Didžiausiame pasaulyje žuvies turguje – šventykla, aukcionas ir nepamirštama smarvė

Tokijuje veikiantis didžiausias pasaulyje Tsujiki žuvies turgus iškraustomas iš miesto centro valdžios sprendimu. Taip ruošiamasi Tokijo olimpinėms žaidynėms 2020 m.
Didžiausiame pasaulyje žuvies turguje – šventykla, aukcionas ir nepamirštama smarvė
© Vital Picardi nuotr.

Įprastai turguje parduodamos jūros gėrybės parduotuvėms ir restoranams, tačiau pastaraisiais metais Tsujiki tapo tikra turistų traukos vieta. Milžiniškas turgus stebina nepaprastu organizuotumu ir nematytais jūrų pasaulio gyviais.

Tsujiki, įkurtas Tokijo centre dar 1935 m., užima didžiulį plotą ir trukdo aplinkiniams gyventojams. Iš vienos jo pusės teka upė Sumida, kitoje – Ginzos rajonas su brangiausiomis parduotuvėmis. Aibė sunkiasvorių mašinų pradeda vežti žuvį į turgų jau trečią ryto, todėl netoli gyvenantys žmonės labai nepatenkinti. Turgus priklauso miesto valdžiai, todėl paskelbtas iškeldinimas – valdininkų sprendimas.

Įvardinamos kelios priežastys: pasiruošimas Tokijo olimpinėms žaidynėms 2020 m., patogesnė naujoji vieta, mažinami transporto kamščiai ir pan.
Tsujiki žuvies turgus nėra skirtas smalsiems turistams ar smulkiems prekeiviams: iš esmės orientuojamasi į didžiuosius prekybos tinklus, restoranus, kavines. Jame penkias dienas per savaitę galima nusipirkti gyvos, šaldytos žuvies.

Didžiausiame pasaulyje žuvies turguje – šventykla, aukcionas ir nepamirštama smarvė
© Vital Picardi nuotr.

Norintys pamatyti turgų turistai įleidžiami ne anksčiau kaip 9 valandą ryto, iki tol kantriai laukiama eilėje, stebint pareigūnui. Patekus į vidų, galima vaikščioti ir smalsauti laisvai, be papildomos priežiūros. Prieš atveriant vartus visiems, anksti ryte turguje vyksta žuvų aukcionas. Ten patekti galima tik pasirūpinus leidimais, žmonių skaičius ribojamas, keltis reikia apie 3 val. ryto, tad ne visiems turistams ši dalis pasirodo verta pastangų.

Vaikščiojant po turgų, jautiesi kaip skruzdėlė. Ir šimtai tokių pat skruzdėlių aplink. Tačiau jos visos žino savo funkcijas: kur, kada, kas atvyksta, ko nori, ką perka. Stebina turgaus organizuotumas. Visur juda nedidelės mašinėlės, pagreitinančios susisiekimą ir dėžių su žuvimi transportavimą ilguose koridoriuose.

Didžiausiame pasaulyje žuvies turguje – šventykla, aukcionas ir nepamirštama smarvė
© Vital Picardi nuotr.

Žuvies pardavėjai, pjaustytojai visai nesidžiaugia turistų smalsumu: aplink vieną jų, laikantį didžiulį peilį žuviai skersti, susirenka keliolika žmonių ir mirkčioja blykstėmis. Žmogus nusikeikia, apsisuka ir neina: jis čia atėjo dirbti, o ne pozuoti originaliems kadrams.

Lygiai taip, kaip vyrai, aštrius peilius į žuvis smeigia ir moterys. Sėkmingai darbo dienai, iš ryto dažnas japonas užsuka į prie turgaus pastytą šventyklėlę, sukalba maldą ir skimbtelį varpelį: dabar jis pasiruošęs sunkiam darbui.

Didžiausiame pasaulyje žuvies turguje – šventykla, aukcionas ir nepamirštama smarvė
© Vital Picardi nuotr.

Įspūdį daro ir jūros gyvūnų kiekis, matomas turguje. Nesunku atpažinti didžiulius šaldytus tunus, krabus, omarus, iki tol nematytas žuvis ir žuveles. Visgi, kai kurie moliuskai kelia abejonių: ar jie tikrai valgomi? Kaip juos paruošti? O priėjus arčiau, paaiškėja, kad šieji.. dar gyvi. Šalia gyvių pakabintos lentelės su paaiškinimais, tačiau tik japoniškai. Skaičiuojama, jog prekyboje kasdien yra apie 400 skirtingų jūros gėrybių rūšių. Kasdienė parduodamų produktų vertė gali siekti ir 20 milijonų eurų.

Aplankyti visą turgų įmanoma, tačiau tikrai užtrunka: jau po po dviejų - trijų valandų vaikščiojimo drabužiai prisigeria žuvies kvapo, apima nuovargis. Batai nepataisomai sugadinti: turguje telkšojusių žuvies kvapo balų aromato neišnaikina net moderniausias valiklis.

Išėjus iš turgaus, poilsiui geriausia prisėsti tiesiog šalia esančiuose restoranuose. Kaip ir Europoje, prie įėjimo į juos kviečia patraukliai apsirengusios merginos ar malonios išvaizdos pagyvenusios damos.

Šviežiausi jūros maisto patiekalai čia garantuoti. Restoranai aptarnauja labai labai greitai: po pasivaikščiojimo turguje išalkusių daug, tad pavalgius skubama prie stalo pasodinti naujus turistus.

Naujoji turgavietė planuojama dvigubai didesnė, su didele mašinų statymo aikštele. Bus dar labiau paisoma saugumo ir higienos reikalavimų. Į turgų bus galima patekti tiesiai iš greitkelio. Planuojamas perkėlimas - jau 2016 m. pabaigoje.

www.perpasauli.lt
Parašykite savo komentarą
arba komentuokite anonimiškai čia
Skelbdami komentarą, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Skaityti komentarus Skaityti komentarus

Naujienos

Patyrusio keliautojo patarimai: kaip visą gyvenimą sutalpinti į vieną kuprinę? (6)

Patyręs keliautojas Jokūbas Laukaitis – nuolat kelyje. Taip jis gyvena jau trejus metus, per kuriuos aplankė daugiau kaip 50 šalių.

Slidinėjimo malonumai: ką daryti, kad pirmas kartas kalnuose nebūtų ir paskutinis

Sulig pirmu sniegu žiemos sporto aistruoliams pasidaro neramu. Su kokia kompanija reiks slidinėti šiemet? Austrijoje ar vis dėlto – Italijoje? Ir ar pavyks „susižvejoti“ ne per brangiausią, tačiau pakankamai gerą kelionės pasiūlymą? Ko gero, didžiausioje nežinioje ir sykiu toliausiai nešančiose fantazijose skendi tie, kuriems 2017-ieji bus pirmieji slidinėjimo metai, sakoma pranešime spaudai.

Pasaulio įdomybės: šokoladas iš asilių pieno ir suomių gudrybės (1)

Suomijos kompanija Kalėdų vakarienės likučius planuoja paversti į atsinaujinančią energiją. „Kinkkutempu“, jau kurį laiką kovojanti prieš maisto švaistymą, skelbia surinksianti kalėdinių kepsnių riebalų likučius, kuriuos pavers į dyzelinį kurą.

Naujoji D. Smagurauskaitės knyga - apie meilę Sicilijai iš pirmo žvilgsnio (4)

Rašytoja, keliautoja ir žurnalistė Dalia Smagurauskaitė skaitytojams jau pažįstama iš populiarios knygos „Toskana. Florencija. Magiška žemė“. Šiemet ji išleido naują knygą − „Saulės sala Sicilija“. Supažindinusi su idiliškuoju Italijos regionu, autorė šį kartą siūlo persikelti į pietus, į Saulės salą Siciliją, tautų ir kultūrų kryžkelę.

Renkamės viešbutį: ar 5 žvaigždutės dar kažką reiškia? (3)

Žvaigždutėmis žmonės įpratę ženklinti įvairiausius dalykus – jomis prieš gerą šimtmetį buvo pradėti reitinguoti Amerikos filmai, „Michelin“ žvaigždutes renka geriausi pasaulio restoranai, tačiau dažniausiai jomis apibūdiname viešbučius ir jų kategoriją. Po šia visiems įprasta žvaigždučių sistema patenka dauguma viso pasaulio viešbučių. Žvaigždutės dažniausiai parodo kiekybinius viešbučio parametrus, kaip kad kambario dydis, recepcijos darbo laikas, papildoma techninė įranga ir kiti lengvai identifikuojami parametrai, sakoma pranešime spaudai.

Dangoraižiais ir prabanga garsėjanti šalis atsiveria ir lietuviams (9)

Jungtiniai Arabų Emyratai (JAE) turi tiek gamtos ir kultūros lobių, jog skauda vien nuo minties, jog ten nuvykę visą savaitę praleisite tik viename iš kurortų? Jau nuo šių metų gruodžio yra galimybė rinktis jungtinius turus po JAE, kuomet suderinamas poilsis ir pažinimas: apsigyvenama viename iš paties keliautojo išsirinktų emyratų – Adžmane, Šardžoje, Fudžeiroje arba Ras Al Haime, o dvi dienos praleidžiamos rekordais, prekybos centrais ir visa kita objektų bei reiškinių galybe svaiginančiame Dubajuje.

Miestas Ukrainoje, vadinamas antrąja Viena, Budapeštu ir Praha

Užkarpatės srities miestas Užhorodas traukia turistus savo multikultūrine aplinka. Kaip sako vietinis gidas Viktoras Opalenykas, jo istorija traukia ukrainiečius, vengrus, slovakus, žydus.

6 gardžiausi Gruzijos patiekalai - jūsų šventiniam stalui (8)

Kulinarinis projektas „Borjomi Kalėdų stalai“ šiandien pristato Gruzijos tradicinius patiekalus. Savo šalies kalėdinius patiekalus restorane „La Storia“ pristačiusi dainininkė Šorena Džaniašvili džiaugėsi galimybe lietuviams išsamiau pristatyti savo tėvynės tradicijas.

Knygos apie saulėtąją Siciliją autorė: pavadinčiau ją chaoso sostine (5)

Dalia Smagurauskaitė šiemet pristatė naują savo knygą, skirtą saulėtajai Italijos salai Sicilijai. „Saulės sala Sicilija“ autorė pasakoja, kad šiame netoli Afrikos krantų esančiame krašte smarkiai jaučiamas daugiakultūriškumas. Taip pat, anot jos, netrūksta chaoso.

Ji taps pirmąja moterimi, kuri aplankė visas pasaulio šalis (7)

Skamba įspūdingai, jeigu žmogus apkeliauja pusšimtį šalių. Jeigu apkeliavo šimtą – skamba dar įspūdingiau. O ką pasakytumėte sužinoję, kad ji taps pirmąja moterimi, kuri apkeliaus visas pasaulio šalis?

Vynuogynų keliais po rudenėjančią Burgundiją (5)

Aukso šlaitais upių pakrantės Burgundijoje vadinamos ne veltui. Iš tolo geltonuoja rudeniškai nugeltę vynuogių lapai, auksu nudažydami visą vietovę. Tik labai akylas pastebės, kad kai kur lapeliai turi rausvos spalvos, vadinasi, ten auga jau kita vynuogių rūšis.

Eksportuotojo iššūkis: Prancūzija – kaip tapti savu?

„Eksportas: Prancūzija“ tęsia vertimų biuro „Ars libri“ straipsnių seriją. Šiuose straipsniuose dalysimės kalbinėmis įžvalgomis apie produktų etiketes, įdomiais faktais apie šalies kalbą ir verslo etiketą. Požiūriai ir vertybės yra kiekvienos šalies kultūros pamatas ir statybinės plytos plėtoti verslo kultūrą. Prancūzija – viena populiariausių krypčių Europoje žvelgiant iš Lietuvos rinkos perspektyvos. Nemaža dalis Lietuvos verslininkų siekia rasti verslo partnerių Prancūzijoje ir į šią šalį eksportuoti savo prekes ar kartu su prancūzų verslininkais vystyti bendrus projektus.

Miestas, kuriame būsto nuoma kelia didžiulį galvos skausmą (3)

Danija daug metų įvairiose apklausose išrenkama laimingiausia šalimi pasaulyje, liaupsinama už aukštą gyvenimo lygį, palankias sąlygas pradėti verslą ir sveiką darbo bei gyvenimo balansą. Tačiau dabar Danijos sostinė Kopenhaga turi vieną minusą – didžiulės būsto nuomos kainos.

Ką būtina žinoti renkantis kelionę į Tailandą (7)

Egzotiška Tailando karalystė, esanti pietryčių Azijoje, kurios vakarinius krantus skalauja Andamanų jūra, o rytinius – Siamo įlanka, vilioja tūkstančius keliautojų savo kerinčia gamta ir kultūra. Daugeliui mūsų tai išties pasakiška šalis, kur dėl skirtingo klimato, derlius nuimamas net keletą kartų per metus, o turizmo sezonas niekada nesibaigia.

Kalėdinis laikotarpis Čekijoje masina mugėmis ir skanėstais (1)

Gatvėse girdimos Kalėdų giesmės, aikštėse spindi Betliejaus žvaigždės, o po kojomis girgžda šviežias sniegas. Visur jaučiamas eglučių ir karšto vyno kvapas. Tai Kalėdos Čekijoje. Kalėdinės mugės su originaliais suvenyrais rasime miestuose, pilyse bei rūmuose.