Prieš dvi savaites pradėtame rašinių cikle „20 patarimų delsiantiems“ jau sužinojote, kaip susidėlioti darbus pagal svarbą, įvertinti galimas pasekmes, analizuoti save ir savo galimybes bei rinktis tik tas užduotis, kurios sekasi geriausiai.

Šiandien pasistengsime rasti greičiausią maršrutą bei išmoksime keletą derybų su viduje tūnančiu atidėliojimu demonu technikų. Šie 5 patarimai pajudins nusistovėjusius požiūrio į veiklą pamatus bei įžiebs naujų kibirkščių apmąstymams. Jei po to imsitės veiksmų - savo laiką išnaudosite daug produktyviau!

1.Tikslo link judėk mažais žingsneliais

Didelė užduotis gali savaime atbaidyti. Kaip to išvengti? Atsakymas paprastas - nesistengti aprėpti daugiau, nei leidžia akiratis. Jei judėsime mažais žingsneliais, etapas po etapo, tikslą pasiekti bus daug lengviau, nei vien matant didžiulį paveikslą, bet neturint žalio supratimo, kur pradžia, kur vidurys, o kur - pabaiga.

Mano patirtis: mažesnius žingsnelius suplanuoti ir juos žengti man padėjo David Allen metodika, pagal kurią reikia užsirašyti bent vieną tolimesnį žingsnį, o dar geriau - visą planą. Tuomet viskas atrodo aiškiai, suprantamai ir paprastai, todėl tokio darbo atidėlioti nebesinori.

2.Kelk sau aukštesnius reikalavimus

Jei atliksi tik tai, ko iš tavęs tikimasi - liksi nepastebėtas, nes tai atrodys savaime suprantama. Padaryk daugiau - žmonės ims apie tai kalbėti, tave rekomenduoti, o pats pradėsi jausti pasitenkinimą darbu. Savo darbe turi atrasti svarbiausias sritis ir nuolat savęs paklausti - ką dar tokio galėčiau padaryti, kad pranokčiau lūkesčius? Jei ne tik klausite šio klausimo, bet ir darbais paversite atsakymus, tokia veikla ilgainiui taps švente ir stebėsitės, kaip jums dar už tai mokami pinigai!

Mano patirtis: jau 7 metus dirbu su žmonėmis, todėl bendravimą, dėmesį jiems bei savo duoto žodžio laikymąsi iškeliu į pirmą planą. Tai netruko prasprūsti pro žmonių, su kuriais dirbu, akis ir jie mielai renkasi bendravimą su manimi (nors galėtų bendrauti su kolegomis ar konkurentais), nes visada žino, jog gaus tai, ko tikisi, o kartais net ir daugiau. Be abejo, visur viršyti lūkesčius būtų sudėtinga, todėl labai atidžiai pasirenku, kurios sritys yra svarbiausios bei jose stengiuosi padaryti daugiau, nei įprasta.

3. Didink produktyvumą

Poilsis - vienas iš raktų į produktyvumą. Pervargęs, išsekęs, nusikamavęs žmogus toli gražu neprimena savo darbu besimėgaujančio ir gyvenimo džiaugsmu spinduliuojančio žmogaus. Be to, tai rodo, jog žmogus turi problemų planuodamas savo laiką bei nustatydamas darbų svarbą, nes jam visi darbai atrodo patys svarbiausi, o jų neatlikus lauktų pasaulinio masto katastrofa. Todėl be tinkamo laiko planavimo labai svarbu ir produktyviai ilsėtis, nuolat turėti energijos. Dar daugiau, turime žinoti, kuriomis valandomis esame patys produktyviausi ir jas skirti pačių svarbiausių darbų atlikimui.

Mano patirtis: kadangi dirbu protinį darbą, tai poilsį stengiuosi derinti su sportu, nes kūnas turi gauti subalansuotą fizinio ir emocinio krūvio dozę. Tam, kad atrasčiau darbingiausias valandas paroje, man užteko 3 mėnesius 15 minučių tikslumu fiksuoti visas atliekamas užduotis bei įvertinti, kuriuo metu jas atlikti buvo produktyviausia. Viena iš svarbiausių išvadų, kurias pavyko padaryti buvo ta, jog svarbu ne kiek laiko tu praleidi darbe, bet kaip tą laiką išnaudoji. Keturios produktyvios ir tinkamai prieš tai suplanuotos darbo valandos geriau, nei 8 chaotiško ir ne itin produktyvaus atsėdėjimo su streso prieskoniais.

4.Motyvuok save veikti

Savo minčių suvaldymas gali būti sudėtingas uždavinys. Labai svarbu suprasti, jog kuo mažiau nervinsies dėl dalykų, kurių negali pakeisti, tuo geriau seksis bei tuo daugiau pavyks nuveikti. Kiekvienam žmogui pasitaiko sudėtingesnių situacijų, kurios tą akimirką varo į neviltį, todėl labai svarbu kiekvienoje iš jų įžvelgti teigiamą pusę bei pastebėti, ko iš tokios situacijos galima pasimokyti. Dar geriau būtų koncentruotis ne į kaltųjų, bet į sprendimo paiešką. Kai aplink save kursite pozityvų magnetinį lauką, tai ir problemos atrodys mažesnės, ir žmonės malonesni, ir gyvenimas nusidažys šviesesnių spalvų tonais.

Mano patirtis: kiekvienas žmogus turi savo motyvuojantį faktorių, kuris skatina jį veikti. Mane motyvuoja tai, kuo aš noriu tapti, kokį gyvenimą gyventi bei kokius įgūdžius išsiugdyti. Ant savo kompiuterio darbalaukio, ant šaldytuvo namie, prie lovos, piniginėje aš turiu savo norų bei siekių paveikslą, kuris nuolat motyvuoja mane judėti į priekį bei siekti savo tikslų.

5.Ignoruok nesvarbius darbus

Galime skaityti kiek norime knygų, lankytis šimtuose seminarų ir jaustis nuvažiavę asmenybės tobulėjimo keliu bent keliomis stotelėmis toliau nei draugai ir pažįstami, tačiau bent man asmeniškai dar neteko sutikti žmogaus, kuriam pavyko visiškai išsigyvendinti atidėliojimo įpročio.
Kaip tai pakreipti sau naudinga linkme? Daugelis esame girdėję, o kai kurie ir aktyviai naudoja darbų sąrašus. Pats laikas tą darbų sąrašą kritiškai įvertinti ir pačius nesvarbiausius darbus perkelti į atidėliojimo sąrašą. Tai gali veikti ir kaip motyvacinė priemonė, nes pamatę, jog piktybiškai atidėliojate pačius nesvarbiausius darbus, apsidžiaugsite supratę, jog nepasidavėte pagundai imtis mažareikšmių darbų ir atlikote tik pačius svarbiausius.

Mano patirtis: prieš pradedant kiekvieną savo darbo dieną išsidėlioju darbus pagal svarbą ir skubą. Jei darbas užsiguli sąraše ilgiau nei 2 dienas, jį be skrupulų perkeliu į „gal kada nors“ sąrašą. Toliau dar gražiau - tą „gal kada nors“ sąrašą peržiūriu kartą per dvi savaites ir, jei ten yra darbų, kurių per artimiausią mėnesį neketinu atlikti, be skrupulų juos pašalinu ne tik iš savo galvos, bet ir iš šio paskutinės vilties sąrašo.