Prabangaus restorano padavėjo išpažintis: mes jums meluojame

 (21)
Manote, žinote, kas iš tiesų vyksta aukštos klasės restoranuose? Nieko panašaus. Padavėjas Fredas, dirbantis Manhatene, patarė, kaip būti geresniu klientu restorane.
Prabangaus restorano padavėjo išpažintis: mes jums meluojame
© shutterstock

Štai ką jis patarė (ir suteikė galimybę mesti žvilgsnį į virtuvę):

Nemanykite, kad kiekvienas ingredientas yra tobulas. „Visi pasaulio restoranai meluoja apie tai, iš kur įsigytas maistas. Na, gal nemeluoja, gal nutyli, – pasakoja Fredas. – Restoranuose svarbu pinigai, vyriausiasis virėjas pataupys – su skrebučiais, padažais ar salotomis. Galiu nupirkti organinių salotų gūžę už 5 dolerius arba tris iš „Cisco“ (didelio restoranų tiekėjų tinklo) už 3 dolerius. Jei nesate mikrobiologas, skirtumo tarp organinių ir neorganinių salotų tikrai nepastebėsite. Na, o mes vis tiek galime jums sakyti, kad jos organinės.

Nesitikėkite, kad visas maistas yra šviežutėlis. „Žmonės kvaili, – negailestingai sako Fredas. – Jiems atrodo, kad maistas stebuklingas. Taip nėra. Maisto produktai dažnai yra iš didelių prekybos centrų. O kai ko nors pritrūksta virtuvėje, siunčia indų plovėją į parduotuvę nupirkti.“

Fredo nuomone, patys esame kalti, jei manome, kad kiekvienas produktas pirktas iš artimiausio ūkio. „Dauguma restoranuose valgančių žmonių yra kvailoki, – sako Fredas. – Jie tiesiog džiaugiasi, kad nereikėjo gaminti patiems. Taigi, jei meniu neparašyta, kad tos salotos pirktos iš ūkininko Joe, lažinuosi, kad jos pirktos iš „Cisco“.

Negalvokite, kad viskas gaminta vietoje. „Žmonės galvoja, kad viskas pagaminta tą pačią dieną, bet iš tiesų daugelyje patiekalų yra parduotuvėse pirktų ingredientų. Vištiena salotose – konservuota, iš skardinių. Vištienos kotletas buvo užšaldytas. Užsisakinėkite išmintingai. Visada yra patiekalas, kuris yra vyriausiojo virėjo pasididžiavimas, kurį jis gamina pats. Mūsų meniu tai vadinama „ypatingasis“. Štai ką reikia užsisakyti.“

Prabangaus restorano padavėjo išpažintis: mes jums meluojame
© shutterstock

Restoranai pakeičia patiekalų komponentų paskirtį. Žmonės galvoja, kad kiekvienas patiekalas pagamintas nuo nulio, o iš tiesų daugybė ingredientų būna paimti iš kitų patiekalų. „Pavyzdžiui, mūsų omarų patiekalas. Žmonėms patinka padažas, bet tai tiesiog omarų sriuba, o sriuba – iš pakelių. Atidarome ir suberiame į ją supjaustytą omarą“, – pasakojo Fredas.

Fredo patarimas: restoranams tenka keisti ingredientų paskirtį, kad sumažintų išlaidas. Atkreipę dėmesį į meniu greičiausiai suprasite, kur taip daroma.

Reikia žinoti, ko klausti. „Atidžiai perskaitykite meniu. Jei neparašyta, kad omaras iš Meino, taip ir nėra. Jis – užšaldytas ir atgabentas. Manęs klausia: „Ar omaras šviežias?“ Atsakau „taip“, nes tai tiesa, – juokiasi Fredas. – Tačiau reikėtų klausti: „Ar omaras šaldytas?“
Fredas yra dirbęs restoranuose, kuriuose krabai ir omarai būdavo patiekiami šaldyti.

Žinokite išimtis. Fredas dirbo keliuose restoranuose, kuriose nėra pigesnių nei 20 dolerių užkandžių žmogui, o klientai labai turtingi. Tačiau ne visi tokias kainas uždėję restoranai yra vienodi. Jis pataria nevalgyti brangiuose restoranuose, apie kuriuos nėra rašę vertintojai.

www.perpasauli.lt
Parašykite savo komentarą
arba komentuokite anonimiškai čia
Skelbdami komentarą, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Skaityti komentarus Skaityti komentarus

Naujienos

„Wizz Air“ skelbia 20 proc. nuolaidą skrydžiams

Didžiausia žemų sąnaudų oro linijų bendrovė Centrinėje ir Rytų Europoje „Wizz Air“ skelbia vieną dieną truksiantį skrydžių bilietų išpardavimą ir suteikia 20 proc.* nuolaidą visų skrydžių bilietams, kurių rezervacijos bus atliktos šiandien, liepos 27 dieną, iki vidurnakčio.

5 nemalonumai, dažniausiai sugadinantys atostogų kelionę. Kaip jų išvengti?

Ilgai laukta ir planuota vasaros atostogų kelionė į užsienį gali apkarsti dėl pačių netikėčiausių priežasčių. Dažniausiai Lietuvos poilsiautojų planus ir nuotaiką sujaukia įvairios sveikatos problemos bei dingęs bagažas.

Laimingiausių pasaulio šalių sąrašas (57)

Sąrašo viršuje – Kosta Rika – šalis, kurioje užfiksuojamas nedidelis anglies dioksido kiekis bei investuojama į ugdymą ir sveikatos priežiūrą.

Keliauk kaip vietinis: kokias slaptas vietas aplankyti Rygoje, Taline ir Berlyne? (2)

Lietuvių kelionių įpročiai keičiasi – žmonės renkasi savarankiškas keliones, vis rečiau keliauja su gidais ir didelėmis ekskursijų grupėmis. Populiarėja nauja kelionių mada – „keliauk kaip vietinis“ (ang. travel like a local).

„Ryanair“ skelbia išpardavimą: bilietai 30 proc. pigiau

„Ryanair“ – Airijos žemų kainų skrydžių bendrovė, kuri kasdien vykdo daugiau nei 1,600 skrydžių iš 72 bazių, jungia 189 miestus 30 šalių. Taupių klientų pamėgta bendrovė paskelbė bilietų išpardavimą net iki 30 proc.

Gidas po Vokietiją: trys miestai, kuriuos privalu aplankyti

Dar nesuplanavote vasaros kelionės? Turite laisvą savaitę ir norite ją praleisti turiningai, pasidairyti po nematytas vietas ir susipažinti su kitos šalies kultūra? Laikas krautis lagaminus ir keliauti į Vokietiją.

Makalius: kelionėse visiems kyla tas pats klausimas – kur ir ką valgyti (1)

Užkietėjęs keliautojas ir kelionių organizatorius Rimvydas Širvinskas-Makalius sako, kad tiek vasarą išsiruošusiems į ilgesnę kelionę, tiek nuolat daug keliaujantiems žmonėms iškyla ta pati dilema – kaip, kur, ką ir kada valgyti.

Autostopu pasaulį apkeliavusi lietuvė: susidūrėme su begaliniu žmonių gerumu (21)

Tūkstančio mylių kelionė prasideda nuo vieno žingsnio. Šią mintį nusprendė patikrinti Evelina Savickaitė-Kazlauskė, autostopu apkeliavusi visą pasaulį.

Top 11 pigiausių vasaros atostogų kurortų Europoje (76)

Vasaros atostogų įkarštyje „Travel Money“ sudarė pigiausių atostogų kurortų sąrašą.

Lietuvos krepšinio fanams – specialus rinktinės maršrutas po Ispaniją (1)

Nors Lietuvos rinktinės laukia akistata su Ispanija, kai kuriems Lietuvos krepšininkams ši šalis tarsi antri namai.

Keisčiausi pasaulio restoranai: sriuba iš klozeto, žemės drebėjimas ir aplinkui zujantys rykliai (6)

Jums jau pabodo geriausi ir gražiausi restoranai, kur tiekiamas puikiausias maistas, todėl dabar trokštate keistesnių patirčių? Panašu, kad jums pavyks išpildyti savo troškimą, nes pasaulyje gausu pačių keisčiausių maitinimo vietų.

Kaip užsienyje sulaukti nemokamos medicinos pagalbos? (2)

Prieš išvykdami į kitas Europos Sąjungos (ES) šalis, Norvegiją, Islandiją, Lichtenšteiną ar Šveicariją, nepamirškite pasirūpinti Europos sveikatos draudimo kortele (ESDK). Nelaimingo atsitikimo atveju ji padės sutaupyti nuo kelių iki kelių šimtų eurų.

6 nepelnytai primiršti Europos miestai (33)

Turbūt esate lankęsi Paryžiuje, kažin ar praleidote progą pasigrožėti Roma, tačiau nepamirškite, kad Europa iš tiesų labai didelė ir joje slypi daugybė lobių, kuriuos tiesiog būtina ištyrinėti.

Gyvenimas laimingiausių žmonių šalyje: jie atsipalaidavę ir darbe, ir laisvalaikiu (2)

Dažnai girdime, kad danai yra laimingiausia pasaulio tauta. Šį faktą patvirtina ir statistika – vidutinė danų gyvenimo trukmė siekia 80 metų, o šalis gali pasigirti stipria ekonomika bei maža atskirtimi tarp įvairių socialinių grupių.

Lietuvių atostogos: neišsižada pajūrio ir rizikuoja vykdami į pavojingas šalis (1)

Lietuviai mėgsta atostogauti tiek Lietuvoje, tiek užsienyje, tačiau nėra linkę tam skirti daug laiko. Neseniai atliktas vartotojų įpročių ir elgesio tyrimas rodo, kad beveik 60 proc. apklaustų lietuvių, planuojančių šiais metais atostogauti, poilsiui rinksis Lietuvoje esančius kurortus ir miestelius, o penktadalis keliaus į Pietų Europą.