Turiu dvi naujienas. Nuo kurios pradėt? Pradėsiu, kaip įprasta, nuo blogos: nėra greito ir paprasto būdo praturtėti, o paskui tą turtą bent jau išlaikyti arba padidinti. Yra ir gera naujiena - laikantis 7 paprastų žingsnių, galima ne tik nustoti gyventi nuo algos iki algos bei atsisakyti to jau įgrisusio galo durstymo su galu.

Tiesa, šie žingsniai paprasti, bet laikytis jų gali būti sunku. Tačiau, jei viskas būtų paprasta, tai ant kiekvieno kampo šmėžuotų rokfeleriai, bafetai ar geitsai. Ar bent jau zukerbergai.

Pinigai, kaip ir moterys, mėgsta tuos, kurie sugeba juos suvaldyti. Pasaulis, žinia, yra ne tik negailestingas ir nesąžiningas, todėl turtingi ir toliau turtės, o vargšai - skurs. Kurioje pusėje nori būti tu?

Štai 7 žingsniai į finansinę laisvę:

1. Atsidėti 1000 Lt „gaisrų gesinimui“;
2. Padengti visus įsipareigojimus (išskyrus būsto paskolą), naudojantis skolų sniego gniūžtės principu;
3. Turėti likvidų 3-6 mėnesių išlaidų rezervą;
4. Atsidėti 15 proc. pajamų ilgalaikiam taupymui;
5. Sukaupti lėšų vaikų studijoms;
6. Anksčiau grąžinti būsto paskolą;
7. Didinti kapitalą ir aukoti;

Labai svarbus ir šių žingsnių eiliškumas. Pirmiausia, reikia pradėti nuo pirmojo žingsnio. Dirbančiam žmogui atsidėti 1000 Lt neturėtų užtrukti ilgiau nei 1-3 mėnesius. Priklausomai nuo turimų įsipareigojimų dydžio, antram žingsniui žengti gali prireikti iki dviejų metų. Po to, dar beveik metus reikės taupyti, kol sukaupsite 3-6 mėnesių rezervą. Taigi, priklausomai nuo situacijos, pirmieji trys žingsniai neturėtų užtrukti ilgiau kaip 3,5 metų.

Toliau darosi dar įdomiau - 4-6 žingsnius reikia žengti kartu, o tada jau daug ką galima daryti savo nuožiūra. Pavyzdžiui, galima skirti daugiau pinigų investicijoms ir negrąžinus būsto paskolos. Arba grąžinti būsto paskolą ir tada padidinti investicijas. Bet kuriuo atveju, kai gyveni ne skolon, o disponuoji savo turtu - ir emocinė būsena geresnė, ir galimų problemų sprendimai paprastesni.  

Todėl pats pirmas žingsnelis prieš pradedant šią programą yra apsisprendimas nustoti skolintis. Mes perkame daiktus, kurių mums nereikia už pinigus, kurių mes neturime, tam, kad padarytume įspūdį žmonėms, kurių nelabai mėgstame.

Per ateinančias 8 savaites išsamiai apžvelgsiu kiekvieną iš šių žingsnių, tad iki tol nusprendžiam, kad daugiau nebesiskolinsim, tada pradedam skaičiuoti savo pajamas ir išlaidas, o tada žingsnis po žingsnio išsiugdome naujus įpročius bei pakeičiame savo finansinę padėtį. Laukti nėra ko, startuojam Rūtos Meilutytės greičiu!