Tačiau nepaisant visko, kiekvienais metais į Lietuvos aukštasias mokyklas atvykstančių užsienio šalių studentų pagal Erasmus mainų programą daugėja. Galima pastebėti, kad apie pagal mainų programas atvykusius studentus yra sudarytas neigiamas įspūdis, kad jiems rūpi tik vakarėliai, o mokslai ir jų kokybė visiškai nerūpi. Tačiau šis požiūris yra klaidingas. Tiago Leivas, studentas iš Brazilijos, Vilniaus universitete studijavęs vieną pusmetį net nedvejodamas teigia, kad Lietuvoje studijuoti verta dėl daugelio priežasčių.

- Kodėl pasirinkote Lietuvą Erasmus mainų programos studijoms?

- Aš esu iš Brazilijos ir pusmetį prieš atvykstant į Lietuvą mokiausi Vokietijoje. Norėjau likti dar vienam pusmečiui Europoje ir įgyti visiškai kitokios patirties. Aš nepažinojau lietuvių anksčiau, nieko, kas būtų čia keliavę ir Vilniaus universitetas buvo toks pasirinkimas, kuris puikiai tiko mano planams įgyvendinti, taigi...Kodėl gi ne? Be to, norėjau pajusti tikrą žiemą. Nenoriu meluoti, kad aš daug ką žinojau apie šalį, nes tai nėra tiesa. Bet aš didžiuojuosi savimi ir žinau, kad myliu šią šalį ir ji yra mano mėgstamiausia už Brazilijos ribų.

- Jei būtų įmanoma, ar rinktumėtės Lietuvą Erasmus studijoms dar kartą?

- Žinoma, be jokių abejonių!

- Kokie yra didžiausi privalumai studijuojant Lietuvoje?

- Hmm.. Tai tuo pačiu lengvas ir sunkus klausimas. Man tai buvo kultūrinė patirtis, todėl, kad šalis yra labai turtinga savo kultūra, kas man buvo visiškai nežinoma, kai domėjausi kitomis šalimis. Be to, Lietuvos studentai yra labai draugiški ir lengvai priimantys į savo kompaniją. Taip pat, čia yra didžiulė įvairovė Erasmus studentų, kas sukuria stulbinantį pasaulinį tinklą gan mažoje šalyje.

- Kokius įžvelgtumėte trūkumus studijuojant Lietuvoje?

- Galėčiau paminėti tik tai, kad lietuvių kalba yra gana sunki.

- Pirma studijų diena čia – ar pamenate, kokia ji buvo?

- Man, vieninteliam iš savo šalies (iš esmės vieninteliam iš Lotynų Amerikos), ši diena buvo kupina naujų pažinčių ir mokymosi pritapti prie naujos aplinkos pradžia.

- Koks buvo jūsų geriausias nuotykis Lietuvoje?

- Aš išsinuomavau mašiną su draugais, mes pravažiavome visą šalį nuo Vilniaus iki Klaipėdos ir Nidos. Tiesą sakant, kiekviena diena buvo nepamirštamas nuotykis.

- Ko labiausiai pasiilgstate po Erasmus studijų?

- Manau, kad visų žmonių, su kuriais čia susipažinau. Aš turiu draugų tiek iš Lietuvos, tiek iš kitų užsienio šalių, kurių be galo pasiilgau.

- Kodėl kiti studentai turėtų atvykti į Lietuvą Erasmus studijoms?

- Aš manau, kad tai yra nepaprasta patirtis mokytis gerame universitete (aš galiu tai teigti tik apie Vilniaus universitetą ir Vilniaus universiteto Tarptautinę verslo mokyklą) ir mėgautis puikiu laiku. Vilnius yra gera vieta gyventi dėl esamo gyvenimo lygio, laisvalaikio ir istorijos. ESN Vilnius University mentorių komanda taip pat organizuoja labai įdomius renginius, išvykas, tokiu būdu galima greitai pasijusti pilnaverte Vilniaus universiteto dalimi.

Pažiūrėkite, kiek žinote apie Lietuvą ir kaimynines šalis. Manau, jei jūs nežinosite daugelio dalykų, kaip ir aš prieš atvykdamas į Lietuvą, tai kaip tik puiki priežastis rinktis Lietuvą. Aš įsitikinęs, kad niekas nesigailėtų pasirinkę šią šalį.

- Patarimai studentams, kurie jau suplanavę vykti į Vilnių, bet nieko nežino apie čia esančias sąlygas.

- Priklausomai nuo šalies, iš kur studentai atvyksta, reikia įprasti konvertuoti kainas į Lietuvos litą. Ekonomika yra gan stabili ir pragyvenimo išlaidos yra gan nedidelės. Draugiški žmonės, viešasis transportas veikia puikiai, jauki atmosfera, plačios naktinio gyvenimo pasirinkimo galimybės, labai „žali“ miestai.

Aš esu įpratęs prie São Paulo (Brazilija), tai didesnis ir visiškai kitoks miestas. Palyginant, galėčiau pasakyti, kad man tikrai patiko gyvenimo kokybė Vilniuje ir mielai apsistočiau čia dar kartą!

- Jei yra taip gera studijuoti Lietuvoje, kaip manote, kodėl lietuviai renkasi studijas užsienyje?

- Greičiausiai priežastis yra ta pati kaip mano. Gera gyventi užsienyje ir kultūrinė patirtis yra daug svarbesnė už laiko praleidimą klasėje ar bibliotekoje savo šalyje, be to, tai šansas išmokti naujų kalbų.

- Kaip dažniausiai leisdavote laiką po paskaitų?

- Niekad nesėdėdavau vietoje. Mėgsdavau leisti laiką su draugais, taigi, buvo daug įsimintinų vakarėlių.