Nuotrauką atsiuntęs žmogus sakė, kad gėrimu parduotuvėje prekiaujama jau ilgai. „Pastebėjau parduodamą rusišką limonadą su „CCCP“ (SSRS - DELFI) ženkliuku, jis yra pardavinėjamas jau porą mėnesių“, - laiške rašė jis. Skaitytojo atsiųstoje nuotraukoje ant citrininio gaiviojo gėrimo „Ot Vinta“ etiketės matomas ženklas, gerai pažįstamas sovietmečiu gyvenusiems Lietuvos gyventojams – tai anksčiau naudotas buvusioje SSRS teritorijoje pagamintų prekių kokybės ženklas.

DELFI primena, kad pagal įstatymus Lietuvoje komunistinės ar nacistinės simbolikos (vėliavos, herbo, uniformos, specialių ženklų, pavyzdžiui, svastikos - DELFI) platinimas, naudojimas susirinkime ar kitame masiniame renginyje bei kitoks demonstravimas (kaip, pavyzdžiui, viešas Vokietijos, SSRS ar Lietuvos SSR himno viešas atlikimas – DELFI) yra draudžiamas.

Įstatymą pažeidus, gresia bauda nuo penkių šimtų iki vieno tūkstančio litų su daikto, kuris buvo administracinio teisės pažeidimo padarymo įrankis, konfiskavimu. Išimtys taikomos muziejams, sendaikčių prekybos tikslais ir kitais išimtiniais atvejais.

„Maxima“: įstatymo nepažeidžiame

Vis tik, pasak „Maxima“ atstovės ryšiams su visuomene Olgos Malaškevičienės, prekybos centras, prekiaudamas nurodyta preke, įstatymo nepažeidžia.

Olga Malaškevičienė
„Šio gėrimo gamintojas - Rusijos įmonė. Savo gaiviųjų gėrimų asortimente turime skirtingų skonių šios įmonės pagamintų gėrimų su Jūsų portalo skaitytojo pastebėtu ženklu. - sakė ji. - Šis ženklas neįeina į draudžiamos sovietinės simbolikos sąrašą. Tai Valstybinis TSRS kokybės ženklas, kuriame nėra įstatymo numatyta tvarka draudžiamų vėliavų, herbų, kūjo-pjautuvo, penkiakampės žvaigždės simbolių. Ženklas taip pat nėra komunistinių organizacijų simboliu. TSRS (taip pat kirilica CCCR) pavadinimo naudojimas nėra uždraustas“.

Sovietinės simbolikos naudojimą įžvelgti galima?

Tuo metu pasiteiravus, ar tokio ženklo vaizdavimas ant etiketės gali būti laikomas draudžiama simbolika teisininkų, šie atsakė teigiamai.

„Šio konkretaus gėrimo etiketėje aiškiai matomas vadinamasis SSRS kokybės ženklas – būtent toks, koks buvo naudojamas sovietiniu laikotarpiu ir skirtas geresnės kokybės gaminiams pažymėti. Gėrimo etiketėje esantis ženklas su kirilica užrašytomis raidėmis „SSSR“ pavaizduotas pažeidžiant imperatyvias įstatymų normas, kadangi draudžiamų simbolių grupei priskirtini ir ženklai, kurių sudedamąja dalimi yra oficiali SSRS simbolika. Tokiais simboliais paženklintus daiktus draudžiama platinti, t. y. jais prekiauti ar dalinti nemokamai. Sąvoka „platinimas“ apima ir prekybą, nes tiek platinimo, tiek prekybos pagrindinis tikslas yra tas pats – kad kuo daugiau asmenų įsigytų atitinkamą daiktą (prekę), o daikto pardavimas (prekyba juo) yra viena iš jo platinimo formų“, - sakė advokatų kontoros „Tark Grunte Sutkiene“ advokato padėjėja Sandra Nėniūtė.

Specialistė DELFI sakė, kad minėtu įstatymu, draudžiančiu naudoti komunistinę ar nacistinę simboliką, buvo siekiama sudaryti palankesnes sąlygas saugoti Lietuvos Respublikos konstitucines vertybes: demokratinę santvarką, pagrindines žmogaus teises ir laisves, nacionalinį saugumą ir viešąją tvarką, visuomenės moralę. Vis tik, kol kas kai kurie prekybininkai randa būdų šiam įstatymui apeiti.

„Galiojant minėtiems draudimams sovietinės simbolikos viešojoje erdvėje, ypač prekybos vietose, sumažėjo nežymiai. Vis dėlto sovietinė simbolika kai kurių prekių etiketėse buvo sumaniai pakeista žodžiu „tarybinis“, kurio viešas vartojimas, nors pats savaime nepažeidžia įstatymų reikalavimų, kelia moralės klausimą“, - sakė ji.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (857)