Atsinaujinęs dalyvių autoparkas

Sekmadienį Bajorų autokroso trasą vėl okupavo autokroso mėgėjai. Trasos prieigose rikiavosi automobiliai, po serviso zoną vaikščiojo susidomėję žiūrovai, įrankiais žvangino paskutinę automobilių apžiūrą atliekantys ekipažų mechanikai. Pirmąjį etapą galima vadinti vienu svarbiausiu periodų viso sezono metu, kadangi svarbu ne tik susipažinti su per žiemą patobulėjusiais varžovais ir jų technika, bet ir kaupti taškus metinei sezono įskaitai.

Šiemet serviso zonoje buvo galima išvysti ir nuo praėjusių metų gerokai pasikeitusių automobilių. Kai kas padarė „kapitalinį“ automobilio remontą, kai kas tik ištiesino ar perdažė kėbulą, tačiau tokių, kurie atvyko į pirmą etapą nepasiruošę, ko gero, nebuvo. Atnaujinti kovingos išvaizdos automobiliai dar stovėdami serviso zonoje žiūrovams jau žadėjo aršią kovą trasoje. Po registracijos, apšilimo ratų ir kvalifikacijos važiavimų, dalyviai išsirikiavo paradui. Po jo iš karto prasidėjo varžybų batalijos.

Jaunimas kovojo vyriškai

Pirmieji trasos žvyrą patikrinti sportiniu tempu išvažiavo jauniausi dalyviai. Jaunimo gretose aršiausia kova vyko tarp rokiškėno Domo Meilaus ir Biržų atstovo Eriko Narbuto. Visgi galutinis rezultatas lėmė, kad pirmajame etape jaunimo gretose nugalėjo Domas. Erikas liko antras ir, ko gero, sieks atsirevanšuoti kitame etape.

Į prizininkus prasibrovė ir Karolis Petrovičius iš Panevėžio, šį sezoną savo automobilį papuošęs skambiomis frazėmis, tokiomis kaip „Za ruliom Schumacher“ ar „Aš ne iš tų, kurie bėga. Aš iš tų, kur nepagausi“. Deja, bet pirmame etape bent jau antrasis užrašas nepasiteisino. Tačiau viskas priešakyje, o sezonas dar ilgas.

M1600 klasėje – šeimininko pergalė

Klasėje, kurioje automobilius į priekį gena 1600 kubinių centimetrų darbinio tūrio varikliai, po visų važiavimų greičiausiu pirmame etape pripažintas rokiškėnas Arnas Grabauskas. Ar „namų sienos“, ar gerai pažįstama trasa, ar gausi palaikymo komanda lėmė vaikino pergalę pasakyti sunku, tačiau aišku viena – šiemet Arnas klasės varžovams nuolaidžiauti neketina.

Antrąją vietą, o kartu ir antrą apdovanojimą Biržams iš Rokiškio parvežė Almantas Januševičius. Šioje klasėje jam pelnytai atiteko antra vieta. Trečiosios vietos taurę į viršų kėlė dar vienas panevėžietis, „Opel Astra“ vairavęs Egidijus Nevulis. Šį dalyvį neretai galima pamatyti ir ant slalomo varžybų prizininkų pakylos. Belieka pasidžiaugti, kad autokroso mėgėjai nespjauna ir į kitas automobilių sporto šakas bei tobulina savo įgūdžius.

M2000 klasėje lyderiavo biržiečiai

Biržai jau nuo seno žinomi kaip technikos mylėtojų kraštas. Čia gausu ne tik senovinės technikos fanatikų, bet ir automobilių sporto gerbėjų. Nenuostabu, kad vis daugiau biržiečių galima pamatyti ir ant prizininkų pakylos autokroso varžybose. Pirmoji vieta M2000 klasėje pelnytai atiteko Raimundui Kukeniui. Beje, šis dalyvis dar prieš varžybas buvo nusiteikęs itin kovingai. Jo „Opel Kadett“ priekiniame ir galiniame bamperiuose styrojo varžovų automobiliams lamdyti skirti išlindę varžtai.

Žinoma juokaujame. Veikiausiai nupjauti šiek tiek daugiau, ne leistina išsikišusius varžtus mechanikai tiesiog užmiršo, o tą padaryti teko pačiam vairuotojui, kuomet techninės komisijos metu varžybų komisarai dėl šio pažeidimo pagrūmojo pirštu. Antroji šios klasės vieta atiteko dar vienam Biržų garbę ginančiam sportininkui Daliui Varžinskui. Rokiškėnas Eitvidas Bačiulis finišavo trečias ir taip pat užlipo ant prizininkų pakylos.

Neatlaikė apkrovų

Open klasėje vyko ne ką mažiau įnirtinga kova, nei kitų grupių važiavimuose. Čia įprastai važiuoja vieni greičiausių sportininkų, startuojantys pakankamai galingais automobiliais. Vienas iš klasės favoritų – panevėžietis Donatas Stašiūnas, dėl savo kovingo, o kartais net agresyvaus važiavimo stiliaus pramintas „Žvėrimi“.

Tiesa, šį kartą žvėris krito finaliniame važiavime, kai trūkus aušinimo sistemos žarnai jo „Opel Corsa“ paskendo baltuose garuose ir daugiau nebepajudėjo. Tuo puikiai pasinaudojo Donato oponentai. Pergalę šioje klasėje šventė iš Kuršėnų atvykęs Stasys Norkus, vairavęs „BMW E30“. Antroji ir trečioji vieta atiteko vairuotojams iš Panevėžio, atitinkamai Artūrui Staniui ir Mariui Kisieliui.

Kiekybė ir kokybė

Verta dar kartą užsiminti apie dalyvius iš Biržų. Kadangi jų kraštui atstovavo gana nemažai dalyvių, o pirmame etape net keturi sportininkai lipo ant prizininkų pakylos, Biržų automobilių sporto klubui įteikta pirmosios vietos taurė komandinėje įskaitoje. Verta pažymėti, kad ir praėjusių metų sezone komandų įskaitoje taip pat triumfavo biržiečiai.

Drebins Aukštaitiją

Sportinių automobilių varikliai šį sezoną dar riaumos penkis kartus. Du iš šešių etapų šiemet numatyti Rokiškio Bajorų trasoje. Apie pirmąjį etapą šioje trasoje jau perskaitėte, tačiau autokrosas čia dar sugrįš paskutiniam, šeštajam etapui. Dalyviai šiemet po kartą aplankys Biržus, Kupiškį, Joniškį ir Ramygalą. Antrasis Aukštaitijos mėgėjų autokroso etapas įvyks jau birželio 9-ą dieną Biržuose. Kviečiame atvykti į trasą ir palaikyti savo krašto favoritus bekompromisėje kovoje.

Daugiau nuotraukų iš įvykusio pirmojo etapo galite rasti socialiniame tinklapyje „Facebook“ – „Markelevicius Automoto Photography“ paskyroje.