Populiarus turistų užkandis, kurio Lietuvoje nėra

 (1)
Kaštainiai – geriausias gatvės užkandis žiemą, keliaujant didžiuosiuose miestuose. Saldumynas kainuoja apie porą eurų, jis šviežiai skrudinamas ant metalinių krosnelių paviršiaus. Kepėjai nelinkę fotografuotis, visgi, apie save ir darbą gatvėje šiek tiek papasakoja.
Populiarus turistų užkandis, kurio Lietuvoje nėra
© V. Picardi nuotr.

Daugelis keliautojų, pasirinkę atostogas žiemą, išvengia didelių eilių, sutaupo pinigų ir gali patirti kitokių įspūdžių, nei per atostogas vasarą. Pietų Europos miestų gatvėse žiemą dažnai pastebimi kepti kaštainiai. Tai – lengvai saldūs riešutai. Jie skaniai kvepia ir maloniai šildo, sužvarbus po vaikščiojimo.

Lietuviai šiuos riešutus mieliau vadina kaštonais, bet tai nėra tas pats. Kaštonų nekepame ir jų nevalgome, jie dažnai painiojami su kaštainiais. Šie natūraliai auga šiltesniuose regionuose prie Viduržemio jūros.

Kaštainiai parduodami Miunchene, Vienoje, Milane, Romoje, Paryžiuje, Lisabonoje ir kituose didesniuose miestuose. Kainos svyruoja: už popierinį ragelį mokėsite maždaug du arba tris eurus. Jei pardavėjas prašo daugiau, jus tiesiog bando apgauti. Pusiau nulupti kaštainiai beriami ant metalinės krosnelės paviršiaus ir šildomi, kol paskrunda.

Populiarus turistų užkandis, kurio Lietuvoje nėra
© V. Picardi nuotr.

Vaikščiojant po Romą, nesunku pastebėti, jog absoliuti dauguma gatvės kepėjų yra iš Bangladešo. Kita prekeivių dalis, siūlanti ne tik kaštainius, bet ir vandenį buteliukuose – dažniausiai iš Afrikos. Visi bando įsiūlyti savo prekę, tačiau pasakius tvirtą „grazie“ (liet. ačiū), iškart nusisuka kitur.

Didžiojoje aikštėje – Piazza Navona - Romoje užkalbintas žilstelėjęs vyrukas maloniai sako, esą atvykęs į Italiją iš Bangladešo. Jau 22 metus jis veikia tą patį: pardavinėja keptus kaštainius. Patikina, jog nieko kito nė nebandė dirbti. Pasakoja, jog nedidelę krosnelę nuomoja ir turi tikslų grafiką, kada turi dirbti. Pirmadienį – ketvirtadienį darbą baigia apie 21 valandą, savaitgaliais dirba beveik iki vidurnakčio. Kalbėdamas jis varto riešutus ir leidžia fotografuoti savo prekę, bet savęs – griežtai ne. Šalia jo nuolat stoviniuoja kitas vyras, kuris neatrodo padedantis, labiau atliekantis sergėtojo vaidmenį. Jis taip pat iš Bangladešo.

Panašiai pasakoja ir antras kepėjas kitame aikštės gale: jis irgi iš Bangladešo, nuomojasi krosnelę ir darbo vietą. Per porą metrų nuo jo taip pat stovi kitas vyras, tačiau, atrodo, neveikia nieko – tik stebi. Sklando nepatvirtinti gandai, jog kepėjai bei prekeiviai yra griežtai kontroliuojami, bet ne vietinės valdžios, o įtakingų miesto gaujų.

Populiarus turistų užkandis, kurio Lietuvoje nėra
© V. Picardi nuotr.

Prie Trevi fontano kaštonus kepanti moteris sako nebejaučianti pirštų galiukų. Daug kartų netyčia juos nusisvilino. Kiek neįprasta, tačiau ji – tikra italė, į Romą atvykusi iš kaimelio šalies pietuose.

„Situacija darbo rinkoje sunki, tad dirbi tai, ką gali, ne ką nori“, – sako moteris, ir juokiasi. Ji nesiskundžia – juntamas tas džiugus pozityvumas, būdingas italams. Vasarą, kai riešutai nekepami, ji tikriausiai dirbs paplūdimyje: pardavinės vaisius, siūlys gėrimų.

Kepėjo darbas yra sunkus: tenka stovėti po keliolika valandų per dieną, nepaisant oro sąlygų. Ne visi pirkėjai malonūs, kartais pasitaiko konfliktinių situacijų. Veikla išties kenksminga sveikatai: pardavėjas nuolat kvėpuoja dūmais ir smalkėmis, kylančiomis iš anglinės krosnelės. Visgi, Romoje tokių prekeivių – net po kelis kiekvienoje turistinėje gatvėje. Bendrauti jie linkę tol, kol jaučia galintys parduoti kaštainius. Iškart po to dairosi naujų klientų.

Svarbu priminti, jog kaštainiai – ne vien gatvės užkandis. Prancūzijoje, Italijoje jie verdami cukraus sirupe, padengiami šokoladu ir tampa labai saldžiu desertu, vadinamu „marron glacé“. Gaminami prabangiems desertams kavinėse, bet ir namų sąlygomis.

www.perpasauli.lt
Naujienų prenumerata
Parašykite savo komentarą
arba komentuokite anonimiškai čia
Skelbdami komentarą, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Skaityti komentarus Skaityti komentarus

Naujienos

10 melagysčių, kurių neišvengsite kelionėse

Visi kartais taip elgiamės – keliaudami meluojame patys sau. Dalis šių melagysčių reikalingos tam, kad pasijaustume geriau dėl savo pasirinkimų.

Specialistė rekomenduoja: Vilniaus muziejai vaikams

Savaitgalis – tinkamas laikas aplankyti muziejus. Pristatome Vilniaus muziejus, kuriuos aplankyti su vaikais rekomenduoja šeimos laisvalaikio specialistė Goda Leo.

10 įdomių faktų apie Varšuvą (6)

Varšuva – sparčiai ekonomiškai augantis Rytų ir Vidurio Europos miestas. Lenkijos sostinė vis labiau traukia turistus iš svečių šalių.

Išskirtinė pramoga, dėl kurios turistai eina iš proto (6)

Tiems, kurie yra svajoję apie galimybę pavaikščioti vandens paviršiumi, atėjo laikas džiūgauti ir ruoštis į Italiją.

Rekomendacijos, kaip apsisaugoti karščiui jautriems žmonėms

Artėjant ilgajam savaitgaliui, Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centras primena, kad karštis gali paveikti kiekvieno žmogaus sveikatą.

Šįmet ypač prabangų poilsį renkasi kauniečiai (2)

Priklausomai nuo mėnesio, 50-70 proc. keliautojų šiemet renkasi Turkiją ir poilsį prabangesniuose viešbučiuose.

Kodėl tėvai turėtų skirti daugiau laiko šeimos fotoalbumų peržiūrai su vaikais? (2)

Įvairių šeimos švenčių, kelionių ir kitų progų fotografijų peržiūros svarbą išsiaiškino fotografė, Lietuvos edukologijos universiteto (LEU) studentė Indrė Vaitkevičiūtė.

5 geriausi pasaulio kampeliai itin egzotiškos virtuvės mėgėjams (8)

Mėgstate įdomias keliones ir neįprastus valgius? Siūlome penkias pasaulio vietoves, kuriose paragausite itin egzotiškų valgių.

TOP 10 pramogų parkų Europoje (3)

Šeimos laisvalaikio specialistė Goda Leo pasidalino pramogų parkų Europoje idėjomis.

Atskleista pagrindinė priežastis, kuri nulemia jūsų atostogų kryptį (9)

Koks pagrindinis kriterijus, į kurį atsižvelgiate rinkdamiesi atostogų kryptį? Pigus skrydis, gražūs vaizdai, patraukli kultūra?

Užsienietis M. Hudsonas atskleidė tobulo gyvenimo receptą (15)

Visi ieško tobulo gyvenimo recepto, o Mike’as Hudsonas tikina jį radęs. Vaikino teigimu, atsakymas paprastas: reikia mesti darbą, įsigyti namelį ant ratų ir keliauti.

Kviečia kaimynai: 10 Baltijos pajūrio perliukų

Vasara prie Baltijos jūros primena gražius ir saulėtus Palangos, Jūrmalos ar Pernu paplūdimius, kuriuos lietuviai, latviai ir estai dažniausiai renkasi savo atostogoms.

6 pigūs Europos miestai: kokios kainos ir ką verta pamatyti? (6)

Pigių skrydžių kompanija, skraidinanti keleivius visoje Europoje ir už jos ribų parinko sąrašą pigių miestų, kuriuose šią vasarą išleistumėte mažiausiai pinigų atostogoms.

Susisiekimas traukiniais su Lenkija atveria naujas kelionių galimybes

Jau šiandien, birželio 17-ąją, sulauksime pirmojo traukinio iš Lenkijos, o rytoj – birželio 18-ąją – iš Kauno geležinkelio stoties į Balstogę bus išlydėti pirmieji keleiviai.

Populiariausias poilsio modelis: ar žinote, kaip Coco Chanel padiktavo įdegio madą?

Poilsio tipas, vad. „Sun and Sea“ (iš anglų kalbos – saulė ir jūra) jau kelis dešimtmečius yra vienas didžiausių ir geriausiai išvystytų komercinio turizmo sektorių. Kaip jis susiformavo?