ant galvos, bet ir neskatinu konflikto. Vaikas savo vietą susitvarkyti privalo! Ir čia man net abejonių nekyla. O tokiai mamytei, kuri to nesupranta, dar sugebėčiau tai įrodyti. Bet visada reikia prisiminti, kad yra labai jautriai tokias situacijas išgyvenančių žmonių, kurie nesugeba apginti savo pozicijos (...)“, – rašė skaitytoja „Negaliu tylėti“.

Kita su vaikais dirbanti moteris pasakojo iš šono irgi matanti, kaip mamos nesuvaldo savo vaikų, o po to pačios gali nuo to nukentėti.

„Daug metų dirbu su vaikais, bet pastaruoju metu prisižiūriu tokių atvejų, kad net ir aš nebeišmanau kaip elgtis. Atveda 7 metų vaiką, kuris mokykloje nesutaria su bendraamžiais, patiria patyčias. Bet vaikas, įėjęs į kabinetą, ištiesia rankas ir laukia, kol mama nurengs. Konsultacijai pasibaigus paprašau, kad padėtų susitvarkyti darbo vietą, tai ne vaikas, o mama puola ant kelių rinkti žaislų, meno priemonių. Juokas pro ašaras. Mamai norėčiau pasakyti, kad jei ir toliau nebus disciplinos, viskas atsigręš prieš vaiką ir visą šeimą. Mamos, nebūkit trumparegės, dėl savo elgesio nusirausit plaukus nuo galvos“, – rašė komentatorė Viktorija.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Galbūt norite pasidalinti patirtimi? Jūsų nuomonės laukiame el.paštu pilieciai@delfi.lt. Taip pat rašinius galite siųsti naudodamiesi žemiau esančia nuoroda:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (833)