Po atostogų užsienyje grįžus „Ekrano“ klubo prezidentui Aušriui Labinui, šioje istorijoje, bent jau trumpam, buvo pasiektos paliaubos - futbolininkas komandoje lieka iki sezono pabaigos.

Prašymo nesvarstė

Su panašiu prašymu į LFF kreipėsi ir FC „Vilnius“ futbolininkai Vytautas Lukša bei Artūras Jeršovas, prašydami leisti vienašališkai nutraukti sutartį su klubu dėl daugiau kaip du mėnesius nemokamo atlyginimo. LFF Drausmės komisija nutarė leisti minėtiems „Vilniaus“ futbolininkams ir klubo vadovams problemas spręsti abiem pusėms priimtinu būdu.

„Ekrano“ futbolininko, Lietuvos nacionalinės rinktinės nario G. Paulausko prašymas nutraukti sutartį nebuvo svarstytas: žaidėjas nėra sudaręs su „Ekranu“ sutarties, sutartis sudaryta su bendrove „Ašuoni ženklai“. G.Paulauskas yra paskolintas „Ekrano“ klubui.

G. Paulauskas savo prašymą motyvavo tuo, kad klubas nevykdo sutartyje numatytų finansinių įsipareigojimų. PB kalbintas futbolininkas nepaneigė norintis išeiti iš komandos, tačiau nuo komentarų susilaikė: „Prašymą parašiau ne praėjusią savaitę, kaip buvo rašoma žiniasklaidoje, o šiek tiek anksčiau. Žinoma, daug kas priklausys nuo pokalbio su prezidentu Aušriu Labinu. Tada galėsiu pakomentuoti plačiau.“

Nuo 1999 metų „Ekrano“ klube žaidžiantis spalio pabaigoje 25 metų sukaktį minėsiantis G. Paulauskas jau kurį laiką ieškojo klubo užsienyje - žiemą 189 centimetrų ūgio žaidėjas dalyvavo Krasnodaro „Kuban“, Nalčiko „Spartak“ ir norvegų „Fredrikstad“ ekipų peržiūroje, liepą bandė įsitvirtinti lenkų Poznanės „Lech“.

Šį sezoną Lietuvos A lygoje G. Paulauskas sužaidė 26 rungtynes, atstovavo komandai nesėkmingai pasibaigusiose UEFA taurės bei Baltijos lygos varžybose.

Neigia esantys skolingi

Po atostogų praėjusio sekmadienio vakarą į Lietuvą grįžęs FK „Ekranas“ prezidentas A. Labinas patikino su futbolininku susitikti dar nespėjęs. Mat jis dalyvauja Lietuvos nacionalinės rinktinės treniruočių stovykloje ir kartu su kitais rengiasi 2008 metų Europos atrankos rungtynėms su Prancūzijos vienuolike.

„Visiška netiesa. Atlyginimai žaidėjams mokami, - pirmadienį paklaustas, ar klubas neskolingas futbolininkams, gandus paneigė A. Labinas. - Jei LFF Drausmės komisija šio klausimo nesvarstė, vadinasi, neįžvelgė klubo nusižengimų. Patikėkite, visiems įstatymai vienodi“.

Tuomet prezidentas prisipažino nesuprantąs žaidėjo motyvų. „Gal jis kažko nesuprato? Gal žmogus nori išvažiuoti į kitą klubą, nors šiuo metu jokių oficialių siūlymų iš kitų komandų mūsų nepasiekė, - svarstė A.Labinas. - Kita vertus, nenoriu spėlioti. Liko penkerios rungtynės. Komandos sudėtis kitais metais turėtų išlikti nepakitusi, jei niekas nepasikeis ir gruodį nė vienas žaidėjas nesulauks kvietimų“.

Pirmadienį „Ekrano“ klubo prezidentas sakė artimiausiu metu būtinai pakalbėsiąs su G. Paulausku: „Jei jis nebenorės pratęsti kontrakto, mes jo nepriversime. Jei persigalvos, liks komandoje. Viskas priklauso nuo jo. Be to, klubas nedarė jokių kliūčių, kai žaidėjui buvo pasiūlyta dalyvauti užsienio klubų peržiūrose.“

Praėjus dienai po šio pokalbio, klubo prezidentas informavo, jog su futbolininku pavyko susitarti - G. Paulauskas komandoje lieka iki sezono pabaigos.

Sėkmingai įsitvirtino „Sūduvoje“

Jeigu G. Paulauskas savo ryžtą būtų įgyvendinęs ir palikęs Panevėžio „Ekrano“ klubą, šiais metais tai būtų buvusi dar viena rimta netektis - birželio pabaigoje komandą kartu su treneriu tėvu Albertu Klimavičiumi paliko Lietuvos jaunimo rinktinės gynėjas Linas Klimavičius.

„Visą mėnesį vyko derybos, nes Lino kontraktas su „Ekranu“ buvo besibaigiąs. Susitikome su žaidėju, tačiau jis pareiškė, kad jokiomis sąlygomis nepratęs kontrakto su Lietuvos vicečempionų komanda, - po birželį vykusio pokalbio aiškino klubo prezidentas A. Labinas. - Jei jis nenori atstovauti gimtojo miesto komandai, mes jo apsisprendimo pakeisti negalime“.

18 metų L. Klimavičius šį sezoną tapo vienu Lietuvos čempionato atradimų. Šiais metais aukštaūgis (191 cm) gynėjas už „Ekraną“ sužaidė 15 rungtynių, pelnė vieną įvartį. Po mėnesio, liepos 31-ąją, panevėžietis pasirašė sutartį su antrojoje vietoje žengiančia Marijampolės „Sūduvos“ komanda ir sėkmingai įsitvirtino pagrindinėje sudėtyje.

Investicijos kelia futbolo lygį?

Prieš dvejus metus FK „Ekranas“ savininku tapo bendrovė „Sporto investicijų valdymas“, priklausanti bendrovės „ŽIA valda“ įmonių grupei. „ŽIA valdai“ priklauso 22,5 procento bendrovės „Sporto investicijų valdymas“ akcijų. Šią įmonę „ŽIA valda“ kartu su lietuviško privataus kapitalo grupe „Hermis Capital“ įkūrė 2005-aisiais.

Oficialiuose šaltiniuose teigiama, kad bendrovės „Sporto investicijų valdymas“ aktyvų vertė 2 milijonai eurų. 2005 ir 2006 metais jos pajamos buvo po 0,8 mln. eurų. Taip pat skelbiama, kad „bendrovė yra futbolo klubo „Ekranas“ savininkė ir turi teises į vertingiausius Lietuvos futbolo žaidėjus. Futbolo aktyvų didėjimas yra pelno didėjimo pagrindas. Pagrindines pajamas sukuria futbolo žaidėjai ir reklaminiai pardavimai“.

Nors ateidami į Panevėžį naujais klubo nariais tapę ir rėmėjų gretas papildę bendrovės „ŽIA valda“, „Hermis capital“ bei su šiomis bendrovėmis susiję fiziniai asmenys tikino, kad, nutarę investuoti į dar neatrastą pelningą kryptį, tikėjosi ne tik naudos sau, pasirinkę būtent „Ekraną“, išreiškė viltį pakelti Lietuvos futbolo lygį į geresnes pozicijas, tačiau pastarojo meto įvykiai rodo ką kitą.

Po 2006-ųjų sezono komandą paliko ilgametis treneris Virginijus Liubšys. Prie vairo stojęs žinomas futbolo specialistas Saulius Širmelis prie komandos vairo išbuvo vos pusę metų. Daug trumpiau ekipos veiksmus derino panevėžietis Darius Butkus. Praėjusių metų vicečempionas „Ekranas“ iki šalies čempionato pabaigos likus žaisti vos penkerias rungtynes užima 4-ąją vietą. Tiesa, panevėžiečiai turi realių galimybių pasidabinti tiek sidabro, tiek bronzos medaliais.

Dabartinis „Ekrano“ klubo prezidentas A. Labinas yra didžiausios šalyje žemės ūkio investicinės įmonės „Agrovaldymo grupės“, vienos iš „ŽIA valdos“ įmonių grupės, valdybos narys bei žemės ūkio bendrovių asociacijos „Stambus ūkis“ prezidentas.