Keisčiausi restoranai Europoje: užgaulūs padavėjai, česnakiniai desertai, mokėk kiek nori idėja

Didėjant konkurencijai, restoranų savininkai bando lankytojus privilioti naujomis idėjomis: labai neįprastu meniu, itin jaukia aplinka, alternatyviu aptarnavimu, moderniomis technologijomis.
<span style="text-align:center;mso-outline-level: 1"><span style="line-height:107%" lang="LT">Keisčiausi restoranai Europoje: užgaulūs padavėjai, česnakiniai desertai, mokėk kiek nori idėja</span></span>
© K. Cemnolonskio nuotr.

Toliau pateikiamas keletas išskirtinių restoranų Europoje, kuriuos aplankyti gali kiekvienas skaitytojas.

Pasaulyje nenuilstamai kuriami nauji patiekalai, steigiami įvairūs restoranai, siekiant privilioti lankytojus. Kartais maisto technologų išmonė viršija įprasto suvokimo ribas. Štai keletas itin keistų vietų Europoje, kurias aplankyti ir išbandyti galite ir jūs.

1. Česnako restoranas Roterdame, Nyderlanduose. Čia galima užsisakyti italų, prancūzų ir ispanų virtuvių maisto. Restoranas didžiuojasi kepama ėriuko koja su rozmarinu ir česnaku, o firminiu patiekalu skelbia keptą viščiuką su 15 sluoksnių česnako. Svarbiausia – visų restorano patiekalų sudedamoji dalis privalo būti česnakas.

Jei tai neatrodo pakankamai keistai, štai ir siurprizas: česnakiniai šiame restorane privalo būti ir visi desertai. Pavyzdžiui, meniu siūloma paragauti česnakinių ledų, arba saldaus šokoladinio česnakų pyrago. O visame pasaulyje populiarus Crème brûlée paskanintas šviežiai pagamintu česnakiniu likeriu. Mmm! Verčiau šios vietos nesirinkti romantiškam pasimatymui!

<span style="text-align:center;mso-outline-level: 1"><span style="line-height:107%" lang="LT">Keisčiausi restoranai Europoje: užgaulūs padavėjai, česnakiniai desertai, mokėk kiek nori idėja</span></span>
© Shutterstock nuotr.

2. Pinchos restoranas Malmėje, Švedijoje. Ši vieta neturi ilgo meniu, siūlomi užkandžiai ir lengvi gėrimai. Tačiau įdomiausia, jog šioje vietoje maistas užsakomas per mobiliąsias programėles! Restorane visai nėra padavėjų. Tik prireikus pagalbos, pavyzdžiui, diegiant išmaniąją programėlę ir atsiradus gedimams, prie lankytojo gali prieti pagalbinis asmuo. Apie paruoštą maistą taip pat įspėja mobilioji programėlė, atsiunčianti pranešimą.

Tuomet lankytojas tiesiog nueina prie baro atsiimti užsakymo. Be to, atsiskaityti taip pat galima tik per išmanųjį telefoną. Šis restoranas Švedijoje vertinamas labai dvilypiai: iš tiesų, maistą užsisakyti išmaniai – labai modernu. Kita vertus, taip mažinamos darbo vietos. Žmones į restoranus renkasi paragauti maisto ir pabendrauti tarpusavyje, šioje vietoje dažniausiai tai tampa pernelyg sudėtinga. Atėjus pirmąsyk tenka įsidiegti programėlę, užtrunka naršymas, užsakymas. Galiausiai, pirštai pradeda slankioti po socialinius portalus.

Tad restorane vaizdas, kai prie stalo sėdi grupelė žmonių, ir užuot kalbėję, naršo telefonuose, nestebina niekieno. Kritikos susilaukęs restoranų tinklas turi 12 vietų įvairiuose Švedijos miestuose, tad galima teigti, jog modernus iššūkis pasirodė priimtinas švedams.

<span style="text-align:center;mso-outline-level: 1"><span style="line-height:107%" lang="LT">Keisčiausi restoranai Europoje: užgaulūs padavėjai, česnakiniai desertai, mokėk kiek nori idėja</span></span>
© AFP/Scanpix

3. Užeiga Romoje, pavadinta Cencio la Parolaccia yra išties fenomenali – čia į vieną vietą surinkti įprastai niekam tikusių maitinimo įstaigų bruožai. Įprastai savininkai ar užeigų šeimininkai kaip įmanydami stengiasi vengti prasto aptarnavimo, pigios muzikos ar nuviliančio maisto. Visgi, šiame bare supratimas gerokai kitoks.

Pagrindinė idėja išties originali: viską daryti taip blogai, kad žmonės ilgam atsimintų šią vietą. Baro vidus – apgailėtinas, mažas, pilkas. Vietos nepakanka. Maistas prėskas ir brangus. O visą neigiamą įpūdį sustiprina padavėjas, kurio leksika priverstų kliento ausis bėgti laukan, jei tik jos galėtų. Žinia, jog italų kalba išradinga įvairiems apibūdinimams ir keiksmažodžiams, tad apie save dažnas klientas išgirsta kažką naujo. Epitetas „kvailys“ jau nebenustebintų, tačiau išgirdus –„spuoguotas kiauliaveidis sutrauka“– nuostabos paslėpti nebepavyksta. Klientų įžeidinėjimai – svarbiausias užeigos bruožas, pagrindinė trauka. Svečiai tai žino dar prieš apsilankydami.

Toks marketingas – neįtikėtinai paprastas, bet be galo gudrus. Klientai gauna įspūdžių (tegu ir neigiamų, bet jų ir turėjo tikėtis ateidami), vėliau jais dalinasi su draugais ir artimaisiais, kol šie taip pat nusprendžia išbandyti: nejaugi tame restorane viskas išties blogai? Tokios vietos išlaikymas savininkui tekainuoja menkus pinigus, o pelnas grįžta didžiulis.

4. Mokėk, kiek nori vyninė Berlyne („Weinerei“). Šioje vietoje kainos neparašytos. Užsisakius gėrimus ir pasirinktą maistą, svečias įvertina pats, kiek buvo verta jo vakarienė. Sumą jis paduoda išeidamas arba palieka ant stalo. Vokietijoje įprasta atsiskaityti už save, ne už staliuką. Kartais atsiranda godžių žmonių, kurie nenori susimokėti arba palieka juokingai menką sumą. Tuomet padavėjai prieina klausia: ar jums taip nepatiko? Kas buvo blogai?

Tačiau dažniausiai po kelių vyno taurių žmones labiau linkę atverti pinigines ir palikti restoranui daugiau, nei galėjo būti verta vakarienė. Tokio tipo restoranai Europoje yra vos keli: Vokietijoje, Austrijoje ir Airijoje. Šie tiek rizikinga idėja, traukianti turistus.

5. Ziferblat kavinių tinklas, kuriose mokama ne už maistą, o už ten praleistą laiką. Šios kavinės vaišina saldumynais, sumuštiniais ir arbata, tačiau reikia susimokėti už praleistą laiką ir atmosferą, kuri sukurta. Viduje randami jaukūs staleliai pokalbiams, galima skambinti pianinu, piešti, rašyti, žaisti stalo žaidimus, organizuoti bendraminčių susitikimus.

Svarbu tai, jog tai tikrai ne vaikams, o būtent suaugusiems skirta vieta pailsėti. Kavinių tinklas išsidriekęs nuo rytų Rusijos iki Londono, tad žmonės vertina neformalią aplinką. Beje, Ziferblat kainos neskelbiamos – galima sužinoti tik nuvykus į kavinę.

www.perpasauli.lt
Parašykite savo komentarą
arba komentuokite anonimiškai čia
Skelbdami komentarą, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Skaityti komentarus Skaityti komentarus

Naujienos

Keliauk kaip vietinis: kokias slaptas vietas aplankyti Rygoje, Taline ir Berlyne? (2)

Lietuvių kelionių įpročiai keičiasi – žmonės renkasi savarankiškas keliones, vis rečiau keliauja su gidais ir didelėmis ekskursijų grupėmis. Populiarėja nauja kelionių mada – „keliauk kaip vietinis“ (ang. travel like a local).

„Ryanair“ skelbia išpardavimą: bilietai 30 proc. pigiau

„Ryanair“ – Airijos žemų kainų skrydžių bendrovė, kuri kasdien vykdo daugiau nei 1,600 skrydžių iš 72 bazių, jungia 189 miestus 30 šalių. Taupių klientų pamėgta bendrovė paskelbė bilietų išpardavimą net iki 30 proc.

Gidas po Vokietiją: trys miestai, kuriuos privalu aplankyti

Dar nesuplanavote vasaros kelionės? Turite laisvą savaitę ir norite ją praleisti turiningai, pasidairyti po nematytas vietas ir susipažinti su kitos šalies kultūra? Laikas krautis lagaminus ir keliauti į Vokietiją.

Makalius: kelionėse visiems kyla tas pats klausimas – kur ir ką valgyti (1)

Užkietėjęs keliautojas ir kelionių organizatorius Rimvydas Širvinskas-Makalius sako, kad tiek vasarą išsiruošusiems į ilgesnę kelionę, tiek nuolat daug keliaujantiems žmonėms iškyla ta pati dilema – kaip, kur, ką ir kada valgyti.

Autostopu pasaulį apkeliavusi lietuvė: susidūrėme su begaliniu žmonių gerumu (19)

Tūkstančio mylių kelionė prasideda nuo vieno žingsnio. Šią mintį nusprendė patikrinti Evelina Savickaitė-Kazlauskė, autostopu apkeliavusi visą pasaulį.

Top 11 pigiausių vasaros atostogų kurortų Europoje (76)

Vasaros atostogų įkarštyje „Travel Money“ sudarė pigiausių atostogų kurortų sąrašą.

Lietuvos krepšinio fanams – specialus rinktinės maršrutas po Ispaniją (1)

Nors Lietuvos rinktinės laukia akistata su Ispanija, kai kuriems Lietuvos krepšininkams ši šalis tarsi antri namai.

Keisčiausi pasaulio restoranai: sriuba iš klozeto, žemės drebėjimas ir aplinkui zujantys rykliai (6)

Jums jau pabodo geriausi ir gražiausi restoranai, kur tiekiamas puikiausias maistas, todėl dabar trokštate keistesnių patirčių? Panašu, kad jums pavyks išpildyti savo troškimą, nes pasaulyje gausu pačių keisčiausių maitinimo vietų.

Kaip užsienyje sulaukti nemokamos medicinos pagalbos? (2)

Prieš išvykdami į kitas Europos Sąjungos (ES) šalis, Norvegiją, Islandiją, Lichtenšteiną ar Šveicariją, nepamirškite pasirūpinti Europos sveikatos draudimo kortele (ESDK). Nelaimingo atsitikimo atveju ji padės sutaupyti nuo kelių iki kelių šimtų eurų.

6 nepelnytai primiršti Europos miestai (33)

Turbūt esate lankęsi Paryžiuje, kažin ar praleidote progą pasigrožėti Roma, tačiau nepamirškite, kad Europa iš tiesų labai didelė ir joje slypi daugybė lobių, kuriuos tiesiog būtina ištyrinėti.

Gyvenimas laimingiausių žmonių šalyje: jie atsipalaidavę ir darbe, ir laisvalaikiu (2)

Dažnai girdime, kad danai yra laimingiausia pasaulio tauta. Šį faktą patvirtina ir statistika – vidutinė danų gyvenimo trukmė siekia 80 metų, o šalis gali pasigirti stipria ekonomika bei maža atskirtimi tarp įvairių socialinių grupių.

Lietuvių atostogos: neišsižada pajūrio ir rizikuoja vykdami į pavojingas šalis (1)

Lietuviai mėgsta atostogauti tiek Lietuvoje, tiek užsienyje, tačiau nėra linkę tam skirti daug laiko. Neseniai atliktas vartotojų įpročių ir elgesio tyrimas rodo, kad beveik 60 proc. apklaustų lietuvių, planuojančių šiais metais atostogauti, poilsiui rinksis Lietuvoje esančius kurortus ir miestelius, o penktadalis keliaus į Pietų Europą.

Veličkos druskos kasyklos: nuo koplyčių iki SPA (1)

Po Lenkijos žeme tūnančios dar viduramžiais atidarytos Veličkos druskos kasyklos, kurios 1978 m. įtrauktos į UNESCO kultūros paveldo sąrašą, atvykėlius vilioja ne tik viduramžiška autentika – be ten esančių koplyčių lankymo galima pasimėgauti ir sveikatinimo procedūromis, mat kasyklų atmosfera tam itin tinkama.

Kaip išsirinkti povestuvinę kelionę, kad netektų gailėtis

Ilgametę vestuvių organizavimo patirtį turinti Laura Vagonė būsimiems jaunavedžiams pataria, kaip patirti mažiau streso ir iš povestuvinės kelionės parsivežti tik malonius prisiminimus.

Kelionių niuansai: ar tikrai norite per atostogas dalintis lova su paaugliu?

Natūralu, jog atostogaujant su vaikais viešbutis tampa gerokai svarbiau nei tada, kai ilsimasi be jų. Nes jei suaugusieji gali tiesiog numoti ranka į kai kuriuos nepatogumus, tai ilsintis visa šeima tampame atsakingi ir už mažųjų gyvenimo sąlygas. Ir būname labai labai priklausomi nuo jų savijautos svetimoje aplinkoje.