Po komandos sutiktuvių sostinės centre, šventė persikėlė į gatves – kaip po laimėtų rungtynių, žmonės su vėliavomis sveikino vieni kitus, signalizavo automobilių garso signalais.

Lėktuvas, į Lietuvą atskraidinęs Europos krepšinio čempionato bronzinius prizininkus, leidosi apie pusę dvyliktos vakaro. Likus 15 minučių iki pusiaunakčio, krepšininkai ir Lietuvos delegacija jau leidosi lėktuvo trapu. Juos pasitiko sostinės ir Kūno kultūros ir sporto departamento valdžia bei Lietuvos kariuomenės Garbės sargybos orkestras.

„Jūs neklauskit, ką aš išgyvenau“, - DELFI sakė Aurelija Songailienė, į Vilniaus oro uostą atvykusi pasitikti sūnaus Dariaus. Vos pamačiusi ateinančius krepšininkus, moteris pasileido jų link. Tačiau ją sulaikė ir prie sūnaus neprileido oro uosto apsaugos darbuotojas. Moteris sakė sūnų į gimtąją Marijampolę parsivešianti antradienį, mat šis dar dalyvaus priėmime pas prezidentą ir premjerą.

R.Kaukėnas grįžo atskirai

Laukdami lėktuvo žurnalistai ir kiti sportininkų pasitikti atvykę asmenys galėjo pagalvoti, kad jiems vaidenasi – oro uoste vaikščiojo Rimantas Kaukėnas, turėjęs parskristi su rinktine. Paaiškėjo, kad krepšininkas dar rytą grįžo vienas, mat Sienos „Montepaschi” komanda persigalvojo ir jam skyrė papildomą laisvą dieną.

Broliai Kšyštofas ir Darjušas Lavrinovičiai mojavo jų oro uoste laukusioms žmonoms. Kšyštofas netrukus nuėjo ir bučiniu pasveikino jo laukusią sutuoktinę. Ypač buvo linksmas Linas Kleiza, iš lėktuvo išlipęs su akiniais nuo saulės ir ausinėmis. Krepšininkas nepamiršo ištikimiausių už oro uosto tvoros laukusių gerbėjų, kurie reikalavo marškinėlių.

Netrukus bronziniai prizininkai susodinti į du baltus limuzinus ir išvežti miesto centro link. Limuzinus lydėjo vėliavėlėmis pasipuošusi motociklininkų kolona.

Dėkojo ir Sėklai, ir Juozukui

Iš šonų sproginėjant fejerverkams, krepšininkai žygiavo Baltuoju tiltu. Juos susirinkusi daugiatūkstantinė minia pasitiko skanduotėmis „Lietuva! Lietuva!“. Merginos klykė vos išgirdusios vardijamas krepšininkų pavardes.

Aistruoliai skandavo „Broliai šaunuoliai, ša la la lala“. Sirgaliai su rugsėjo 9 d. atšvęstu 29 -uoju gimtadieniu sveikino rinktinės kapitoną Ramūną Šiškauską. Susirinkusi minia skandavo „Su gimimo diena“. „Viskas, ką stengiamės – dėl jūsų. Jūs esate jėga“, - kalbėjo R. Šiškauskas.

Neliko nepasveikintas ir prieš keturias dienas tėvu tapęs Darjušas, sūnui žadėjęs duoti savo vardą. Gerų žodžių teko ir čempionato metu dar labiau išgarsėjusiam krepšinio sirgaliui Tomui Balaišiui, pravarde Sėkla.

R. Šiškauskas medalį užkabino ilgamečiam rinktinės masažuotojui Juozui Petkevičiui. Pasak krepšininko, „Juozukas rinktinei atidavė visą gyvenimą“, tačiau šįmet nebuvo su rinktine. Šventės vedėjas Jonas Radzevičius J. Petkevičiui pažadėjo „primadonos“ Violetos Riaubiškytės bučinį, kuris turėjo simbolizuoti bučinį nuo visos Lietuvos moterų. Tačiau V. Riaubiškytė Juozuką tik apkabino.

Sutiktus krepšininkus bandė sveikinti politikai, tačiau jiems sunkiai sekėsi tai padaryti. Jei Seimo pirmininkui Viktorui Muntianui per sirgalių šūksnius ir švilpimą dar pavyko krepšininkus pasveikinti su pergale, o Darjušą – su šeimos pagausėjimu, tai Vilniaus meras Juozas Imbrasas, išgirdęs minios švilpimą ir ūžimą, atsisakė suteikto žodžio.

„Mes už Lietuvą“, - į būrį sudėjusi rankas, sušuko komanda. Krepšininkai miniai padovanojo jiems užkabintus ąžuolo lapų vainikus. Bronzos medalininkai į dangų paleido specialiai jiems padarytas degančias žvaigždes su užrašytais vardais arba pravardėmis.

Š.Jasikevičius ir R.Kuncaitis atsiskleidė kaip dainininkai

Šarūnui Jasikevičiui buvo per maža kartą skambėjusių „Trijų milijonų“, tad jų krepšininkas pareikalavo dar kartą. Skambant krepšininkų himnu tapusiam kūriniui, Š. Jasikevičius pademonstravo savo vokalinius sugebėjimus, į dainos žodžius dar įterpdamas „aš jus myliu“. Jis tikino, kad nėra geriau, kaip žaisti už Lietuvą ir trispalvę.

Š. Jasikevičius patikrino ir trenerio Roberto Kuncaičio balso duomenis. Krepšininkams pritariant „upapa, upapa“ treneris padainavo ketureilį apie „vasilkų“ žiedus. Tačiau „Šaras“ ir sirgaliai išprovokavo trenerį pasirodyti dar kartą.

Į scenos vidurį atitemptas R. Kuncaitis susirinkusius žiūrovus pradžiugino kita daina: „6 mergos, 6 mergos, 6 mergos unt šeiną, a nei viena, a nei viena, a nei viena vainiką” (6 mergos ant šieno, tačiau nė vieno vainiko – DELFI).

Šventės pabaigoje dangų nušvietė fejerverkai. Visiems krepšininkams palikus sceną, su minia dar bendravo L. Kleiza. „Šarai, mes tave mylim“, - mosuodamos trispalve, klykė merginos, už tvoros laukdamos savo dievaičio.

R.Butautas: atstovauti Lietuvai – didelė garbė

„Mes labai jautėme jūsų palaikymą, jūsų palaikymas mums labai padėjo. Aš esu labai dėkingas ir visos komandos vardu noriu pasakyti didelį ačiū. Stengsimės ir toliau, ir tik dėl jūsų žaidžiame. Stengsimės ir iš olimpiados parvežti medalius“, - oro uoste žurnalistams sakė vyriausiasis treneris Ramūnas Butautas. Pasak jo, prieš rungtynes dėl bronzos su Graikija rūbinėje krepšininkai pasakė esą lietuviai, valingi, moką žaisti krepšinį ir tai įrodysią.

Treneris kalbėjo, kad jam didelė garbė atstovauti Lietuvai ir dirbti su tokiais krepšininkais. „Kaip statistinis pilietis miegojau blogai, bet kaip treneris – turbūt visi treneriai taip nemiega“, - juokavo R. Butautas, medalį paslėpęs saugioje vietoje, o ne atsivežęs ant kaklo. Jis žadėjo pailsėti ir kibti į darbus, mat ant nosies – naujas krepšinio sezonas.

Kiek pailsėjusių krepšininkų antradienį laukia priėmimas Prezidentūroje ir Vyriausybėje.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją