Trenerio Mariaus Linarto vadovaujami varžybų favoritais vadinti Lietuvos krepšininkai čempionate suklupo dukart iš eilės po septynių pergalių serijos. Šeštadienį pusfinalio mače mūsiškiai 63:68 nusileido varžybų šeimininkams prancūzams.

Čempionės titulas atiteko Serbijos rinktinei, kuri finale sekmadienio vakarą 78:72 įveikė Prancūzijos komandą.

Rungtynės

Susitikimą sėkmingiau pradėjo turkai, kurių lyderis Enesas Kanteras rinko beveik visus komandos taškus (5:0). Tačiau lietuviai pamažu įsibėgėjo ir po Osvaldo Matulionio baudų metimų galiausiai išsiveržė į priekį (8:7).

Mūsiškiams ir toliau nesisekė stabdyti puolėjo E. Kantero, vien per pirmąjį ketvirtį pelniusio 13 taškų, bet į šio atakas atsakydavo tiek Lietuvos rinktinės vidurio puolėjas Jonas Valančiūnas, tiek komandos gynėjai. Rezultatas taip ir svyravo žymėdamas nedidelę Lietuvos rinktinės persvarą, kuri po pirmųjų 10 min. buvo minimali (21:20).

Antrajame ketvirtyje po Manto Kadzevičiaus tritaškio Lietuvos rinktinė dar pirmavo (25:22), bet Turkijos komandoje iš lyderio šešėlio išniro ir kiti žaidėjai, iniciavę ekipos spurtą 6:0 (28:25) ir privertę lietuvių strategą Marių Linartą prašyti minutės pertraukėlės.

Po jos Vytenis Čižauskas sugrąžino pranašumą Lietuvos komandai, bet neilgam. Netrukus J. Valančiūnas puolime gavo trečiąją asmeninę pražangą ir buvo priverstas prisėsti ant atsarginių žaidėjų suolelio.

Be savo lyderio lietuvių žaidimas ėmė strigti – Turkijos krepšininkai pelnė 7 taškus be atsako (35:29). Kėlinio pabaigoje Lietuvos komandos atakose pasipylė netaiklūs metimai ir klaidos, o dar vieną „sausą“ atkarpą 7:0 kontratakomis laimėję turkai nutolo dviženkle persvara (44:33).

Vis dėlto po didžiosios petraukos vaizdas aikštelėje ėmė keistis – Lietuvos krepšininkai ėmė spėriai artėti prie varžovų, kai po O. Matuliono tritaškio ir Augusto Pečiukevčiaus prasiveržimo skirtumas sumenko iki 6 taškų (40:46).

Tačiau džiaugtis ilgai nebuvo kuo – Turkijos rinktinės įžaidėjas Safakas Edge dukart taikliai atakavo iš toli, E. Kanteras sudrebino krepšį dėjimu ir praraja tarp ekipų vėl išaugo (42:54).

Lietuvos krepšininkams įsigudrinant po keletą kartų nepataikyti iš po krepšio turkai sėkmingai didino savo pranašumą, kai po E. Kantero dvitaškio su pražanga jis tapo triuškinantis (62:42).

Ketvirtajame kėlinyje lietuviai mėgino paspausti varžovus, bet šie sėkmingai išvengdavo gynybos pančių ir toliau tritaškiais bombardavo Lietuvos rinktinės krepšį. Likus žaisti 5 min. 40 sek. Canas Mutafas tiksliu tolimu metimu padidino skirtumą iki 21 taško (81:60) ir dėl rungtynių nugalėtojo abejonių nebeliko.

Lietuva: Jonas Valančiūnas 14 taškų (6/9 dvit., 2/2 baudų; 4 blk.), Mantas Kadzevičius 13 (2/3 trit., 2/7 dvit., 3/6 baudų), Augustas Pečiukevičius 11 (0/6 trit., 4/11 dvit., 3/6 baudų), Osvaldas Matulionis 10, Gintaras Staniulis, Ovidijus Varanauskas ir Saulius Kulvietis po 7, Vytenis Čižauskas 3, Deividas Nazarovas 2.

Turkija: Enesas Kanteras 35 (16/22 dvit., 3/5 baudų; 19 atk. kam., 4 blk., 5 kld.), Safakas Edge 20, Canas Mutafas 16.

******************

7-ąją vietą čempionate sekmadienį iškovoj Italijos krepšininkai, 99:88 nugalėję Kroatijos bendraamžius.

Mūšyje dėl 5-osios pozicijos Ispanijos rinktinė 92:83 įveikė Rusijos krepšininkus.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją