Pirmas straipsnis teigia, kad studijas baigusiam studentui nėra sunku įsidarbinti įmonėje programuotoju, kuriam mokėtų 1000 eurų/mėn. neto darbo užmokesčio. O jau kitame sakoma, kad kažkokią praktiką turi studentas praeiti, po to pradeda galbūt gauti apie kokius 500-600 eurų/mėn. Tai ką galiu pasakyti? Aš vadovauju 48 programuotojų įmonei. Ir galiu pasakyti, kad absoliučiai niekam nemoku mažiau nei 1200 eurų/mėn neto. O tie programuotojai yra visokių lygio – ką tik baigę studijas studentai, vidutinio lygio specialistai ir aukščiausio.

Jau studentai pas mane gali uždirbti ir 1200 eurų/mėn. neto. O va jeigu jau toliau pas mane dirba, uždirba ir 1500, ir 2000, yra keli architektai, kurie ir projektuoja, ir programuoja, o gauna 4000 eurų/mėn neto. Va tokia yra statistika. Taip, aš esu „darbdavys“ – liaudiškai tariant, ir norėčiau darbuotojų, kuriems mokėčiau 600 eurus/mėn. ar dar mažiau. Deja, realiai tai yra neįmanoma, nes tokie darbuotojai paprastai būna niekam tikę. Todėl, manau, kad antrojo straipsnio autorius pats yra niekam tikęs programuotojas, todėl ir rašo apie kažkokią įsivaizduojamą rinką.

Tik va ta rinka, apie kurią jis rašo, neegzistuoja. Realybėje yra viskas visiškai kitaip. Jau dabar Lietuvoje dirba programuotojai, kurie uždirba ne ką mažiau negu jų vakariečiai kolegos, o kartais ir gerokai daugiau, dėl to vakariečiai irgi tam tikrais atvejais bando įsilieti į Lietuvos rinką.

Tad Lietuvoje bent jau programuotojai tikrai gauna aukso kalnus vos po studijų baigimo ir tokia situacija nusimato artimiausius 10-20 metų. Dėl šios priežasties mes ir norime, kad valstybė aktyviau stengtųsi finansuoti informacinių technologijų pakraipos studijas.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Norite pasidalyti savo patirtimi? Dirbate IT srityje ir norėtume paprieštarauti ar papasakoti savo nuomonę apie sektoriaus atlyginimus? Ar sutinkate su skaitytoju, kad turint daug patirties, uždirbti tiek, kiek IT sektoriuje, galima ir kitur? Rašykite el.paštu pilieciai@delfi.lt arba žemiau: