Esame jauni tėvai, auginame tris vaikus. Tikėjomės, kad baigsis košmarai, kai tekdavo keltis naktį, skubėti registruotis į eiles darželiui gauti. Tokia tvarka piktinosi daugelis Vilniaus gyventojų – ir tie, kurių vaikai patekdavo į darželius, ir tie, kurių mažyliai likdavo už „borto“. Jie būdavo priversti samdyti aukles arba vesti vaikus į privačius darželius. Tai jaunoms šeimoms dažnai tapdavo finansiniu akmeniu po kaklu. Mums tai būtų nepakeliama našta, ypač kai gimė trečioji atžala.

Laimei, net ir baisiuoju, vadinamuoju eksmero Artūro Zuoko, būdu mums vis dėlto pavyko du vyresnėlius užregistruoti ir pradėti leisti į darželį. Jauniausia dukrytė buvo tik gimusi, kai Vilniaus savivaldybė įgijo naują šeimininką, kuris įvedė naują registravimo tvarką, ir paskelbė mokėsiantis po 100 eurų vedantiems vaikus į privatų darželį.

Tas šimtas eurų mums tikrai nepasirodė išsigelbėjimu auginant tris vaikus. Juolab, kad susirgusiems vaikams taip pat kartais reikėdavo išlaidauti ir samdyti auklę, na, o naująja sistema apsidžiaugėme. Buvome tikri, kad ir mažoji dukrytė atėjus laikui lankys tą patį darželį.

Anksčiau du vaikus registravome į darželį tik gimusius, o jauniausiąją pagal naująją „puikią“ sistemą – tais metais, kai sulaukusi dvejų metukų ji galėtų lankyti lopšelį-darželį. Mažoji patekimui į lopšelį netgi daugiau privilegijų turėjo – ne tik gyvename to darželio teritorijoje, bet darželį lankė jos brolis ir sesė, be to trys vaikai – jau daugiavaikė šeima.

Suėjus pusantrų metukų pasidomėjome, kokioje eilės vietoje mūsų dukrytė užregistruota kaip kandidatė lankyti lopšelio grupę. Pasirodo, tik 51! O patenka ne daugiau kaip 30. Galimybių tiesiog nėra. Nejaugi, tiek daugiavaikių šeimų mūsų rajone, turinčių pirmumo teisę ir prieš mūsų mergaitę?

Ne. Tiesiog gudruoliai rado landą R. Šimašiaus patobulintoje sistemoje. O gal ji specialiai palikta?

Išduosiu paslaptį, kurią, matyt, stebuklingu būdu sužinodavo kai kurie tėvai ir gaudavo vietą darželyje. Dabar tegu bent visi kiti žino. Pasirodo, jeigu registruoji pageidaudamas, kad vaikas pradėtų lankyti darželį nuo metų ar dar anksčiau – kelių mėnesių, į darželį tais metais nepatenki, nes tai neįmanoma, nėra grupių tokiems mažiems kūdikiams, tačiau įgyji pirmumo teisę patekti į darželį kitais metais. Ir tavo dvimetis – jau valstybiniame darželyje. Jis pirmesnis, nes gudresnis už visus daugiavaikių ar kitokią pirmumo teisę turinčių šeimų kūdikius.

Gimus trečiai atžalai, gavome pirmumo teisę gauti vietą valstybiniame darželyje ir perpus pigiau mokėti už jį, juk geriname Lietuvos demografinius rodiklius. Na, o p. R. Šimašius iš manęs visas tas teises atėmė. Jis remia ne daugiavaikes šeimas, o verslininkus su privačiais darželiais. Dar kyla įtarimų, kad remia tam tikrus išrinktuosius, kurie žino landas, kaip užsiregistruoti R. Šimašiaus vadovaujamos savivaldybės sistemoje, kuri prasilenkia ne tik su logika, realiu gyvenimu, bet, matyt, ir su sąžine.

Noriu tik paklausti mero R. Šimašiaus, ar landa registravimo sistemoje specialiai palikta išrinktiesiems, nes kai kurie tėvai eilės priekyje net neregistruoti Vilniuje? Ir kokiu būdu tampama išrinktuoju – pagal giminystę, kaimynystę, partinę narystę ar vis dar visagalius kyšius?

Planuojantiems vaikučius tėveliams siūlyčiau neskubėti gimdyti, kol valdžioje liberalai, remiantys verslą, o ne šeimas. Arba, jeigu esate artimi šiai partijai ar ją atstovaujančiam sostinės merui, ieškokite ryšių ir landų, tuomet jūsų atžalos tik gimę taps aferos herojais.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Norite pasidalyti savo patirtimi? Rašykite el.paštu pilieciai@delfi.lt arba žemiau: