„Pritariu. Tegul rakina. O vaikučių nenoras labai suprantamas - kaip už kampo parūkysi? Kaip į kioską traškučių nubėgsi? Kaip pasikirkinsi? Kur egzekucijas bendraklasiams surengsi? Jie tegul mažiau savo teises reiškia ir vykdo savo pareigas! Aš kiek žinau, išėjusius pasislaistyti per pertraukas ir narkotikų dileriai susiranda. Nesaugu dabar niekur. O vaikams tikrai nieko neatsitiks, jei pabus pusdienį mokyklos teritorijoje“, - rašo skaitytojas.

„Mokyklą baigiau prieš metus, ir galiu pasakyti štai ką: vidurinio ugdymo įstaigose iki šiol dauguma mokytojų mokinio nelaiko žmogumi, netiki, kad jis gali turėti savo interesų, savo nuomonę ugdymo klausimu. O mokytojai, turintys kitokią nuomonę, sugeba ir sėkmingai suvaldyti klasę, ir pasiekti aukštesnių nei jų kolegos rezultatų. Situacija su durų rakinimu parodė direktorės bejėgiškumą. Problemas reikia spręsti kalbantis su kiekvienu probleminiu mokiniu asmeniškai, bet ne tokiu būdu, kai kenčia ir niekuo dėti“, - mano diskusijos dalyvė.

„Pats kai lankiau mokyklą, ji buvo rakinama. Iš to nieko gero, buvo pradedama rūkyti tualetuose ir panašiai, kai baigiau mokyklą, joje padarė rūkyklą, manau, reikia taip ir daryti, padaryti rūkyklas ir panašius reikiamus dalykus, nes mokiniai labiau norės likti mokykloje, kai joje bus daugiau patogumų, o ne kai juos laikys kokiame nors kalėjimo karceryje“, - siūlo skaitytojas.

„Labai pritariu sumanymui rakinti mokyklas, gaila, kad to niekas nesugalvojo mūsų laikais. Mokyklose įsigaliojusi proletariato diktatūra, tie, kurie eina į mokyklą siekdami žinių, turi taikstytis su keikūnų trukdymu, daug laiko ir energijos ne tik mokytojams, bet ir patiems mokiniams tenka išeikvoti veltui - tramdant tokius nevaldomuosius. Be to, man regis, kad privertus tokius šokinėtojus pro langus likti kontoliuojamoje aplinkoje, sumažėtų mokyklose ir teroro, ir patyčių, nes reglamentuota aplinka juos savaime drausmina. Tvarka turi būti visur, o ypač mokyklose“, - įsitikinusi diskusijos dalyvė.

„Na ir nesąmonę sugalvojo. Jei norės, tai sugalvos, kur parūkyti ir pagerti. Aš mokykloje rūkiau, ir nemažai (bet atėjo tas laikas, kai supratau, ir dabar neberūkau daug metų). Manau, reikia iš to išaugti ir pačiam galvoti savo galva, o neklausyti draugų nuomonės (ir visos bandos), vaikai patys turi suprasti, ką daro ir kodėl! O kad čia drausi, tai ne išeitis, reikia šviesti vaikus. O dėl mobiliakų ir visokių kompų nešiojamų, tai šitą tikrai reiktų uždrausti pamokų metų“, - nuomonę dėsto skaitytojas.

„Moksleivis niekada be tėvų žinios į polikliniką neina. Taigi pakanka paskambinti auklėtojai ir paprašyti, kad pasirūpintų, kad vaikas kada reikia būtų išleistas. Mokykla rakinama, tačiau raktas nėra išmetamas į šulinį. Sėdi sargas, ir tokius specialius poreikius aptarnauja“, - komentuoja skaitytoja.

„Seniai to reikėjo. Užsienyje jau seniai tai daroma ir kažkodėl visi džiaugiasi. Saugumas - svarbiausia sąlyga mokykloje. Galų gale, drausmės, matyt, kitaip ir neišmoksime. O tai anarchija iš demokratijos pasidarė, kas ką nori, tas tą daro be jokios pagarbos aplinkai, šalia esantiems bei nepaiso jokių taisyklių. Laisvės... jos ir taip per daug, pradėkim mokytis pagarbos darbui, mokslui, vyresniam suaugusiam žmogui. Ne veltui yra sakoma: „Mylėk kaip dūšią, krėsk kaip grūšią“, - rašo diskusijos dalyvis.

„Teko būti daugelyje šalių ir pastebėjau, kad visos mokyklos yra aptvertos, pačios mokyklos nerakinamos, tačiau rakinami vartai, kad mokiniai pertraukų metu galėtų vaikščioti mokyklos teritorijos kieme. Manau, rakinti reikia, taip mes užkirstumėm kelią rūkymui, pabėgimui iš pamokų ar net narkotinėmis medžiagomis prekiaujantiems. Pagalvokite, juk mokyklų rakinimas vien tik į naudą, o ir tėveliai jausis daug ramesni žinodami, kad jų vaikučiai mokykloje ir yra saugūs“, - mano skaitytojas.

„Tik nepaverskime mokyklų kalėjimais. Daugelyje mokyklų visiškai nėra vietų, kur nesant pamokų būtų galima pasėdėti, pasišnekėti su draugais ar ruošti namų darbus. Iš pamokų bėgama dėl to, kad pamokos greičiausiai neįdomios. Pertraukų metu iš viso geriau nesėdėti mokykloje, o eiti pasivaikščioti į lauką, nes galva „prašviesėja“. O dėl rūkančiųjų: nėra sunku nustatyti, kas rūko, kas ne, ir pritaikyti bausmes už rūkymą draudžiamose vietose“, - siūlo diskusijos dalyvis.

„Ne ten sudėti akcentai, rūkymas nėra esmė, o vaikų saugumas, ypač miestuose, kai pertraukų metu atsiduria gatvėse, bėga į parduotuves, kioskelius per gatvę, skuba, kad nepavėluotų į pamokas, tad atsiranda dižiausia rizika patekti po automobilio ratais. Atsitikus nelaimei, tėvai visada paklaus mokyklos administracijos - kaip taip atsitiko, kad išėjęs mokyklon, žuvo ar patyrė traumą, juk jūsų priežiūroje (žinioje) jis buvo. Ir ką atsakyti tėvams? Kita - narkotikų platinimas prie mokyklų, o taip pat prisideda jau ir rūkymas, pamokų praleidinėjimas, ir pan. Langas nėra priežastis bėgti namo, kaip aksčiau kas tai sakė - šauk į biblioteką, ruoškis kitoms pamokoms“, - įsitikinusi skaitytoja.

„Kam čia tokia kilo mintis vaikus užrakinti? Juokas net suėmė. Tai gal dar kas pasiūlytų ant langų grotas uždėti? Jau dabar, pasirodo, mokytojas ne moko vaikus, o ugdo. Vadinasi, greitai bus ne mokykla, o ugdykla. Na, kokios dar naujovės lauks mokinių ir mokytojų be rakinamų durų ir grotų ant langų?“, - sarkastiškas diskusijos dalyvis.

„Galima tverti teritoriją, statyti budėtojus prie durų, bet užrakinti kelis šimtus vaikų pastate - neįtikėtina nesąmonė. Argumentai apie saugumą - niekiniai. O tėvai į mokyklą irgi neįleidžiami? O gal skambutis prie durų bus? Dzin dzin - durys atsidaro... Ir akutės reikia - kad face control būtų užtikrinta... O kas bus raktininkas? Sargas? Jis spręs, ką leisti, ką ne... O mokytojai - irgi su visais bus užrakinti? Svarbu, kad neįeitų plėšikai? Tai padarykite spynas, kurios iš vidaus lengvai atsidaro - kaip užsienyje, kurį čia daugelis mini... Laisvo ir mąstančio žmogaus užrakintoje mokykloje neišugdysite. Nors kam tų laisvų reikia... Taigi - viską rakinkime. Jeigu degs mokykla - na ir kas - iššokinės pro langus. O gal ir ant langų spynas reikėtų dėti? Kad nešokinėtų?“, - klausia skaitytojas.

Dėkojame DELFI skaitytojams už išreikštas nuomones!

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją