Taigi vyksta registracija į mokyklas ir darželius internetu (kalbu apie Vilniaus miestą). Pirmumo teisę turi tik deklaruoti vaikai faktinėje gyvenamojoje vietoje. Jeigu atžalos deklaruotos savivaldybėje, prašymai net nesvarstomi!

Vadinasi, šie vaikai neturi teisės eiti i mokyklą, kurią lanko vyresnioji sesė ir kuri arčiau namų. Jiems liks tik tos mokyklos, kur dar liks laisvų vietų.

Atsakykite, kam tada reikalinga pildyti pirmumo kriterijus, kad esi daugiavaikė mama ir sesė lanko prie namų stovinčią mokyklą? Mane taip pat domina, kaip pati mokykla patikrina, ar tie deklaruoti vaikai faktiškai ten gyvena? Kaip man dabar dirbti, jei turėsiu nuvežti vieną vaiką į mokyklą, kitus du kažkur į miestą, o po pamokų juos parvežti namo? Jei toje pačioje mokymosi įstaigoje būtų ir vyresnė sesė, galėtų juos parvesti, o dabar? Net nekalbu, kad mažiausioji darželio laukia trejus metus.

Ir dar keista, kad socialinis skyrius moka išmokas vaikams, kviečia į renginius daugiavaikėms šeimoms ir jiems netrukdo, kad esame savivaldybėje deklaruoti.

Esu Lietuvos pilietė, bet tokia nesijaučiu, nes kiekviename žingsnyje tik žeminamos daugiavaikės šeimos. Ir kuo toliau, tuo dažniau galvoju apie emigraciją, jei jau net į mokslus negaliu vaikų išleisti, kadangi neturiu savo būsto...


DELFI kreipėsi į Vilniaus savivaldybę, prašydama komentaro dėl dabar galiojančios tvarkos, kai vaikai yra registruojami į mokyklas ir kokiais kriterijais remiamasi.

Vilniaus miesto savivaldybės administracijos švietimo, kultūros ir sporto departamento bendrojo ugdymo skyriaus l.e.p. vedėja Diana Petkūnienė DELFI patvirtino, kad mokinių priėmimas pirmiausia vykdomas teritoriniu principu.

„Gyventojo deklaruota gyvenamoji vieta, šeimos sudėtis sutikrinama automatiniu būdu. Iškilus neaiškumų, pažymas apie gyventojo deklaruotą gyvenamąją vietą ir šeimos sudėtį mokyklos administracija gali gauti (esant tėvų sutikimui raštu) iš Vilniaus miesto gyventojų registrų teisės nustatyta tvarka. Nuomos atveju nuomos sutartis turi būti užregistruota Registrų centre ir asmuo nuomojantis būstą sudaro sudaro nuomos sutartį su būsto savininku ir registruoja Registrų centre“, – DELFI paaiškino ji.

Taip pat ji atkreipė dėmesį, kad asmenys, kurie deklaravo savo duomenis pačioje savivaldybėje, nuomos sutartį registruotą Registrų centre arba kitus dokumentus įrodančius faktinę gyvenamąją vietą pateikia mokyklos priėmimo komisijoje.