Populiarus turistų užkandis, kurio Lietuvoje nėra

 (1)
Kaštainiai – geriausias gatvės užkandis žiemą, keliaujant didžiuosiuose miestuose. Saldumynas kainuoja apie porą eurų, jis šviežiai skrudinamas ant metalinių krosnelių paviršiaus. Kepėjai nelinkę fotografuotis, visgi, apie save ir darbą gatvėje šiek tiek papasakoja.
Populiarus turistų užkandis, kurio Lietuvoje nėra
© V. Picardi nuotr.

Daugelis keliautojų, pasirinkę atostogas žiemą, išvengia didelių eilių, sutaupo pinigų ir gali patirti kitokių įspūdžių, nei per atostogas vasarą. Pietų Europos miestų gatvėse žiemą dažnai pastebimi kepti kaštainiai. Tai – lengvai saldūs riešutai. Jie skaniai kvepia ir maloniai šildo, sužvarbus po vaikščiojimo.

Lietuviai šiuos riešutus mieliau vadina kaštonais, bet tai nėra tas pats. Kaštonų nekepame ir jų nevalgome, jie dažnai painiojami su kaštainiais. Šie natūraliai auga šiltesniuose regionuose prie Viduržemio jūros.

Kaštainiai parduodami Miunchene, Vienoje, Milane, Romoje, Paryžiuje, Lisabonoje ir kituose didesniuose miestuose. Kainos svyruoja: už popierinį ragelį mokėsite maždaug du arba tris eurus. Jei pardavėjas prašo daugiau, jus tiesiog bando apgauti. Pusiau nulupti kaštainiai beriami ant metalinės krosnelės paviršiaus ir šildomi, kol paskrunda.

Populiarus turistų užkandis, kurio Lietuvoje nėra
© V. Picardi nuotr.

Vaikščiojant po Romą, nesunku pastebėti, jog absoliuti dauguma gatvės kepėjų yra iš Bangladešo. Kita prekeivių dalis, siūlanti ne tik kaštainius, bet ir vandenį buteliukuose – dažniausiai iš Afrikos. Visi bando įsiūlyti savo prekę, tačiau pasakius tvirtą „grazie“ (liet. ačiū), iškart nusisuka kitur.

Didžiojoje aikštėje – Piazza Navona - Romoje užkalbintas žilstelėjęs vyrukas maloniai sako, esą atvykęs į Italiją iš Bangladešo. Jau 22 metus jis veikia tą patį: pardavinėja keptus kaštainius. Patikina, jog nieko kito nė nebandė dirbti. Pasakoja, jog nedidelę krosnelę nuomoja ir turi tikslų grafiką, kada turi dirbti. Pirmadienį – ketvirtadienį darbą baigia apie 21 valandą, savaitgaliais dirba beveik iki vidurnakčio. Kalbėdamas jis varto riešutus ir leidžia fotografuoti savo prekę, bet savęs – griežtai ne. Šalia jo nuolat stoviniuoja kitas vyras, kuris neatrodo padedantis, labiau atliekantis sergėtojo vaidmenį. Jis taip pat iš Bangladešo.

Panašiai pasakoja ir antras kepėjas kitame aikštės gale: jis irgi iš Bangladešo, nuomojasi krosnelę ir darbo vietą. Per porą metrų nuo jo taip pat stovi kitas vyras, tačiau, atrodo, neveikia nieko – tik stebi. Sklando nepatvirtinti gandai, jog kepėjai bei prekeiviai yra griežtai kontroliuojami, bet ne vietinės valdžios, o įtakingų miesto gaujų.

Populiarus turistų užkandis, kurio Lietuvoje nėra
© V. Picardi nuotr.

Prie Trevi fontano kaštonus kepanti moteris sako nebejaučianti pirštų galiukų. Daug kartų netyčia juos nusisvilino. Kiek neįprasta, tačiau ji – tikra italė, į Romą atvykusi iš kaimelio šalies pietuose.

„Situacija darbo rinkoje sunki, tad dirbi tai, ką gali, ne ką nori“, – sako moteris, ir juokiasi. Ji nesiskundžia – juntamas tas džiugus pozityvumas, būdingas italams. Vasarą, kai riešutai nekepami, ji tikriausiai dirbs paplūdimyje: pardavinės vaisius, siūlys gėrimų.

Kepėjo darbas yra sunkus: tenka stovėti po keliolika valandų per dieną, nepaisant oro sąlygų. Ne visi pirkėjai malonūs, kartais pasitaiko konfliktinių situacijų. Veikla išties kenksminga sveikatai: pardavėjas nuolat kvėpuoja dūmais ir smalkėmis, kylančiomis iš anglinės krosnelės. Visgi, Romoje tokių prekeivių – net po kelis kiekvienoje turistinėje gatvėje. Bendrauti jie linkę tol, kol jaučia galintys parduoti kaštainius. Iškart po to dairosi naujų klientų.

Svarbu priminti, jog kaštainiai – ne vien gatvės užkandis. Prancūzijoje, Italijoje jie verdami cukraus sirupe, padengiami šokoladu ir tampa labai saldžiu desertu, vadinamu „marron glacé“. Gaminami prabangiems desertams kavinėse, bet ir namų sąlygomis.

www.perpasauli.lt
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Naujienos

Patyrusio keliautojo patarimai: kaip visą gyvenimą sutalpinti į vieną kuprinę? (6)

Patyręs keliautojas Jokūbas Laukaitis – nuolat kelyje. Taip jis gyvena jau trejus metus, per kuriuos aplankė daugiau kaip 50 šalių.

Slidinėjimo malonumai: ką daryti, kad pirmas kartas kalnuose nebūtų ir paskutinis

Sulig pirmu sniegu žiemos sporto aistruoliams pasidaro neramu. Su kokia kompanija reiks slidinėti šiemet? Austrijoje ar vis dėlto – Italijoje? Ir ar pavyks „susižvejoti“ ne per brangiausią, tačiau pakankamai gerą kelionės pasiūlymą? Ko gero, didžiausioje nežinioje ir sykiu toliausiai nešančiose fantazijose skendi tie, kuriems 2017-ieji bus pirmieji slidinėjimo metai, sakoma pranešime spaudai.

Pasaulio įdomybės: šokoladas iš asilių pieno ir suomių gudrybės (1)

Suomijos kompanija Kalėdų vakarienės likučius planuoja paversti į atsinaujinančią energiją. „Kinkkutempu“, jau kurį laiką kovojanti prieš maisto švaistymą, skelbia surinksianti kalėdinių kepsnių riebalų likučius, kuriuos pavers į dyzelinį kurą.

Naujoji D. Smagurauskaitės knyga - apie meilę Sicilijai iš pirmo žvilgsnio (4)

Rašytoja, keliautoja ir žurnalistė Dalia Smagurauskaitė skaitytojams jau pažįstama iš populiarios knygos „Toskana. Florencija. Magiška žemė“. Šiemet ji išleido naują knygą − „Saulės sala Sicilija“. Supažindinusi su idiliškuoju Italijos regionu, autorė šį kartą siūlo persikelti į pietus, į Saulės salą Siciliją, tautų ir kultūrų kryžkelę.

Renkamės viešbutį: ar 5 žvaigždutės dar kažką reiškia? (3)

Žvaigždutėmis žmonės įpratę ženklinti įvairiausius dalykus – jomis prieš gerą šimtmetį buvo pradėti reitinguoti Amerikos filmai, „Michelin“ žvaigždutes renka geriausi pasaulio restoranai, tačiau dažniausiai jomis apibūdiname viešbučius ir jų kategoriją. Po šia visiems įprasta žvaigždučių sistema patenka dauguma viso pasaulio viešbučių. Žvaigždutės dažniausiai parodo kiekybinius viešbučio parametrus, kaip kad kambario dydis, recepcijos darbo laikas, papildoma techninė įranga ir kiti lengvai identifikuojami parametrai, sakoma pranešime spaudai.

Dangoraižiais ir prabanga garsėjanti šalis atsiveria ir lietuviams (9)

Jungtiniai Arabų Emyratai (JAE) turi tiek gamtos ir kultūros lobių, jog skauda vien nuo minties, jog ten nuvykę visą savaitę praleisite tik viename iš kurortų? Jau nuo šių metų gruodžio yra galimybė rinktis jungtinius turus po JAE, kuomet suderinamas poilsis ir pažinimas: apsigyvenama viename iš paties keliautojo išsirinktų emyratų – Adžmane, Šardžoje, Fudžeiroje arba Ras Al Haime, o dvi dienos praleidžiamos rekordais, prekybos centrais ir visa kita objektų bei reiškinių galybe svaiginančiame Dubajuje.

Miestas Ukrainoje, vadinamas antrąja Viena, Budapeštu ir Praha

Užkarpatės srities miestas Užhorodas traukia turistus savo multikultūrine aplinka. Kaip sako vietinis gidas Viktoras Opalenykas, jo istorija traukia ukrainiečius, vengrus, slovakus, žydus.

6 gardžiausi Gruzijos patiekalai - jūsų šventiniam stalui (8)

Kulinarinis projektas „Borjomi Kalėdų stalai“ šiandien pristato Gruzijos tradicinius patiekalus. Savo šalies kalėdinius patiekalus restorane „La Storia“ pristačiusi dainininkė Šorena Džaniašvili džiaugėsi galimybe lietuviams išsamiau pristatyti savo tėvynės tradicijas.

Knygos apie saulėtąją Siciliją autorė: pavadinčiau ją chaoso sostine (5)

Dalia Smagurauskaitė šiemet pristatė naują savo knygą, skirtą saulėtajai Italijos salai Sicilijai. „Saulės sala Sicilija“ autorė pasakoja, kad šiame netoli Afrikos krantų esančiame krašte smarkiai jaučiamas daugiakultūriškumas. Taip pat, anot jos, netrūksta chaoso.

Ji taps pirmąja moterimi, kuri aplankė visas pasaulio šalis (7)

Skamba įspūdingai, jeigu žmogus apkeliauja pusšimtį šalių. Jeigu apkeliavo šimtą – skamba dar įspūdingiau. O ką pasakytumėte sužinoję, kad ji taps pirmąja moterimi, kuri apkeliaus visas pasaulio šalis?

Vynuogynų keliais po rudenėjančią Burgundiją (5)

Aukso šlaitais upių pakrantės Burgundijoje vadinamos ne veltui. Iš tolo geltonuoja rudeniškai nugeltę vynuogių lapai, auksu nudažydami visą vietovę. Tik labai akylas pastebės, kad kai kur lapeliai turi rausvos spalvos, vadinasi, ten auga jau kita vynuogių rūšis.

Eksportuotojo iššūkis: Prancūzija – kaip tapti savu?

„Eksportas: Prancūzija“ tęsia vertimų biuro „Ars libri“ straipsnių seriją. Šiuose straipsniuose dalysimės kalbinėmis įžvalgomis apie produktų etiketes, įdomiais faktais apie šalies kalbą ir verslo etiketą. Požiūriai ir vertybės yra kiekvienos šalies kultūros pamatas ir statybinės plytos plėtoti verslo kultūrą. Prancūzija – viena populiariausių krypčių Europoje žvelgiant iš Lietuvos rinkos perspektyvos. Nemaža dalis Lietuvos verslininkų siekia rasti verslo partnerių Prancūzijoje ir į šią šalį eksportuoti savo prekes ar kartu su prancūzų verslininkais vystyti bendrus projektus.

Miestas, kuriame būsto nuoma kelia didžiulį galvos skausmą (3)

Danija daug metų įvairiose apklausose išrenkama laimingiausia šalimi pasaulyje, liaupsinama už aukštą gyvenimo lygį, palankias sąlygas pradėti verslą ir sveiką darbo bei gyvenimo balansą. Tačiau dabar Danijos sostinė Kopenhaga turi vieną minusą – didžiulės būsto nuomos kainos.

Ką būtina žinoti renkantis kelionę į Tailandą (7)

Egzotiška Tailando karalystė, esanti pietryčių Azijoje, kurios vakarinius krantus skalauja Andamanų jūra, o rytinius – Siamo įlanka, vilioja tūkstančius keliautojų savo kerinčia gamta ir kultūra. Daugeliui mūsų tai išties pasakiška šalis, kur dėl skirtingo klimato, derlius nuimamas net keletą kartų per metus, o turizmo sezonas niekada nesibaigia.

Kalėdinis laikotarpis Čekijoje masina mugėmis ir skanėstais (1)

Gatvėse girdimos Kalėdų giesmės, aikštėse spindi Betliejaus žvaigždės, o po kojomis girgžda šviežias sniegas. Visur jaučiamas eglučių ir karšto vyno kvapas. Tai Kalėdos Čekijoje. Kalėdinės mugės su originaliais suvenyrais rasime miestuose, pilyse bei rūmuose.