Didžiausiame pasaulyje žuvies turguje – šventykla, aukcionas ir nepamirštama smarvė

Tokijuje veikiantis didžiausias pasaulyje Tsujiki žuvies turgus iškraustomas iš miesto centro valdžios sprendimu. Taip ruošiamasi Tokijo olimpinėms žaidynėms 2020 m.
© Vital Picardi nuotr.

Įprastai turguje parduodamos jūros gėrybės parduotuvėms ir restoranams, tačiau pastaraisiais metais Tsujiki tapo tikra turistų traukos vieta. Milžiniškas turgus stebina nepaprastu organizuotumu ir nematytais jūrų pasaulio gyviais.

Tsujiki, įkurtas Tokijo centre dar 1935 m., užima didžiulį plotą ir trukdo aplinkiniams gyventojams. Iš vienos jo pusės teka upė Sumida, kitoje – Ginzos rajonas su brangiausiomis parduotuvėmis. Aibė sunkiasvorių mašinų pradeda vežti žuvį į turgų jau trečią ryto, todėl netoli gyvenantys žmonės labai nepatenkinti. Turgus priklauso miesto valdžiai, todėl paskelbtas iškeldinimas – valdininkų sprendimas.

Įvardinamos kelios priežastys: pasiruošimas Tokijo olimpinėms žaidynėms 2020 m., patogesnė naujoji vieta, mažinami transporto kamščiai ir pan.
Tsujiki žuvies turgus nėra skirtas smalsiems turistams ar smulkiems prekeiviams: iš esmės orientuojamasi į didžiuosius prekybos tinklus, restoranus, kavines. Jame penkias dienas per savaitę galima nusipirkti gyvos, šaldytos žuvies.

Didžiausiame pasaulyje žuvies turguje – šventykla, aukcionas ir nepamirštama smarvė
© Vital Picardi nuotr.

Norintys pamatyti turgų turistai įleidžiami ne anksčiau kaip 9 valandą ryto, iki tol kantriai laukiama eilėje, stebint pareigūnui. Patekus į vidų, galima vaikščioti ir smalsauti laisvai, be papildomos priežiūros. Prieš atveriant vartus visiems, anksti ryte turguje vyksta žuvų aukcionas. Ten patekti galima tik pasirūpinus leidimais, žmonių skaičius ribojamas, keltis reikia apie 3 val. ryto, tad ne visiems turistams ši dalis pasirodo verta pastangų.

Vaikščiojant po turgų, jautiesi kaip skruzdėlė. Ir šimtai tokių pat skruzdėlių aplink. Tačiau jos visos žino savo funkcijas: kur, kada, kas atvyksta, ko nori, ką perka. Stebina turgaus organizuotumas. Visur juda nedidelės mašinėlės, pagreitinančios susisiekimą ir dėžių su žuvimi transportavimą ilguose koridoriuose.

Didžiausiame pasaulyje žuvies turguje – šventykla, aukcionas ir nepamirštama smarvė
© Vital Picardi nuotr.

Žuvies pardavėjai, pjaustytojai visai nesidžiaugia turistų smalsumu: aplink vieną jų, laikantį didžiulį peilį žuviai skersti, susirenka keliolika žmonių ir mirkčioja blykstėmis. Žmogus nusikeikia, apsisuka ir neina: jis čia atėjo dirbti, o ne pozuoti originaliems kadrams.

Lygiai taip, kaip vyrai, aštrius peilius į žuvis smeigia ir moterys. Sėkmingai darbo dienai, iš ryto dažnas japonas užsuka į prie turgaus pastytą šventyklėlę, sukalba maldą ir skimbtelį varpelį: dabar jis pasiruošęs sunkiam darbui.

Didžiausiame pasaulyje žuvies turguje – šventykla, aukcionas ir nepamirštama smarvė
© Vital Picardi nuotr.

Įspūdį daro ir jūros gyvūnų kiekis, matomas turguje. Nesunku atpažinti didžiulius šaldytus tunus, krabus, omarus, iki tol nematytas žuvis ir žuveles. Visgi, kai kurie moliuskai kelia abejonių: ar jie tikrai valgomi? Kaip juos paruošti? O priėjus arčiau, paaiškėja, kad šieji.. dar gyvi. Šalia gyvių pakabintos lentelės su paaiškinimais, tačiau tik japoniškai. Skaičiuojama, jog prekyboje kasdien yra apie 400 skirtingų jūros gėrybių rūšių. Kasdienė parduodamų produktų vertė gali siekti ir 20 milijonų eurų.

Aplankyti visą turgų įmanoma, tačiau tikrai užtrunka: jau po po dviejų - trijų valandų vaikščiojimo drabužiai prisigeria žuvies kvapo, apima nuovargis. Batai nepataisomai sugadinti: turguje telkšojusių žuvies kvapo balų aromato neišnaikina net moderniausias valiklis.

Išėjus iš turgaus, poilsiui geriausia prisėsti tiesiog šalia esančiuose restoranuose. Kaip ir Europoje, prie įėjimo į juos kviečia patraukliai apsirengusios merginos ar malonios išvaizdos pagyvenusios damos.

Šviežiausi jūros maisto patiekalai čia garantuoti. Restoranai aptarnauja labai labai greitai: po pasivaikščiojimo turguje išalkusių daug, tad pavalgius skubama prie stalo pasodinti naujus turistus.

Naujoji turgavietė planuojama dvigubai didesnė, su didele mašinų statymo aikštele. Bus dar labiau paisoma saugumo ir higienos reikalavimų. Į turgų bus galima patekti tiesiai iš greitkelio. Planuojamas perkėlimas - jau 2016 m. pabaigoje.

www.perpasauli.lt
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Naujienos

Garsenybės svetimas šalis pažįsta ir per maistą (1)

„Turiu romaną su lėktuvais“, – prisipažįsta žurnalistas, gurmanas, kelionių mėgėjas ir organizatorius Saugirdas Vaitulionis. „Kodėl Tailande visi valgo tas straksinčias ir šliaužiančias nesąmones? Jos nei skanios, nei sexy?“ – stebisi renginių vedėjas Giedrius Masalskis, pametęs galvą dėl buriavimo.

Mokslininkė paskui gulbes nuskrido iš Rusijos į D. Britaniją

Britų mokslininkė Sacha Dench motorizuotu parasparniu skrido paskui migruojančias mažąsias gulbes iš Rusijos šiaurės iki pat Anglijos. Pakeliui ji buvo sustojusi ir Lietuvoje. Mokslininkės tikslas – išsiaiškinti, dėl kokių priežasčių nyksta šie paukščiai.

Tarptautinė turizmo paroda „Adventur“: prie kokių naujų tendencijų taikosi kelionių organizatoriai? (1)

Sausio 20–22 d. Lietuvos parodų ir kongresų centre „Litexpo“, Vilniuje, kelionių entuziastus sukvies jau tradicija tapusi 5-oji tarptautinė turizmo ir aktyvaus laisvalaikio paroda – „Adventur“. Tris dienas truksiančiame renginyje lankytojai turės galimybę praplėsti atostogų žemėlapį naujomis kryptimis Lietuvoje ir už jos ribų, susipažinti su karščiausiomis 2017-ųjų turizmo sektoriaus tendencijomis bei pasiklausyti vertingų patarimų tiesiai iš ekspertų lūpų, sakoma pranešime spaudai.

Pamatyti Londoną kitaip: kelionė keltu ir pažintis su Anglijos istorija (1)

Manote, kad jau išbandėte visas pramogas Londone? O ar kada plaukiojote keltu tarp istorinių Londono namų?

Slidinėjimo kurortuose gydymas gali kainuoti ir 10 tūkst. eurų: kuriose šalyse brangiausia? (5)

Vienas populiariausių, bet ir pavojingiausių užsiėmimų žiemos kelionių metu – slidinėjimas kalnuose. Šis pomėgis gali atnešti didelių nuostolių nelaimės atveju, jeigu tam nebuvo pasiruošta iš anksto. Vieni iš dažniausiai užduodamų klausimų – kokios traumos dažniausios ir kiek gali kainuoti gydymas skirtingose šalyse įsikūrusiuose žiemos kurortuose?

Japonijos sostinė Tokijas – tarsi feniksas iš pelenų (1)

Dangoraižių džiunglės, neaprėpiami parkai, milžiniški prekybos centrai, dirbtinės salos – viskas harmoningai dera viename iš sėkmingiausių ir dinamiškiausių miestų pasaulyje.

Išskirtinių kelionių organizatorei pasaulis kvepia akacijomis, cinamonu ir jūra

„Visada žinojau, kad kelionės – mano kelias. Štai kodėl juo einu“, – sako išskirtinių kelionių organizatorė Aja Rutkauskienė. Dviejų vienodų išvykų ji neorganizuoja. Ir nemano, kad penkių žvaigždučių viešbutis kelionę daro išskirtinę. Ają bus galima sutikti „Boutique Travel“ stende tarptautinėje turizmo, kelionių ir aktyvaus laisvalaikio parodoje „Adventur“, kuri penktadienį prasidės Lietuvos kongresų ir parodų centre „Litexpo“. Ne tik sutikti, bet ir paklausti, ar ji suruoštų jus, pavyzdžiui, į Mėnulį?

5 mitai apie Afriką. Kas tiesa, o kas melas? (4)

Tikriausiai daugumai mūsų, vos tik išgirdus žodį „Afrika“, kyla aiškios asociacijos: įprastai ji siejama su neaprėpiamo dydžio dykumomis, egzotiškais gyvūnais, skurdu ir net pavojumi. Iš tiesų šis milžiniškas kraštas yra daug įvairesnis bei spalvingesnis, o tai, ką mes apie jį žinome, – tik keletas plačiausiai paplitusių stereotipų, kuriuos sugriovus, galima išvysti visiškai naują Afrikos veidą, sakoma pranešime spaudai.

1200 km iki šiauriausio Europos taško lietuviai numynė dviračiais

Keliautojas Paulius Kemėšis su draugu dviračiais nukeliavo už poliarino rato, iki pat šiauriausios Europos vietos – norvegų pasididžiavimo Nordkapo.

Kad atostogos nesibaigtų ašaromis: 3 patarimai vykstantiems slidinėti (1)

Kad ir kaip daugelis iš mūsų piktinamės žiemos orais, vis tik dabar yra taip ilgai lauktas žiemos sporto mėgėjų laikas! Šiuo metu vienos populiariausių atostogų krypčių yra slidinėjimo kurortai. Tačiau ne paslaptis, kad tai gana pavojingas ir fizinio pasiruošimo reikalaujantis sportas, neretai pasibaigiantis traumomis. Tad ką daryti, kad taip lauktos žiemos atostogos nesibaigtų ašaromis?

Pasaulio skonis prasideda... virtuvėje pas Kacę (3)

Jei nevažiavote Duonos keliu, jei Pieno kelyje neįlipote į pieno vonią, jei Medaus kelyje jo neprisilaižėte iki soties ir neklaidžiojote Alaus kelyje, vadinasi, dar nepatyrėte tikrojo Lietuvos skonio.

Žemėlapis kitaip: kuo garsėja skirtingos pasaulio šalys? (3)

Pasaulis kartais gali atrodyti kaip liūdna vieta, o kitas šalis tampa lengva kritikuoti, kai jos padaro kažką ne taip. Tačiau, pasirodo, visos šalys kažką sugeba geriausiai pasaulyje.

Nutukusiems lėktuvų keleiviams - papildomi bagažo apribojimai? (11)

Beveik 40 proc. lėktuvais keliaujančių britų mano, jog skrydžių bendrovės turėtų atsižvelgti į keleivių svorį, nustatant leistiną bagažo svorį, o 18 proc. keleivių piktinasi, jog nutukusiems ir antsvorio turintiems keleiviams taikomi tokie patys bagažo apribojimai kaip ir antsvorio neturintiems keleiviams.

Įspūdžiai iš tolimojo Urugvajaus: tango, arbata ir šypsenos

Daugiau nei tris mėnesius Urugvajuje praleidusi LRT televizijos žurnalistė Ieva Balsiūnaitė pasakoja, kad ši nedidelė Pietų Amerikos valstybė tikrai gali sudominti keliautojus, ypač tuos, kurie mėgsta tango šokius ir arbatos kultūrą.

Netikėtai atrastas slidinėjimo malonumas gali tapti karjera (7)

Pasak dvidešimtmečio Roko Zavecko, šiuo metu Lietuvoje tapti profesionaliu slidininku vis dar pakankamai sudėtinga, tačiau bendros tendencijos džiugina – šalies gyventojai vis dažniau laisvalaikį leidžia slidinėdami tiek Lietuvoje, tiek užsienyje.