Vieta, kurioje už darbą kaliniai gauna 1000 eurų per mėnesį

 (6)
Italijoje, maždaug 37 kilometrai nuo Toskanos krantų yra Gorgonos sala, kurioje iki šiol veikia vienintelis Italijos kalėjimas saloje, o čia kalintieji užsiima vynininkyste.
 Gorgonos saloje dirbantys kaliniai
Gorgonos saloje dirbantys kaliniai
© Vida Press

Prisimenate Alkatrasą, žymiąją JAV salą-kalėjimą? O šalia Marselio uosto esančią Ifo salą, kurioje kalėjo A. Diuma herojus grafas Montekristas?

Mažoji Gorgona

Nedaug kas žino, kad prie Toskanos krantų išsibarsčiusios septynios salos, o Gorgona yra pati mažiausia jų – vos dviejų kvadratinių kilometrų ploto. Gorgonoje gyvena apie pusantro šimto žmonių (apie 50-60 kalinių, įkalinimo įstaigos darbuotojai ir saloje apsistoję civiliai). Neįtikėtina, tačiau kalėjimo direkcija sulaukia daugybės prašymų iš visos Italijos – kalintieji nori būti perkelti į Gorgonos salos kalėjimą. Salos centras – nedidelis XIX amžiaus žvejų kaimelis, kuriame gyvena apie 70 žmonių, tačiau tik keli iš jų saloje užsibūna ištisus metus, kiti čia apsistoja tik šiltuoju metų laiku.

Šioje nedidukėje uolėtoje saloje žmonių pėdsakų aptikta dar iš neolito laikų. Vėliau Gorgonoje lankėsi etruskai ir romėnai, V amžiuje saloje įsikūrė atsiskyrėliai, o netrukus buvo įkurtas ir vienuolynas. Amžiams bėgant sala ėjo iš rankų į rankas, tačiau nė vienas jos šeimininkas taip ir neįstengė laukinės Gorgonos paversti tinkama žemdirbystei ir gyvenimui. Vienintelis verslas, kuriuo čia buvo įmanoma užsiimti – tai ančiuvių žvejojimas ir sūdymas. Galiausiai 1869 metais dalis salos buvo paversta kalėjimu po atviru dangumi, kuris vėliau buvo perdarytas į dabartinę įkalinimo įstaigą.

Gorgonos sala
Gorgonos sala
© Vida Press

Laukinis grožis

Skaisčią dieną uolėtas Gorgonos kontūras matyti iš Livorno uosto. Būtent iš čia išplaukia keltai su turistų grupelėmis, norinčiomis dieną praleisti neįprastoje saloje-kalėjime. Tiesa, norint čia apsilankyti, būtina rezervuoti vietą ekskursiją organizuojančioje agentūroje ir iš anksto nusiųsti asmens dokumentų kopijas, mat saloje-kalėjime lankytojų skaičius ribojamas, o besilankantieji tikrinami. Vienos dienos ekskursijos kaina paprastai siekia apie 60 eurų. Ar apsilankymas Gorgonoje vertas kainos, pastangų ir nepatogumų?

Dar neiškėlus kojos Gorgonos iš kelto paaiškėja, kodėl žmonės taip ir neįstengė čia įsikurti – salos paviršius uolėtas, o stačias plikas pakrantės uolas nuolat talžo Viduržemio jūros bangos. Medžių saloje beveik nėra, tik vadinamoji macchia mediterranea, t.y. žemi krūmai ir augalai. Kadangi žmonių Gorgonoje lankosi nedaug, o stovyklauti draudžiama, gamta čia liko laukinė ir neužteršta, o jūros vanduo ypač skaidrus. Tuo galima įsitikinti kartu su gidu įveikiant šešių kilometrų maršrutą šiaurvakarinėje salos dalyje.

Gorgonos sala
Gorgonos sala
© Vida Press

Gražiausi Gorgonos paplūdimiai – Baia dei Gabbiani ir Cala Scirocco – abejingų savo laukiniu grožiu nepalieka. O štai Grotta del Bue Marino didžiuojasi čia užsukančiais ruonių būriais, deja – tai ypač griežtai saugoma teritorija, į kurią turistams patekti draudžiama. Saloje taip pat yra romėnų laikų Villa Margherita griuvėsiai, piziečių ir florentiečių tvirtovių liekanos, keli gynybiniai bokštai, San Giorgio bažnytėlė ir senosios kapinės.

Žinutė butelyje

Tačiau įdomiausia Gorgonos istorija susijusi visai ne su jos praeitimi, o su kalėjimu, markizu Lamberto Frescobaldi ir vyno gamyba. Kai markizas pirmą kartą prieš kelerius metus pateko į salą, ją gaubė tiršto rūko kupolas, buvo drėgna ir šilta. Netoli kalėjimo esančiame lauke vienas iš jo laikinų gyventojų pureno žemę tarp gausiai žaliuojančių vynuogių eilių. Vyravo neįtikėtina tyla.

Būtent tą akimirką Frescobaldi vyno imperijos savininkas suprato, kad tai ideali vieta ne tik ypatingam vynui gaminti, bet ir vykdyti socialiai atsakingą projektą – išmokyti įkalintuosius vyndarystės amato nuo vynuogės sodinimo iki vyno išpilstymo į butelius.

Gorgonos vynuogynas nedidelis, jo plotas siekia vos vieną hektarą, auga vermentino ir ansonica rūšių vynuogės. Jame paprastai pasikeisdami dirba keturi nuteistieji (viena „pamaina“ trunka tris mėnesius), gaunantys už darbą kiek daugiau nei tūkstančio eurų atlyginimą per mėnesį. Šis užsiėmimas daugeliui jų yra ne tik būdas išlaikyti žemyne paliktą šeimą, bet ir gauti naujų žinių, kurias galės panaudoti išėję į laisvę. Patys kaliniai teigia, kad darbas Frescbaldi globojamame vynuogyne suteikia realią galimybę pasibaigus bausmės laikotarpiui pradėti naują gyvenimo etapą.

„Mums labai pasisekė!“ – sako visi, prisidedantys prie Gorgonos vyno gamybos. Būtent tokią „žinutę buteyje“ siunčia laikinieji Gorgonos gyventojai su markizu Frescobaldi priešakyje.

Tiesa, Gorgonos vynas nepigus. Specializuotose vyno parduotuvėse Italijoje jis kainuoja apie 70-90 eurų, tačiau tai jam ne kliūtis, visas 2014-ųjų derliaus vynas buvo išpirktas labai greitai, o pernykštis dar laukia savo eilės.

www.perpasauli.lt
Naujienų prenumerata
Parašykite savo komentarą
arba komentuokite anonimiškai čia
Skelbdami komentarą, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Skaityti komentarus Skaityti komentarus

Naujienos

„Kidy Tour“ plečia agentūrų tinklą ir planuoja beveik 2 mln. eurų apyvartą

Kelionių organizatorius „Kidy Tour“ didina agentūrų skaičių visoje Lietuvoje ir pasirašė bendradarbiavimo sutartį su viena didžiausių kelionių agentūrų „Megaturas“.

Užsieniečius išgąsdino Lietuvos viešojo transporto vairuotojai (13)

Pastaruoju metu vis galvoju: gerai, kad šiuo metu esu Lietuvoje, o ne Belgijoje ar Prancūzijoje, čia esu saugesnis.

Ypatinga Lietuva – rezervatų grožis keliaujantiems

Nacionaliniai, regioniniai parkai ir rezervatai – vienos įspūdingiausios mūsų šalies vietos. Čia galima atrasti gyvūnų, paukščių, augalų buveinių, pažinti miškus ir pamatyti žaliąją Lietuvos pusę.

„Vaivorykštės šalis“, į kurią dažnas nori emigruoti (16)

Pietų Afrikos Respublika dažnam asocijuojasi su nuostabia gamta ir gyvūnija.

Sunku patikėti: siūlo naktį Eifelio bokšte

Per UEFA EURO 2016 varžybas nuomos kompanija „HOMEAWAY“ pavers tam tikrus objektus laikinais jūsų namais ir leis tai išsinuomuoti.

Iš Vilniaus į Reikjaviką – už kelis eurus

Gera žinia tiems, kurie nori aplankyti Islandiją. Aviakompanija „Wizz Air“ siūlo pigių bilietų į Reikjaviką.

Dėl šio keisto daikto užsieniečiai eina iš proto (3)

Balionai, kuriuos reikia susprogdinti ir sučiulpti, ko gero labiausiai tiktų vaikų gimtadienio šventei, tačiau šiame tris „Michelin“ žvaigždes turinčiame Čikagos restorane juos valgo visi suaugusieji.

Lietuvė apie gyvenimą svetur: savižudybė čia retas reiškinys (5)

Pasak režisierės ir teatro savininkės Lindos Urbonavičiūtės, Gruzija yra saulės kraštas, kuriame kone visi moka gražiai dainuoti, šokti liaudies šokius ir deklamuoti Galaktijono ar Šoto Rustavelio eiles.

5 priežastys, kodėl sveika keliauti vienam (13)

Kelionė vienumoje gali būti transformuojantis, akis atveriantis nuotykis, kuris tuo pačiu yra ir įdomus, ir nelengvas.

Europiečiai be sienų: kokia tavo tapatybė, kai ilgiau neužsibūni jokioje šalyje? (1)

Gyveni užsienio šalyje ir dar nemoki vietinės kalbos? Tokį klausimą dažnai išgirsdavau gyvendama Vengrijoje.

7 klausimai, kuriuos reikia sau užduoti prieš išvykstant į ekstremalių nuotykių kelionę (1)

Pastaruoju metu itin populiarėja nuotykių kelionės, vis daugiau žmonių savo atostogas stengiasi praleisti kuo ekstremaliau.

Atostogos ant ratų: dažniausiai patiriamos žalos

Pasak draudikų, automobiliu po užsienį keliauti planuojantys Lietuvos gyventojai turėtų tokioms atostogoms pasiruošti ypač kruopščiai.

Priežastys, kodėl kai kurie žmonės dega noru apkeliauti aplink pasaulį

Yra žmonių, kurie niekada nejaučia noro išvykti iš namų. Priešingoje spektro pusėje yra kitas kraštutinumas – kelionių aistruoliai arba tyrinėtojai.

Į krantą išmestą medį menininkas paverčia įspūdingais gyvūnais (2)

Tie, kurie net nesidomi menu, pamatę jo skulptūras akimirkai sustoja ir nejučia jų dėmesį prikausto įspūdingi kūriniai.

Maistas, kurio niekada nereikėtų užsisakyti viešbutyje (9)

Pažvelkite į viešbučių kambarių tarnybos siūlomą meniu ir pamatysite, kad jame apstu skanaus maisto. Tačiau jų buvę darbuotojai pataria neskubėti ir kai kai kurių patiekalų jokiu būdu neužsisakyti.