„Sustok, akimirka žavinga“ – kažkada sakė Faustas. Tai frazė, kurią savo kasdienybėje bandau dažnai pritaikyti. Bet ar tai sėkmingai vykstantis procesas? Ar tikrai galiu pažiūrėti į veidrodį ir sau pasakyti – „Taip, šiandien gyvenau dabartimi“? Iš tiesų tai padaryti be galo sunku. Pernelyg dažnai mano pastangas vainikuoja neproduktyvios mintys.

Bėda slypi nuolatiniame mūsų nerime. Stresas mus vis priverčia planuoti, galvoti apie būsimus darbus, atsiskaitymus, galbūt ateityje užgriūsiančius sunkumus. Dėl to įsitempiame ir tampame vis neurotiškesni. Ir tas stresas, nerimas kaip yla iš maišo nelauktai pasireiškia galvos skausmu, gastroezofaginiu refliuksu, sutrikusiu miego ritmu, depresija ar devyniomis galybėmis kitų fizinių ir psichinių sunkumų.

Juk nieko naujo neparašiau. Eustreso (teigiamo streso) ir distreso (normalias adaptacines žmogaus galimybes viršijantis stresas) sąvokos seniai žinomos ir įsisavintos. Matyt, rašydamas norėjau sau priminti kelias paprastas tiesas:

1. Neskubėk. Skubėdamas kokybiškiau nedirbi, tačiau greičiau pavargsti;

2. Nesijaudink dėl problemos, kurios šiuo metu nesprendi (žinoma, ir vengti jos nereiktų!);

3. Meditacija ir autogeninės treniruotės yra patikimas ir moksliškai įrodytas būdas sumažinti išgyvenamą stresą;

4. Pastovus, subalansuotas miego režimas yra svarbesnis, negu gali pasirodyti iš pradžių;

5. Fizinis aktyvumas didina tavo energinį potencialą. Po savaitės reguliaraus sportavimo tapsi žvalesnis, po dviejų savaičių pastebėsi, kaip pagerėjo nuotaika;

6. Visos savirealizacijos formos, į kurias įdedi pastangų, tave daro laimingesniu. Jeigu patinka piešti – piešk! Jei patinka fotografuoti – fotografuok! Svarbiausia, nenuleisk rankų.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Norite išsakyti savo mintis? Rašykite mums el.p. pilieciai@delfi.lt!