Iš ES vadovų lūpų vėl skambėjo teiginiai apie nelegalių migrantų krizę: reikia kuo greičiau peržiūrėti Europos Parlamento pasiūlymą dėl sienų kontrolės, nėra geros alternatyvos išorės sienų apsaugai, reikia bendradarbiauti su kaimynais, su kuriais turime sienas, ir t.t., ir panašiai.

Viskas jau girdėta, viskas vyksta lyg ratu. Visi siūlymai kartojasi: tas pats per tą patį ir niekas nieko nepadaro konkrečiai. Nauja tik tai, kad Europos Parlamentas išgirdo konkretų terminą iš D. Tusko lūpų: Šengeno zona, jei niekas nesikeis, grius po dviejų mėnesių.

Šiuo metu, žiemą, kasdien į Europos Sąjungą patenka 2 tūkstančiai nelegalių migrantų. Europos Komisijos pirmininkas J. C. Junckeris ragina ES valstybes priimti planą, numatantį naują Bendrijos išorės sienų kontrolės mechanizmą, ir prisiekinėja, kad Šengenas išliks. Kai kurios valstybės, kasdien patiriančios migrantų srauto spaudimą, abejoja, kad tokį sienų apsaugos mechanizmą pavyks sukurti arba kad jis bus veiksmingas ir išspręs problemas.

Nei pareiškimais, nei maldomis Šengeno erdvės išsaugoti nepavyks. Vis daugiau valstybių įveda sienų kontrolę. Ir, jei tendencija išliks, laisvas žmonių judėjimas Šengeno sutarties valstybėse išliks tik gražus prisiminimas. Kasmet darbo reikalais Šengeno erdvėje nevaržomai keliauja 24 milijonai asmenų.

Jei Šengenas grius, visus teiginius apie ES ateitį jau reiktų rašyti su klaustuku, nes iškiltų grėsmė ne tik euro zonai, bet ir laisvam prekių ir paslaugų judėjimui. ES valstybės patirtų didžiulių ekonominių nuostolių.

Ar ES vadovai tai supranta? Tikrai supranta. Vis dėlto iš aukščiausių ES tribūnų skelbiama, kad pagrindiniams bendros ES rinkos ir bendros valiutos – euro – ekonominiams pasiekimams didžiausią grėsmę kelia nenuosekli, nacionalistiška valstybių bei gyventojų reakcija į nelegalius migrantus.

Akivaizdu, kad taip kėdė statoma aukštyn kojomis: bandoma aiškinti, kad didžiausia problema – požiūris į migrantus, bet ne negebėjimas spręsti problemų dėl nevaržomos nelegalios migracijos.
Nesiimu vertinti kritikuojamų Lenkijos valdžios sprendimų, bet negaliu nepritarti Europos Parlamente kalbėjusiai Lenkijos premjerei B. Szydlo: kritika Lenkijai yra bandymas nukreipti dėmesį nuo migrantų išpuolių Europoje.