Pažinti įvairias profesijas ir jų pasirinkimo galimybes šiemet šios mokyklos mokiniams talkina vykdomo projekto „Ugdymo karjerai ir stebėsenos modelių sukūrimas ir plėtra bendrajame lavinime ir profesiniame mokyme“ specialistai.

Pirmiausia visą delegaciją priėmė rajono savivaldybės administracijos direktorė Asta Beierle - Eigirdienė. Direktorė papasakojo apie savo karjeros kelią nuo eilinės specialistės iki vadovės, apie mokslus ir gyvenimą emigracijoje - Vokietijoje. Pasak savivaldybės administracijos vadovės šiandien įstaigos laukia aktyvių, darbo laiko neskaičiuojančių, kūrybingų ir lanksčių žmonių. Direktorė apžvelgė Plungės darbo biržos darbo rinkos barometrą, patarė ir pristatė kokių specialybių mūsų regione artimiausiu metu tikrai nereikės, o kokių vis dar trūksta.

Ji supažindino kaip į darbą priimami valstybės tarnautojai, kokias funkcijas jie atlieka, ką veikia administracijos vadovas, kokia jos dienotvarkė. Moksleiviams smalsu buvo sužinoti, kodėl šalyje į darbą priimama tik turint darbinės patirties ir kaip jos įgyti tik baigus studijas. Domėjosi, kokios galimybės studentams atlikti praktiką savivaldybėje, kaip išvykti mokytis į užsienį ir kt. Po išsamaus ir dalykiško pokalbio, moksleiviai direktorei įteikė pačių pagamintą pavasario simbolį - inkilėlį - ir lydimi mero patarėjos Dainos Martišienės toliau lankė pačių pasirinktus skyrius.

Daugiausia buvo norinčių apsilankyti Kultūros ir sporto, bei Finansų ir biudžeto skyriuose. Šių skyrių specialistai taip pat labai noriai dalijosi savo darbo ir studijų patirtimi, įžvalgomis ko gali tikėtis šiandien baigę tokias specialybes, kokios galimybės rasti darbus, atlikti praktikas.

Po susitikimo su rajono savivaldybėje dirbančiais specialistais, alsėdiškių laukė pažintis su Plungės apylinkės tesimo darbuotojais. Teismo pirmininkas Vaidas Gasiūnas įtaigiai ir vaizdingai supažindino su teisėsaugos sistema, specialistais, surengė ekskursiją po teismą. Išėję iš teismo pastato jaunuoliai juokavo, kad geriau čia užeiti į svečius, nei kada nors būti atvesdintiems.

Paskutinis Alsėdžių vidurinės mokyklos dvyliktokų tos dienos apsilankymas vyko rajono viešojoje bibliotekoje. Bibliotekos direktorė Violeta Skierienė taip pat supažindino su įvairiomis profesijomis, kurias baigę žmonės gali dirbti bibliotekoje. „Tikrai nėra tiesa, kad bibliotekoje dirba tik labai tylūs ir ramūs žmonės. Pas mus vyksta pačių įvairiausių renginių, susitikimų, projektų“, - pasakojo V.Sierienė. Direktorė moksleiviams pravedė labai įdomią ekskursiją, kurioje gauta nemaža dozė istorijos žinių apie mūsų rajoną, Plungės parką, kunigaikščius Oginskius. 

Daug kalbėta ir apie bibliotekos atsiradimą buvusioje laikrodinėje. Dėkodami už labai puikų ir šiltą priėmimą alsėdiškiai bibliotekos direktorei įteikė inkiliuką, o Violeta Skierienė mokyklos bibliotekai dovanojo Plungės viešosios bibliotekos išliestą knygą „Plungės Palazzo Vecchio: nuo grafų Zubovų pilaitės iki bibliotekos“.

Prieš vykdami į šias įstaigas moksleiviai mokykloje kelias dienas turėjo puikias netradicines pamokas, kurias vedė įmonių ir įstaigų atstovai.

Pasibaigus pavasario atostogoms mokykloje moksleivių laukia susitikimas su VŠĮ „Sėkmės mokykla“ komanda. Šių susitikimų metu plečiasi moksleivių akiratis, jie gali kuo daugiau pažinti ne tik save, bet ir profesijų pasaulį. Visa projekto veikla skirta tam, kad jauni žmonės prieš pasirinkdami savo karjeros kelią turėtų kuo daugiau informacijos ir galimybių - sužinoti, pažinti, išbandyti.

Daiva Gramalienė, projekto karjeros koordinatorė