„Manau, ne išėjimo laiką į pensiją reikia didinti, o stažą, reikalingą pensijai gauti. Turi, pvz., 35 metų stažą (dabar reikalinga 30 m.) ir gali eiti į pensiją, nors tau ir kokie 58 m.“, - mano skaitytojas.

„Aš už tai, kad į pensija būtų galima išeiti bet kada... t.y. jei susitaupei pakankamai, kad save išsilaikytum iki gyvenimo galo, gali išeit ir 35 metų ir dar anksčiau ar dar vėliau... Nes ne visi vienodus darbus dirba, ne visų sveikata vienoda, todėl vienas, būdamas 50-ties jaučiasi kaip 70-ties, ir atvirkščiai... Išvis griauti „Sodrą“ reik ir tegul kiekvienas kaupiasi pinigus sau ir savo pensijai ar motinystės atostogoms - tada kada norės, tada galės deklaruotis pensininku... Tik kažkaip dabartiniams pensininkams reiktų užtikrinti kažkokį rėmimą...“, - nuomonę dėsto diskusijos dalyvis.

„Žmogus turi eiti į pensiją tada, kai pats nori. Jei aš 50-ies jaučiuosi jau viską padariusi profesinėje srityje, man tiesiog nebeįdomu daryti tai, ką dariau paskutinius 25 metus, turiu santaupų ar pragyvenimo šaltinį, nesusijusį su darbo santykiais, tai turiu teisę gauti pensiją tokią, kokia man bus apskaičiuota pagal sumokėtus mokesčius ir stažą. Gal mane tenkina 500 Lt ir galimybė ilsėtis, gaunant kitas pajamas iš nekilnojamo turto nuomos (sumokant mokesčius) ar ekologinio ūkio daržovių auginimo“, - mano skaitytoja.

„Visų pirma, neturėtų niekas turėti kažkokių išimčių ar lengvatų. Man priimtiniausia būtų lygybė. Kas iš to, kad pareigūnai išeina gana jauni, paskui kuria ekskomisarų biurus, jie dar pilni energijos, o jau pensininkai. Tuo metu kitos specialybės darbuotojas lenkia nugarą, jau 50 metų sulaukęs neturi jėgų dirbti ir laukia pensijos dar 15 metų... Teko matyti prekybos centre su kario uniforma gal apie 40-45 metų vyriškį, kuris garsiai džiaugėsi, pirko alkoholį, kad šiandien išeina į pensiją, neįtikėtina. Atrodo, kiti žmonės nedirba ir pasmerkti dirbti iki 65?? Va čia tai žiauru...“, - svarsto skaitytojas.

„Turiu jau 36 metų buhalterės darbo stažą. Dar kokius 4-5 metus dirbčiau, bet siaubingai nenoriu. Darbas atsakingas, dirbti reikia daug. Ligų visa puokštė. Norėčiau išeit į pensiją kuo greičiau. Bet neįmanoma, nes iš ko gyvensi, susimokėsi mokesčius. Labai neteisinga, kad turėsi dirbti ir nuvirsti kabinete. Turėtų būti įstatymas: išdirbai 35-40 metų ir įgyji, jei nori, teisę išeit į pensiją. Policijos, kariuomenės gali, o kiti - ne. Sunkiai įsivaizduoju kokybiškai dirbantį 65 metų mokytoją, finansininką, slaugytoją ir pan.“, - rašo diskusijos dalyvė.

„O aš pasakysiu taip. Kai nebereiks dirbti nė vienam pensininkui (t.y. kai užteks pensijos pragyvenimui), tada galėsit eiti į pensiją ir nuo 50 ar 60. O ką čia rašo tos buhalterės, kad iki pensijos dar toli, o dirbti nebegali, tai tegul nemeluoja. Aš irgi sakydavau, kai išeisiu į pensiją nebedirbsiu, o štai jau 15 metų, kaip dirbu būdama pensijoje ir mano darbdaviai mane laiko todėl, nes aš tikrai geriau dirbu, negu kokia jauna, kuriai rūpi ne darbas, o bernai, vaikai, barai ir t.t. Nors aš ir pensininkė, manau, kad pensininkas neturi dirbti, ir kai nebus pensininkų nei Seime, nei Vyriausybėje, nei kitose „šiltose“ vietose, tada bus galima ir sutrumpinti pensinį amžių, o kol visi seniai dirba, vadinasi gali, ir pensinį amžių reikia ilginti iki 70-ties, nes nė vienas pensininkas darbo neatsisako savo noru, išeina iš darbo tik tie, kuriuos nori nenori garbingai išleidžia“, - kategoriškai dėsto skaitytoja.

„Sėdi sulinkęs senelis ar senelė darbe su lazdute. Pasakiškai gražus vaizdelis. O tuo tarpu jaunas žmogus gauna bedarbio pašalpą. Kur logika? Darbo našumą reikia kelti - rėkia pilna gerkle Seimo lėbautojai. Klausykite, mielieji seimūnai ir visi vyriausybininkai, ne darbo našumą kelti, o mažinti biurokratų skaičių valstybinėse įstaigose. Seime mažinkite patarėjų skaičių, visokių tarpininkų prisiveisę devynios galybės, išpūsti etatai. Ar kas išgirs? Kaip visada - šauksmas tyruose. Niekas negirdi eilinio piliečio nuomonės, dar niekas į ją ir niekada nebuvo atsižvelgė. Mes savo valstybėje esame tik mokesčių mokėtojai, balsuotojai - rinkėjai į Seimą, į savivaldybę ir t.t.“, - mano skaitytojas.

O štai dar vienas diskusijos dalyvis turi kitokį pasiūlymą: „Siūlau pensinį amžių jei ne trumpint, tai jau bent palikti tą patį su tokia sąlyga: jei žmogus įgalus ir turi darbą ir NORI DIRBTI, tegu dirba nors iki 70-ies, NEMOKANT JAM PENSIJOS. Atlyginimas juk didesnis už pensiją. Matysim, kiek dirbs, aišku mažuma arba super patriotai. Jei žmogus sąžiningai dirbo iki kokių 55-60 metų, vargu benorės dirbt daugiau ir eis į pensiją, o jei dirba, reiškia darbo metu nepavargo ir dirbt dar gali, jo darbas nesunkus buvo ir jo neišsekino. Atsirastų daugiau vietų jauniem specialistams, mažėtų pašalpų Lietuvoje“.

„Aš galvoju, kad pensijinį amžių reikia ne ilginti, o trumpinti. Ypač vyrų. Jų vidutinė gyvenimo trukmė apylygė siūlomam pensijiniam amžiui. Kam jiems ta pensija kapuose? O pensijinį amžių siūlo ilginti tie, kurie sėdi „šiltose vietose“, na tokie, kurie gauna didelius atlyginimus nieko nedirbdami. Tai įvairūs aukšti pareigūnai. Jie sėdi, imituoja labai reikalingus ir semia didžiules algas. Anksčiau išeidami į pensiją, atlaisvinsim darbo vietas jaunimui. Juk koks skirtumas, ar mokam bedarbio pašalpą, ar mokam pensiją? Tik bedarbių sumažėtų“, - rašo skaitytojas.

„Esant tokiam nedarbui, vėlinti pensijinį amžių nelogiška. Į pensiją turėtų išeiti 55 metų, nes penkiasdešimtmečiams įsidarbinti beprasmiška. Kita vertus, tokiame amžiuje ir sveikata nebe ta, kad intensyviai galėtų dirbti aštuonias valandas ir plius dar viršvalandžius, ir plius dar namų ruošoje po darbo“, - įsitikinęs diskusijos dalyvis.

„Manau, kad reikia nustatyti darbo stažo metų „bazę“ - ir atidirbus šį laiką, žmogus turi turėti galimybę išeiti į pensiją. Jeigu sveikata ir kompetencija dar leidžia - tegu žmogus dirba toliau. Bet tada gautų tiktai algą ir pensijiniam amžiui priklausančias lengvatas (bet ne pensiją). Už papildomus metus tegu kaupiasi pensijos priedas, mokamas su pensija kai žmogus sugalvos nebedirbti. Jei pensijinio amžiaus žmogus dirba puse etato - turėtų gauti pusę pensijos. Jei dirba 0,25 etato - tegauna 0,75 pensijos. Gal taip bus užleidžiamos darbo vietos jauniems (o dalį etato juk galima susirasti paslaugų sferoje)“, - svarsto skaitytojas.

„Tikrai, pensijos amžius turėtų priklausyti ir nuo profesijos. Dabar 50 metų vyras, dirbęs policijoje, išleidžiamas į pensiją, pradeda depresuoti, nes jėgų tikrai daugiau turi už visą gyvenimą dirbusį statybininką. Žinau, nes vyras dirba statyboje, vasarą, kai karšta, kepa ant tiesioginės saulės, nes tai darbo vieta (statybų objektas), pavėsio nėra, žiemą -28 vis vien dirba, nes savininkas taip nori. Tai kuris sunkiau dirba?“, - klausia diskusijos dalyvė.

Dėkojame DELFI skaitytojams už išreikštas nuomones!

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)