Ši istorija apie žmogaus ir jo „globojamų“ gyvūnų tragediją. Užkaltos gyvybės be šanso įkvėpti gryno oro ilgus metus praleido bute, kuris priminė pragarą. Visos pastangos patekti į butą metų metus buvo bevaisės. Nesveiko egoizmo ir aplinkinių abejingumo aukomis tapo 9 gyvybės, kurios nutrūko tyliai, niekam nematant, niekam negirdint....

Vasario 20 d. gavome džiugią ir tuo pačiu baisią naujieną: psichikos sutrikimų turinti moteris, bute kalinusi beglobes kates, paguldyta į psichiatrinę ligoninę, ir tai vienintelis šansas pagaliau patekti į butą!

Tai, ką pamatėme, žodžiais sunku aprašyt. Rankos drebėjo, nelengva buvo vertinti situaciją žvelgiant į retai matomą siaubą. Į landynę panašus butas iki lubų apkrautas šiukšlėmis, senais daiktais, dvokiančiais skudurais... Išmatos, supuvęs maistas, vėmalai, nudvėsusių gyvūnų lavonai... ir tarp jų 7 išsigandę katukai ligoniukai.

Visi gyvūnai atrodė kraupiai: pūliuojančiom akim, sloguojantys, apsiseilėję, žaizdoti, dehidratuoti, nusilpę, vos paeinantys, perdvokę šlapimu ir alkani. 5 jų neturėjo jėgų slėptis nuo nepažįstamų žmonių – savanorių, o du, kiek stipresni, gelbėjimo operacijos metu dingo tarp krūvos rakandų.

Negalėjome palikti nei vieno... Nors nei vienos laisvos globos vietos, nei paramos gydymui neturėjome, turėjome kai ką daugiau - sąžinę, gailestį, meilę silpnesniam. Negalėjome palikti nukankintų, sunkiai sergančių, mirštančių gyvūnų likimo valiai.

Penkis katinėlius susirinkome iš tos vietos ir skubėjome į gydyklą. Penketukas patalpintas veterinarijos gydyklų stacionaruose. Visų sveikatos būklė labai prasta: katukams kalcivirozė (virusas, kai opos ir pūlingos žaizdos driekiasi per burną,ryklę, stemplę), kuri, pasak gydytojų įsisenėjusio rinotracheito (kačių gripo) pasekmė, daugumai sunkus dantenų uždegimas dėl prastos priežiūros, paralelinių ligų, katinukams negrįžtamai pažeistos akių regenos dėl negydymo, o supuvę, skausmingi dantys patys krentaiš burnos. Visų kailis tragiškas, gyvenime nebuvo naikinti parazitai. Kai kurių gyvūnėlių pažeisti vidaus organai - inkstai, kepenys. Neaišku, kuo jie buvo ir ar buvo šeriami, girdomi, nes visi dehidratavę.

Trys katinėliai šiuo metu patalpinti Rekso klinikoje, du - Filaretų gydykloje (Vilnius). Likę du tame bute dar vis laukia pagalbos.

Visiems išgelbėtiems reikia tyrimų, intensyvaus gydymo (vaistų, vitaminų, lašelinių ir kt.), ypatingos priežiūros ir žinoma globos. Katinukai labai stresuoja, neėda. Kai kurie negali valgyti dėl nusilpimo, ligų pažeisto virškinamojo trakto ir kitų negalavimų.

Kai tik gyvūnai pasijus geriau, turėsime juos iš stacionarų skirstyti į laikiną globą, kur jie saugiai ir ramiai lauks naujų, ištikimų šeimininkų. Reikalinga ilgalaikė laikina globa, kurios neturi nė vienas iš išgelbėtų katinėlių (katinukų gelbėtojai – privatūs globėjai arba gyvūnų gelbėjimo organizacijos be patalpų!)

Du katinukai - Mila ir Bingo perduoti VŠĮ „Rainiukas“ (patalpinti Rekso klinikoje), vienas katinas, Linkolnas, perduotas VŠĮ „Mažoji Liza“ (patalpintas Filaretuose). „Rekse“ taip pat liko Čikis, kuris po gydymo iškeliaus į naujus namus. Filaretuose mergytė Merkel... Jos likimas kol kas neaiškus, nes nei viena organizacija nepasiūlė savo pagalbos. Ją koordinuoja privati globėja Alina Valentinovič. Nuoširdžiai dėkojame šioms organizacijoms ir globėjai Alinai už operatyvią ir realią pagalbą.

Bute liko dar du juodi katinukai. Vieną perims VŠĮ „Naminukai“, kai tik jis bus pagautas. Ačiū. Kitam juodukui irgi reikės gydymo ir globos.

VŠĮ „Rainiukas“, VŠĮ „Mažoji Liza“, VŠĮ „Naminukai“ ir Alina Valentinovič prašo prisidėti prie šios gelbėjimo operacijos. Visų mūsų pastangų dėka šios mažos širdutės išgelbėtos ir tik su Jūsų pagalba bus išgydytos. Kiek kainuos katukų gydymas, dabar pasakyti sunku. Visiems būtini kraujo tyrimai, reikalingas stacionarinis gydymas: antibiotikai, skysčiai, lašai, jau numatytos dvi operacijos. O kur dar sterilizacijos, kastracijos ir skiepai. Kol nukamuotos gyvybės bus pastatytos ant kojų, praeis nemažai laiko. Katinėliai negali apsigyventi gydyklos stacionaruose, kur diena kainuoja 15-20 Lt vienam gyvūnui, jau nekalbant apie brangius tyrimus, gydymą, spec. pašarus.

Todėl labai prašome atsiliepti galinčius priglausti bent vieną katinuką laikinai globai (iki atsiras namai) arba visam. Tegul tie, kurie nėra matę ir patyrę normalaus gyvenimo, pasijunta mylimi ir brangūs.

Visų siaubingai gaila, sunku sulaikyti ašaras žiūrint į tas bejėges gyvybes, kurios kur kas geriau atrodytų, jei būtų gyvenusios laisvėje. Taip, kalta žmogaus liga, nieko nesmerkiame ir viską suprantame. Tik labai skaudu žinoti, kad metų metus tame bute dėjosi siaubingi dalykai: dešimtys mirdavo nesulaukę pagalbos, daugybė jų mirė baisiose kančiose. Baisu žinoti, kad tokių žmonių, kurie nesupranta, jog elgiasi žiauriai su gyvūnais, - šimtai. Padėkite mums padovanoti gyvūnėliams laimę.

Finansinę paramą, kuri bendrai gali siekti net 7 tūkst. Lt, galite pervesti:

VšĮ „Rainiukas“ - katuliams Milai ir Bingo;

VšĮ :Mažoji Liza“ - katinėliui Linkolnui
Alinai Valentinovič - katinui Čikui ir katytei Merkel.

Kontaktai susisiekti: 868973782, info@rainiukas.lt (Gintarė, VšĮ „Rainiukas“), 861865367,
info@mazojiliza.lt (VšĮ „Mažoji Liza“), 867879127, alina.valentinovic@gmail.com (Alina Valentinovič).

Nepaliksime bėdoje!