Keisčiausi restoranai Europoje: užgaulūs padavėjai, česnakiniai desertai, mokėk kiek nori idėja

Didėjant konkurencijai, restoranų savininkai bando lankytojus privilioti naujomis idėjomis: labai neįprastu meniu, itin jaukia aplinka, alternatyviu aptarnavimu, moderniomis technologijomis.
© K. Cemnolonskio nuotr.

Toliau pateikiamas keletas išskirtinių restoranų Europoje, kuriuos aplankyti gali kiekvienas skaitytojas.

Pasaulyje nenuilstamai kuriami nauji patiekalai, steigiami įvairūs restoranai, siekiant privilioti lankytojus. Kartais maisto technologų išmonė viršija įprasto suvokimo ribas. Štai keletas itin keistų vietų Europoje, kurias aplankyti ir išbandyti galite ir jūs.

1. Česnako restoranas Roterdame, Nyderlanduose. Čia galima užsisakyti italų, prancūzų ir ispanų virtuvių maisto. Restoranas didžiuojasi kepama ėriuko koja su rozmarinu ir česnaku, o firminiu patiekalu skelbia keptą viščiuką su 15 sluoksnių česnako. Svarbiausia – visų restorano patiekalų sudedamoji dalis privalo būti česnakas.

Jei tai neatrodo pakankamai keistai, štai ir siurprizas: česnakiniai šiame restorane privalo būti ir visi desertai. Pavyzdžiui, meniu siūloma paragauti česnakinių ledų, arba saldaus šokoladinio česnakų pyrago. O visame pasaulyje populiarus Crème brûlée paskanintas šviežiai pagamintu česnakiniu likeriu. Mmm! Verčiau šios vietos nesirinkti romantiškam pasimatymui!

<span style="text-align:center;mso-outline-level: 1"><span style="line-height:107%" lang="LT">Keisčiausi restoranai Europoje: užgaulūs padavėjai, česnakiniai desertai, mokėk kiek nori idėja</span></span>
© Shutterstock nuotr.

2. Pinchos restoranas Malmėje, Švedijoje. Ši vieta neturi ilgo meniu, siūlomi užkandžiai ir lengvi gėrimai. Tačiau įdomiausia, jog šioje vietoje maistas užsakomas per mobiliąsias programėles! Restorane visai nėra padavėjų. Tik prireikus pagalbos, pavyzdžiui, diegiant išmaniąją programėlę ir atsiradus gedimams, prie lankytojo gali prieti pagalbinis asmuo. Apie paruoštą maistą taip pat įspėja mobilioji programėlė, atsiunčianti pranešimą.

Tuomet lankytojas tiesiog nueina prie baro atsiimti užsakymo. Be to, atsiskaityti taip pat galima tik per išmanųjį telefoną. Šis restoranas Švedijoje vertinamas labai dvilypiai: iš tiesų, maistą užsisakyti išmaniai – labai modernu. Kita vertus, taip mažinamos darbo vietos. Žmones į restoranus renkasi paragauti maisto ir pabendrauti tarpusavyje, šioje vietoje dažniausiai tai tampa pernelyg sudėtinga. Atėjus pirmąsyk tenka įsidiegti programėlę, užtrunka naršymas, užsakymas. Galiausiai, pirštai pradeda slankioti po socialinius portalus.

Tad restorane vaizdas, kai prie stalo sėdi grupelė žmonių, ir užuot kalbėję, naršo telefonuose, nestebina niekieno. Kritikos susilaukęs restoranų tinklas turi 12 vietų įvairiuose Švedijos miestuose, tad galima teigti, jog modernus iššūkis pasirodė priimtinas švedams.

<span style="text-align:center;mso-outline-level: 1"><span style="line-height:107%" lang="LT">Keisčiausi restoranai Europoje: užgaulūs padavėjai, česnakiniai desertai, mokėk kiek nori idėja</span></span>
© AFP/Scanpix

3. Užeiga Romoje, pavadinta Cencio la Parolaccia yra išties fenomenali – čia į vieną vietą surinkti įprastai niekam tikusių maitinimo įstaigų bruožai. Įprastai savininkai ar užeigų šeimininkai kaip įmanydami stengiasi vengti prasto aptarnavimo, pigios muzikos ar nuviliančio maisto. Visgi, šiame bare supratimas gerokai kitoks.

Pagrindinė idėja išties originali: viską daryti taip blogai, kad žmonės ilgam atsimintų šią vietą. Baro vidus – apgailėtinas, mažas, pilkas. Vietos nepakanka. Maistas prėskas ir brangus. O visą neigiamą įpūdį sustiprina padavėjas, kurio leksika priverstų kliento ausis bėgti laukan, jei tik jos galėtų. Žinia, jog italų kalba išradinga įvairiems apibūdinimams ir keiksmažodžiams, tad apie save dažnas klientas išgirsta kažką naujo. Epitetas „kvailys“ jau nebenustebintų, tačiau išgirdus –„spuoguotas kiauliaveidis sutrauka“– nuostabos paslėpti nebepavyksta. Klientų įžeidinėjimai – svarbiausias užeigos bruožas, pagrindinė trauka. Svečiai tai žino dar prieš apsilankydami.

Toks marketingas – neįtikėtinai paprastas, bet be galo gudrus. Klientai gauna įspūdžių (tegu ir neigiamų, bet jų ir turėjo tikėtis ateidami), vėliau jais dalinasi su draugais ir artimaisiais, kol šie taip pat nusprendžia išbandyti: nejaugi tame restorane viskas išties blogai? Tokios vietos išlaikymas savininkui tekainuoja menkus pinigus, o pelnas grįžta didžiulis.

4. Mokėk, kiek nori vyninė Berlyne („Weinerei“). Šioje vietoje kainos neparašytos. Užsisakius gėrimus ir pasirinktą maistą, svečias įvertina pats, kiek buvo verta jo vakarienė. Sumą jis paduoda išeidamas arba palieka ant stalo. Vokietijoje įprasta atsiskaityti už save, ne už staliuką. Kartais atsiranda godžių žmonių, kurie nenori susimokėti arba palieka juokingai menką sumą. Tuomet padavėjai prieina klausia: ar jums taip nepatiko? Kas buvo blogai?

Tačiau dažniausiai po kelių vyno taurių žmones labiau linkę atverti pinigines ir palikti restoranui daugiau, nei galėjo būti verta vakarienė. Tokio tipo restoranai Europoje yra vos keli: Vokietijoje, Austrijoje ir Airijoje. Šie tiek rizikinga idėja, traukianti turistus.

5. Ziferblat kavinių tinklas, kuriose mokama ne už maistą, o už ten praleistą laiką. Šios kavinės vaišina saldumynais, sumuštiniais ir arbata, tačiau reikia susimokėti už praleistą laiką ir atmosferą, kuri sukurta. Viduje randami jaukūs staleliai pokalbiams, galima skambinti pianinu, piešti, rašyti, žaisti stalo žaidimus, organizuoti bendraminčių susitikimus.

Svarbu tai, jog tai tikrai ne vaikams, o būtent suaugusiems skirta vieta pailsėti. Kavinių tinklas išsidriekęs nuo rytų Rusijos iki Londono, tad žmonės vertina neformalią aplinką. Beje, Ziferblat kainos neskelbiamos – galima sužinoti tik nuvykus į kavinę.

www.perpasauli.lt
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Naujienos

Izraelio gastronomijos žvaigždė: kelionėse maistas yra viskas!

„Agurkai su medumi yra nuostabu! Savo šalyje turime ir agurkų ir medaus, bet tokio derinio nesu ragavęs“, – Lietuvoje stebėjosi Izraelyje labiausiai žinomas maisto kritikas, televizijos laidų vedėjas, kulinarinių knygų autorius, verslininkas ir lektorius Gilas Hovavas.

Parfumeris Aistis Mickevičius pristatė „Kelionių kvapą“ (12)

Kuo Jums kvepia kelionės? Kava Paryžiaus kavinukėse, smilkalais Jeruzalės senamiesčio skersgatviuose, o gal prieskoniais dvelkiantis Stambulo turgus? Turizmo ir aktyvaus laisvalaikio parodoje „Adventur“ žinomas radijo ir renginių vedėjas, parfumeris Aistis Mickevičius pristatė „Kelionių kvapą“, sakoma pranešime spaudai.

Ką veikti, jei ilgam laikui įstrigote oro uoste? (3)

Jūsų skrydis atidėtas, tad oro uoste turite praleisti ilgas valandas? Jau išnaršėte visą feisbuką, visiems artimiesiems išsiuntėte apie savo išvykimą primenančias žinutes... ir galiausiai nebežinote, ką veikti?

Kaip lietuviai skraidė prieš 25-erius metus: bilietų kainos dabar tik stebina (3)

1992 m. sausio 21 d., lygiai prieš 25-erius metus, įvyko vienas pirmųjų užsienio oro transporto bendrovės skrydis į Vilnių po Nepriklausomybės paskelbimo. Tą dieną Skandinavijos skrydžių bendrovės SAS lėktuvas pakilo iš Kopenhagos oro uosto ir po valandos ratais palietė Tarptautinio Vilniaus oro uosto nusileidimo tako dangą. Istorinio skrydžio keleiviai pasakoja, kaip lietuviai skraidė prieš 25-erius metus, kai komerciniai skrydžiai buvo retenybė, sakoma pranešime spaudai.

Jubiliejinė kelionių paroda „Adventur“ kvies ragauti pasaulio ir Lietuvos (1)

Vilniuje, parodų ir kongresų centre „Litexpo“, sausio 20-22 dienomis vyks tarptautinė turizmo, kelionių ir aktyvaus laisvalaikio paroda „Adventur“, šiais metais skaičiuojanti penktuosius metus.

Garsenybės svetimas šalis pažįsta ir per maistą (1)

„Turiu romaną su lėktuvais“, – prisipažįsta žurnalistas, gurmanas, kelionių mėgėjas ir organizatorius Saugirdas Vaitulionis. „Kodėl Tailande visi valgo tas straksinčias ir šliaužiančias nesąmones? Jos nei skanios, nei sexy?“ – stebisi renginių vedėjas Giedrius Masalskis, pametęs galvą dėl buriavimo.

Mokslininkė paskui gulbes nuskrido iš Rusijos į D. Britaniją

Britų mokslininkė Sacha Dench motorizuotu parasparniu skrido paskui migruojančias mažąsias gulbes iš Rusijos šiaurės iki pat Anglijos. Pakeliui ji buvo sustojusi ir Lietuvoje. Mokslininkės tikslas – išsiaiškinti, dėl kokių priežasčių nyksta šie paukščiai.

Tarptautinė turizmo paroda „Adventur“: prie kokių naujų tendencijų taikosi kelionių organizatoriai? (1)

Sausio 20–22 d. Lietuvos parodų ir kongresų centre „Litexpo“, Vilniuje, kelionių entuziastus sukvies jau tradicija tapusi 5-oji tarptautinė turizmo ir aktyvaus laisvalaikio paroda – „Adventur“. Tris dienas truksiančiame renginyje lankytojai turės galimybę praplėsti atostogų žemėlapį naujomis kryptimis Lietuvoje ir už jos ribų, susipažinti su karščiausiomis 2017-ųjų turizmo sektoriaus tendencijomis bei pasiklausyti vertingų patarimų tiesiai iš ekspertų lūpų, sakoma pranešime spaudai.

Pamatyti Londoną kitaip: kelionė keltu ir pažintis su Anglijos istorija (1)

Manote, kad jau išbandėte visas pramogas Londone? O ar kada plaukiojote keltu tarp istorinių Londono namų?

Slidinėjimo kurortuose gydymas gali kainuoti ir 10 tūkst. eurų: kuriose šalyse brangiausia? (5)

Vienas populiariausių, bet ir pavojingiausių užsiėmimų žiemos kelionių metu – slidinėjimas kalnuose. Šis pomėgis gali atnešti didelių nuostolių nelaimės atveju, jeigu tam nebuvo pasiruošta iš anksto. Vieni iš dažniausiai užduodamų klausimų – kokios traumos dažniausios ir kiek gali kainuoti gydymas skirtingose šalyse įsikūrusiuose žiemos kurortuose?

Japonijos sostinė Tokijas – tarsi feniksas iš pelenų (1)

Dangoraižių džiunglės, neaprėpiami parkai, milžiniški prekybos centrai, dirbtinės salos – viskas harmoningai dera viename iš sėkmingiausių ir dinamiškiausių miestų pasaulyje.

Išskirtinių kelionių organizatorei pasaulis kvepia akacijomis, cinamonu ir jūra

„Visada žinojau, kad kelionės – mano kelias. Štai kodėl juo einu“, – sako išskirtinių kelionių organizatorė Aja Rutkauskienė. Dviejų vienodų išvykų ji neorganizuoja. Ir nemano, kad penkių žvaigždučių viešbutis kelionę daro išskirtinę. Ają bus galima sutikti „Boutique Travel“ stende tarptautinėje turizmo, kelionių ir aktyvaus laisvalaikio parodoje „Adventur“, kuri penktadienį prasidės Lietuvos kongresų ir parodų centre „Litexpo“. Ne tik sutikti, bet ir paklausti, ar ji suruoštų jus, pavyzdžiui, į Mėnulį?

5 mitai apie Afriką. Kas tiesa, o kas melas? (4)

Tikriausiai daugumai mūsų, vos tik išgirdus žodį „Afrika“, kyla aiškios asociacijos: įprastai ji siejama su neaprėpiamo dydžio dykumomis, egzotiškais gyvūnais, skurdu ir net pavojumi. Iš tiesų šis milžiniškas kraštas yra daug įvairesnis bei spalvingesnis, o tai, ką mes apie jį žinome, – tik keletas plačiausiai paplitusių stereotipų, kuriuos sugriovus, galima išvysti visiškai naują Afrikos veidą, sakoma pranešime spaudai.

1200 km iki šiauriausio Europos taško lietuviai numynė dviračiais

Keliautojas Paulius Kemėšis su draugu dviračiais nukeliavo už poliarino rato, iki pat šiauriausios Europos vietos – norvegų pasididžiavimo Nordkapo.

Kad atostogos nesibaigtų ašaromis: 3 patarimai vykstantiems slidinėti (1)

Kad ir kaip daugelis iš mūsų piktinamės žiemos orais, vis tik dabar yra taip ilgai lauktas žiemos sporto mėgėjų laikas! Šiuo metu vienos populiariausių atostogų krypčių yra slidinėjimo kurortai. Tačiau ne paslaptis, kad tai gana pavojingas ir fizinio pasiruošimo reikalaujantis sportas, neretai pasibaigiantis traumomis. Tad ką daryti, kad taip lauktos žiemos atostogos nesibaigtų ašaromis?