Rimgailė nurodo ir didžiausią problemą, su kuria tenka susidurti dirbant degalinėje visomis vasaromis: „Dirbame ekstremaliomis sąlygomis ir niekam tai nerūpi. Patalpose temperatūra per karščius svyruoja nuo 30 iki 38 laipsnių, naktimis jautiesi kaip pirtyje, nes per dieną tas namukas taip įkaista, kad net per naktį neatvėsta, nėra net kuo kvėpuoti, o juk saugumo sumetimais negali nei durų atsidaryti. Nėra jokio šaldytuvo kuriame galėtum laikyti gaiviuosius gėrimus ir maistą. Norėdamas papietauti negali palikti degalinės vienos, tad tik atsineši pats kažką iš namų, tačiau per tokius karščius tiesiog negalima nieko valgomo neštis (nebent duoną ar sausainius), nes viskas sugenda akimirksniu.“

Degalinėse išties trūko oro

„Kaip gali aptarnauti klientus kokybiškai, su šypsena, jei tu tik galvoji, kaip ištempti dar tas valandas iki pamainos pabaigos, kaip „neiškristi“? Tiesiog kova už išlikimą vyksta, o vadovybė tik skėsčioja rankomis, viliasi, kad greitai karščiai praeis. Bent kokį šaltkrepšį nupirktų, tačiau mes išgirstame tik vieną atsakymą – niekas nieko nepirks“, - kontraversišką situaciją apibūdina moteris. Ji nusivylusi, kad degalinėse su pasikeitusiu pavadinimu „Orlen Lietuva“ darbo sąlygos tiesiog tobulos, o „Ventus“ degalinės kartu su jų darbuotojais paliktos likimo valiai.

Bendrovės „Ventus-Nafta“ generalinio direktoriaus pavaduotojas, komercijos direktorius Saulius Žilėnas paaiškina, kad „Ventus-Nafta“ valdomam degalinių tinklui iš viso nuosavybės teise priklauso 26 degalinės: 23 „Orlen Lietuva“ ir 3 „Ventus“. Dar 9 „Ventus“ degalinės yra valdomos franšizės būdu ir tiesiogiai nepriklauso kompanijai „Ventus-Nafta“ – jas valdo bendrovė „Gelvita“. Būtent todėl S. Žilėnas pabrėžia, kad jų bendrovė negali komentuoti darbo sąlygų franšizės būdu valdomose degalinėse.

S. Žilėnas nurodo, kad iš bendrovei priklausančių trijų „Ventus“ degalinių tik vienoje yra parduotuvė, kurioje įrengta oro kondicionavimo sistema. Kitose dviejose „Ventus“ degalinėse parduotuvių nėra, įrengtos nedidelės patalpos personalui, kuris aptarnauja tik degalus perkančius klientus per langelį. Komercijos direktorius atkreipia dėmesį, kad pastarosiose degalinėse personalui yra pastatyti ventiliatoriai, kurių pakako ankstesniais metais šiltuoju periodu vėsinti patalpas. „Šią vasarą užsitęsus rekordiniams karščiams, minėtose degalinėse išties trūko oro vėdinimo pajėgumų, reaguojant į darbuotojų pastebėjimus vienoje iš jų buvo pastatytas didesnio galingumo ventiliatorius“, - vadovybės reakciją į darbuotojų skundus išdėstė S. Žilėnas.

Reakcija greičiausiai bus

Generalinio direktoriaus pavaduotojas prižadėjo, kad bus pasistengta pagerinti darbo sąlygas: „Bendrovė, atsižvelgdama į pastarosios vasaros užsitęsusią kaitrą bei darbuotojų pasiūlymus dėl darbo sąlygų, išanalizuos susidariusią situaciją bei atliks tam būtinus pokyčius, susijusius su patalpų vėdinimu bei maisto produktų saugojimu šaldymo priemonėse. Taip pat ateityje numatoma atnaujinti „Ventus-Nafta“ valdomas „Ventus“ degalines, siekiant, kad jos labiau atitiktų „Orlen Lietuva“ degalinėms keliamus standartus.“ Anksčiau visos degalinės vadinosi „Ventus“, tačiau kai kurias jų atnaujinus, joms buvo suteiktas „Orlen Lietuva“ vardas.

Jis akcentuoja, kad bendrovė geranoriškai reaguoja i darbuotojų pastabas, pasiūlymus bei siekia kompromiso abiems pusėms aktualiais klausimais.

Ginamos ir dirbančiųjų teisės

Valstybinės darbo inspekcijos vyriausiojo valstybinio darbo inspektoriaus pavaduotoja Svetlana Černuševič akcentuoja darbdavio pareigą sudaryti tinkamas darbo sąlygas: „Darbdavys vykdydamas pareigą sudaryti darbuotojams saugias ir sveikatai nekenksmingas sąlygas visais su darbu susijusiais aspektais, privalo užtikrinti ir atitinkamą darbo patalpų oro temperatūrą bei vėdinimą, sudaryti tinkamas sąlygas darbuotojams pertraukų metu pailsėti ir pavalgyti.“

Ji išskiria metų laiką ir atliekamų darbų sunkumo kategoriją (lengvą, vidutinio sunkumo ir sunkų fizinį darbą) nuo kurių priklauso darbuotojų šiluminė aplinka, į kurią įeina oro santykinis drėgnumas, judėjimo greitis ir temperatūra. S. Černučevič pateikia reikalavimus temperatūrai dirbant nuolatinėje darbo vietoje vidutinio sunkumo fizinės kategorijos darbus (vidutinė fizinė įtampa stovint ar vaikštant pernešant krovinį iki 10 kilogramų). Tokiu atveju, temperatūra turėtų tilpti į 16 iki 27°C intervalą.

Prakalbus apie darbuotojams sudaromas sąlygas pavalgyti, vyriausiojo valstybinio darbo inspektoriaus pavaduotoja pabrėžia, kad tokiuose darbuose, kuriuose negalima daryti pertraukos pailsėti ir pavalgyti, darbuotojui turi būti suteikiama galimybė tai atlikti darbo metu. Ji nurodo būdus, kaip tai galima atlikti: arba darbdaviui, jei darbovietė nutolusi nuo gyvenamosios vietos, savo sąskaita parvežti jį namo, arba, jei šalia nėra maitinimo įstaigų, maitinimas turėtų būti organizuojamas įmonės teritorijoje, arba įrengti higienos normas atitinkančią patalpą, kurioje darbuotojai turėtų galimybę valgyti savo atsineštą maistą, jį pasišildyti, išsiplauti indus ir panašiai.

S. Černučevič primena, kad Valstybinė darbo inspekcija tiria skundus, užtikrina pareiškėjų konfidencialumą. Darbdaviai, nesilaikantys teisės aktų, ginančių darbuotojų teises, reikalavimų, gali būti įpareigoti Valstybinės darbo inspekcijos pašalinti nustatytus pažeidimus ir jiems gali būti skiriamos administracinės nuobaudos.

Dėkojame DELFI skaitytojai už informaciją!

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)