Anglijos dvaro rūmų sargybinių gyvenimas: slaptas baras ir kiti ritualai

Nuo 1485 metų saugantys Londono Tauerį, dvaro rūmų sargybiniai (angl. Yeoman Warders) kasmet pasitinka tris milijonus lankytojų. Tačiau kai turistai išeina, Taueris neužsidaro, kaip ir jame įsikūręs slaptas baras.
Anglijos dvaro rūmų sargybinių gyvenimas: slaptas baras ir kiti ritualai
© Vida Press nuotr.

Viename žinomiausių Anglijos traukos objektų egzistuoja patalpa, apie kurią žino visai nedaug žmonių. Tai slaptas dvaro rūmų sargybinių baras, neskirtas publikai.

Nuo to laiko, kai buvo pastatytas 1078 metais, Londono Taueriui teko pabūti ir karališkaisiais rūmais, ir įspūdinga tvirtove, ir liūdnai pagarsėjusiu kalėjimu, ir pamėgta egzekucijų vieta. Tai taip pat visai nebloga vieta išgėrimui. Jei esi dvaro rūmų sargybinis.

Populiariai žinomi kaip „jautienos valgytojai“ (angl. beefeaters), įmantriomis uniformomis išsiskiriantis dvaro rūmų sargybiniai atsirado 1485 metais, Henrio VII iniciatyva, kad padėtų saugoti Tauerį. Tuo metu tai buvo akmeninis kompleksas, kur gyveno ne tik kaliniai ir kunigaikščiai, bet ir šimtai vietinių gyventojų.

Anglijos dvaro rūmų sargybinių gyvenimas: slaptas baras ir kiti ritualai
© Vida Press nuotr.

Nuo to laiko dvaro rūmų sargybiniai tapo vieno iš lankomiausių Didžiosios Britanijos objektų ikoniškais, daug fotografuojamais viešais veidais. 2014 metais Londono Taueris pritraukė daugiau nei 3 milijonus lankytojų.

Dabartiniai 37 Tauerio dvaro rūmų sargybiniai lydi turistų grupes ir pasitinka asmenukes gaudančius turistus. Tačiau be ceremoningų pareigų, kurios per amžius nedaug tepasikeitė, labai svarbi yra ir jauki uždara patalpa, kurioje vyksta išgertuvės pasibaigus pamainai.

„XVIII ir XIX amžiais Taueryje veikė dešimtys smuklių ir barų, bet šitas yra likęs paskutinis“, – sako dvaro rūmų sargybinių vadas Alanas Kingshottas. Bare, pavadinimu „Dvaro rūmų sargybinių klubas“ (angl. „Yeoman Warders Club“), yra tokių gėrimų kaip „jautienos valgytojų“ džinas (be abejo) ir „jautienos valgytojų“ kartusis alus, specialiai gaminamas Didžiosios Britanijos alaus daryklos „Marton‘s“. Baras nėra atviras visuomenei. Tačiau kviestiniai svečiai užeiti gali.

Anglijos dvaro rūmų sargybinių gyvenimas: slaptas baras ir kiti ritualai
© Vida Press nuotr.

Apstatytas raudonais suolais ir tamsaus medžio stalais, baras atrodo kaip kaimo užeiga, kurioje yra tik nariams skirtas baras. Tačiau ši aplinka yra unikali.

Viename kampe kabo kirvis, kitame – nuotraukos čia buvusių svečių, tokių kaip Bruce‘as Willisas ir Tomas Clancy‘is, ir netgi kabo įrėmintas Rudolfo Hesso parašas ant Londono Tauerio laiškinio popieriaus. 1941 metais sugautas nacis laikinai buvo kalinamas Taueryje, ir per savo keturių dienų buvimą ten pasirašė keliems dvaro rūmų sargybiniams, turėjusiems su juo kontaktą.

Tačiau labiausiai intriguoja baro tiesioginis ryšys su pačiais dvaro rūmų sargybiniais. Dešimtys ant sienų kabančių stendų rodo pulkus, iš kurių atėjo kiekvienas jų – naujokai turi turėti bent 22 metų garbingo tarnavimo ginkluotose pajėgose įrašus.

Tuo metu sidabrinių alaus bokalų eilė primena apie „jautienos valgytojų“ ceremoniją, apie kurią žino nedaugelis.

„Kiekvienas turime po tokį bokalą. Organizuojame naujokų priesaiką susėdę aplink didelį dubenį porterio“, - sako Kingshottas. „Jie prisiekia ištikimybę ir mes pasveikiname juos tokiais žodžiais: „kad niekada nemirtum būdamas dvaro rūmų sargybiniu“.

Anglijos dvaro rūmų sargybinių gyvenimas: slaptas baras ir kiti ritualai
© shutterstock

Tai gali skambėti keistai, tačiau kaip ir už visko, kas susiję su Taueriu, ir už tokio tosto yra istorija. Istoriškai dvaro rūmų sargybinių darbas, į kurį įėjo apgyvendinimas ir maistas (kalbama, kad „jautienos valgytojų“ pravardė atsirado iš tų laikų, kai už darbą sargybiniams iš dalies buvo mokama jautiena), buvo pardavinėjamas aukščiausią kainą pasiūliusiam pirkėjui. Darbuotojai galėjo išeiti iš darbo ir parduoti savo poziciją bet kam. Bet jeigu mirdavo dar tarnaudami, prarasdavo šią puikią galimybę praturtėti. Tai reiškė, kad mirtis, ištikusi dar dirbant dvaro rūmų sargybiniu, buvo laikoma nesėkme.

„Mes vis dar naudojame šį tostą, tačiau čia viskas pasikeitė dar 1826 metais“, – sako Kingshottas. „Tada Velingtono hercogas nusprendė, kad visi dvaro rūmų sargybiniai turi būti buvę kariai, į šį darbą paskirti už jų išskirtinę karo tarnybą. Tada pozicijų pirkimas ir pardavimas buvo sustabdytas“.

Šiandieniniai dvaro rūmų sargybiniai vis dar gali gyventi Taueryje – paprastai tai yra kambariai, esantys tarp senųjų Tauerių sienų (pavyzdžiui, į Kingshotto kambarį pakilti reikia 48 sraigtiniais laiptais), tačiau dabar sargybiniai už juos moka nedidelę nuomą. Ir, pasak Kingshotto, dauguma taip pat turi namus už Tauerio ribų, kur gali atsikvėpti nuo savo „jautienos valgytojų“ darbo.

Anglijos dvaro rūmų sargybinių gyvenimas: slaptas baras ir kiti ritualai
© shutterstock

Pasikeitė ir sargybinių vaidmuo: vietoj kalėjimo prižiūrėtojų ir karalystės vertybių saugotojų, šiandien „jautienos valgytojai“ yra lankytojus pasitinkantys ir lydintys darbuotojai.

„Nuo Viktorijos eros dauguma mūsų funkcijų – reprezentacinės“, - sako Kingshottas. Kartu su nepriekaištinga tarnyba ir gebėjimu poste laikytis tradicijų ir orumo, šiandien kandidatai taip pat turi mokėti puikiai bendrauti su žmonėmis.

Nepaisant pokyčių, „jautienos valgytojai“ vis dar turi nemažai senų tradicijų. Kai kurios jų yra keistos: senas susitarimas su „Marton‘s“ naudoti „jautienos valgytojų“ atvaizdą lemia, kad sargybiniai per savo gimtadienį gauna „jautienos valgytojų“ džino butelių. Kitos tradicijos rimtesnės, pavyzdžiui, dalyvavimas vadinamojoje „Raktų ceremonijoje“, kuri vyksta, kai Taueris uždaromas kiekvieną naktį. Šis ritualas prasidėjo dar prieš 700 metų.

Egzistuoja dar vienas tradicinis dvaro rūmų sargybinių postas, vadinamasis „Ravenmaster“, t.y. varnų prižiūrėtojas. Šiandien juo dirba Chrisas Skaife. Taueryje gyvenantys juodi varnai yra beveik tokie patys ikoniški kaip ir „jautienos valgytojai“, todėl šis darbas – rimta atsakomybė.

„Niekas nežino, kada varnai čia atskrido“, - sako Skaife. „Tačiau legenda byloja, kad jeigu jie kada nors išskristų, Taueris ir karalystė žlugs. Būtent todėl Čarlzas II paskelbė, kad čia jų visada turi būti bent šeši“. Dabartiniai septyni Tauerio gyventojai turi įdomius vardus, įskaitant Merlino, Rocky‘io ir Jubiliejaus.

Anglijos dvaro rūmų sargybinių gyvenimas: slaptas baras ir kiti ritualai
© shutterstock

Kaip varnų prižiūrėtojas, Skaife turi valyti jų narvelius, saugoti jų ramų miegą ir užtikrinti, kad jie nebūtų alkani. „Perku žalią mėsą ir duodu paukščiams kiekvieną dieną“, – pasakoja jis. „Kartą per savaitę jie taip pat skanauja žalio kiaušinio, plius kartais triušių mėsos. Duodu jiems visą triušį, nes jų kailiukas paukščiams yra naudingas“.

Varnų prižiūrėtojo darbas nėra vienintelis, kuris vyksta „užkulisiuose“ ir yra nematomas. Dvaro rūmų sargybinių klerkas Philipas Wilsonas dirba Taueryje jau 18 metų, todėl yra laikomas ilgiausiai dirbančiu dabartinu „jautienos valgytoju“. Kadangi jis oficialiai yra atsakingas už „Raktų ceremonijos“ administravimą, jis taip pat užtikrina, kad kiekvienas sargybinis būtų tinkamai apsirengęs. „Tai nėra tradicinė klerko pozicijos darbo dalis, tačiau tai yra vaidmuo, kurio ėmiausi, nes anksčiau buvau Koldstrymo miesto apsaugos siuvėjas“, - sako Wilsonas.

„Tiudorų epochos apranga – „raudona ir paauksuota“ uniforma, kurią vilkime nuo 1549 metų, pasikeitė labai nedaug. Tačiau mėlyna ir raudona uniforma, kuri yra mūsų kasdienė apranga, atsirado tik 1858 metais“, – pasakoja Wilsonas. Šiandien Tiudorų epochos uniforma yra vilkima tik kai dvaro rūmų sargybiniai dalyvauja valstybiniuose renginiuose, ar kai Tauerį aplanko monarchas.

Kai pagalvoji, labiausiai stebinantis dvaro rūmų sargybinių darbas greičiausiai yra barmeno. Pietinėje Tauerio dalyje įsikūręs privatus baras, maždaug teniso korto dydžio, dirba nuo pirmadienio 20:30 val. iki šeštadienio.

Tiksli data, kada atsirado „Dvaro rūmų sargybinių klubas“ nėra žinoma. Jis buvo įsikūręs keliose skirtingose Tauerio vietose, o dabartinėje vietoje yra daugiau nei 60 metų. Sargybiniai dirba barmenais pasikeisdami. Ir taip, jie turi susimokėti už savo gėrimus. Kainos nėra lengvatinės.

Nors suderinti darbą ir privatų gyvenimą daugumai „jautienos valgytojų“ yra iššūkis, dėl to, kad jie nuolat yra tarnyboje (ar dėl to, kad ne tarnybai skirtu laiku jie gyvena ten, kur ir dirba), 63 metų Kingshottui viską kompensuoja darbo unikalumas.

„Tikrai nėra daugiau nieko panašaus į tokį darbą, ir turėti jį yra absoliuti privilegija. Bet užsisėdėti per ilgai nenorėčiau“, – sako jis.

www.perpasauli.lt
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Naujienos

Kad kelionė nevirstų nuostoliais: už ką atsako draudimas, o kas – tik keliautojo atsakomybė

Kelionėse dažnai pasitaiko nenumatytų atvejų, kai sustreikuoja sveikata. Šiltuosiuose kraštuose dažniausi sveikatos negalavimai: apsinuodijimai mums neįprastu maistu ar traumos, pasitaikančios užsiimant aktyviomis pramogomis, sakoma pranešime spaudai.

Specialistų patarimai per Kalėdas planuojantiems dovanoti kelionę

Esate įsitikinę, jog geriausia dovana – kelionė, todėl mielai tokią ir pats gautumėte, ir įteiktumėte artimui savo? Planuojančius po Kalėdų eglute padėti kelionės bilietus psichologė Aistė Mažeikienė įspėja, jog tai nebus taip paprasta, kaip gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio. Jai antrina ir kelionių agentūros darbuotojas Andrius Paulionis.

Tarp naujų vasaros krypčių – Sicilija ir Italijos kurortų klasika tituluojamas Riminis (1)

Nors į turistinius gidus galima įtraukti praktiškai visą Italiją, vis dėlto yra tokių vietų, kurias ir turistai, ir patys italai ypatingai vertina. Vienas didžiausių šalies kelionių organizatorių jau nuo ateinančios vasaros rengia keliones į geriausiais Italijos kurortais garsėjantį Riminį, kur ilsisi ir patys italai.

Kulinarija ir kelionės: dvi geriausiai derančios aistros (3)

Kulinarija ir kelionės. Štai pačios didžiausios mano viena kitą papildančios aistros. Pernai drąsiai mečiau sau iššūkį ir savo ištisų metų kelionių maršrutą susidėliojau pagal visiškai neįprastą trajektoriją: norėjau aplankyti tas šalis, kurių virtuvėse ypatingą vietą užima... žuvis.

Gurmaniška kelionė: La Riochos vynuogių derliaus nuėmimo šventė

La Riochos regione vynas gaminamas jau tūkstantį metų. Vien šiame regione per metus pagaminama apie 278 mln. litrų vyno. Nors kiekis milžiniškas, paklausa vis tiek viršija pasiūlą.

Ieškantiems nuotykių – 3 egzotinių kelionių kryptys

Lietuviams keliaujant dažniau ir mažėjant kelionių sezoniškumui, vis daugiau mūsiškių poilsiui renkasi egzotinių kelionių kryptis. Drąsiausi ir nuotykių išsiilgę keliautojai yra linkę tradicines atostogas saulėtuose kurortuose išmainyti į galimybę pasivaikščioti po džiungles, pamatyti civilizacijos nepaliestas gentis ar atrasti laukinius paplūdimius.

Neatrasta Skandinavija: 5 priežastys aplankyti Farerų salas (2)

Lietuviai gan neblogai pažįsta Skandinaviją – Švedija ir Norvegija yra tarp populiariausių turistų iš Lietuvos poilsio krypčių. Tačiau yra kitokia, dar neatrasta ir mažai žmonių paliesta Šiaurė – tai Farerų salos, kurių kraštovaizdis yra vienas unikaliausių pasaulyje.

Patyrusio keliautojo patarimai: kaip visą gyvenimą sutalpinti į vieną kuprinę? (6)

Patyręs keliautojas Jokūbas Laukaitis – nuolat kelyje. Taip jis gyvena jau trejus metus, per kuriuos aplankė daugiau kaip 50 šalių.

Slidinėjimo malonumai: ką daryti, kad pirmas kartas kalnuose nebūtų ir paskutinis (1)

Sulig pirmu sniegu žiemos sporto aistruoliams pasidaro neramu. Su kokia kompanija reiks slidinėti šiemet? Austrijoje ar vis dėlto – Italijoje? Ir ar pavyks „susižvejoti“ ne per brangiausią, tačiau pakankamai gerą kelionės pasiūlymą? Ko gero, didžiausioje nežinioje ir sykiu toliausiai nešančiose fantazijose skendi tie, kuriems 2017-ieji bus pirmieji slidinėjimo metai, sakoma pranešime spaudai.

Pasaulio įdomybės: šokoladas iš asilių pieno ir suomių gudrybės (1)

Suomijos kompanija Kalėdų vakarienės likučius planuoja paversti į atsinaujinančią energiją. „Kinkkutempu“, jau kurį laiką kovojanti prieš maisto švaistymą, skelbia surinksianti kalėdinių kepsnių riebalų likučius, kuriuos pavers į dyzelinį kurą.

Naujoji D. Smagurauskaitės knyga - apie meilę Sicilijai iš pirmo žvilgsnio (4)

Rašytoja, keliautoja ir žurnalistė Dalia Smagurauskaitė skaitytojams jau pažįstama iš populiarios knygos „Toskana. Florencija. Magiška žemė“. Šiemet ji išleido naują knygą − „Saulės sala Sicilija“. Supažindinusi su idiliškuoju Italijos regionu, autorė šį kartą siūlo persikelti į pietus, į Saulės salą Siciliją, tautų ir kultūrų kryžkelę.

Renkamės viešbutį: ar 5 žvaigždutės dar kažką reiškia? (3)

Žvaigždutėmis žmonės įpratę ženklinti įvairiausius dalykus – jomis prieš gerą šimtmetį buvo pradėti reitinguoti Amerikos filmai, „Michelin“ žvaigždutes renka geriausi pasaulio restoranai, tačiau dažniausiai jomis apibūdiname viešbučius ir jų kategoriją. Po šia visiems įprasta žvaigždučių sistema patenka dauguma viso pasaulio viešbučių. Žvaigždutės dažniausiai parodo kiekybinius viešbučio parametrus, kaip kad kambario dydis, recepcijos darbo laikas, papildoma techninė įranga ir kiti lengvai identifikuojami parametrai, sakoma pranešime spaudai.

Septyni Europos miestai, kuriuose gyventi pigiausia (63)

Milžiniškos Europos didmiesčių kainos verčia žmones ieškotis pigesnių vietų gyvenimui. Jeigu norite rasti kažką nebrangaus, tačiau su geromis darbo perspektyvomis, štai septyni Europos miestai su padoriais gyvenimo standartais, rašo independent.co.uk.

Dangoraižiais ir prabanga garsėjanti šalis atsiveria ir lietuviams (9)

Jungtiniai Arabų Emyratai (JAE) turi tiek gamtos ir kultūros lobių, jog skauda vien nuo minties, jog ten nuvykę visą savaitę praleisite tik viename iš kurortų? Jau nuo šių metų gruodžio yra galimybė rinktis jungtinius turus po JAE, kuomet suderinamas poilsis ir pažinimas: apsigyvenama viename iš paties keliautojo išsirinktų emyratų – Adžmane, Šardžoje, Fudžeiroje arba Ras Al Haime, o dvi dienos praleidžiamos rekordais, prekybos centrais ir visa kita objektų bei reiškinių galybe svaiginančiame Dubajuje.

Miestas Ukrainoje, vadinamas antrąja Viena, Budapeštu ir Praha

Užkarpatės srities miestas Užhorodas traukia turistus savo multikultūrine aplinka. Kaip sako vietinis gidas Viktoras Opalenykas, jo istorija traukia ukrainiečius, vengrus, slovakus, žydus.