Vardan tiesos negaliu nepaminėti, jog buvo labai teisingai pastebėta, kad tai yra didžiuliai regioniniai darbdaviai.

Žodžiu, nieko blogo Lietuvai, jei tos įmonės užsidarys. Du Lietuvos pramonės gigantai. Mažeikiams ir Jonavai atsilieps, bet Lietuvai ir jos ekonomikai – smulkmena. Jonava ir Mažeikiai, vadinasi, jau ne Lietuva, o jei ir Lietuva – didelės įtakos ekonomikai neturi?

Ir tokie pareiškimai skamba Lietuvoje, kuri tampa trijų miestų valstybe, o rajonuose, regionuose kiekviena darbo vieta – aukso vertės. Lietuvoje, kurioje 25 procentai žmonių uždirba 1000 litų arba mažiau.

Ką Mažeikių ir Jonavos gyventojams reiškia uždarytos didžiulės įmonės? Reiškia tragediją. Šimtai šeimų patirtų sunkumų, būtų prarasta beveik 4 tūkstančiai darbo vietų.

Informacijos, kiek kainuoja sukurti darbo vietą, nesunku rasti viešuose žiniasklaidos pranešimuose:

„... investuos per 40 milijonų litų ir sukurs 200 naujų darbo vietų“;

„... investuoja 12 milijonų litų, sukurs 100 naujų darbo vietų“;

„... investuos 70 milijonų litų, sukurs 270 naujų darbo vietų“.

Kiek kainuotų sukurti 2000 naujų darbo vietų Mažeikiuose (tiek žmonių dirba naftos perdirbimo įmonėje ir su ja susijusiose įmonėse)? Šimtus milijonų litų.

Mažeikių naftos perdirbimo įmonė – tradiciškai didžiausias mokesčių mokėtojas Lietuvoje. Pernai iš viso sumokėjo 1,4 milijardo litų mokesčių.

Sutinku, kad nemaža dalis šių sumokėtų mokesčių – akcizai už degalus, kuriuos sumokame mes visi – degalų naudotojai.

Sumokėtume juos, net jei „ORLEN Lietuva“ užsidarytų. Juk automobiliams kuro reikia, pirktume importuotą kurą ir tuos akcizus sumokėtume. Teoriškai turėtų taip būti.

Bankams pelnus taip pat ne aitvarai atneša, o bankų klientai.

Didžiausias Lietuvoje veikiantis bankas pernai valstybei sumokėjo daugiau kaip 20 kartų mažiau mokesčių nei Mažeikių naftos perdirbimo įmonė.

Bet šįkart ne apie mokesčius kalba. Laikas į rajonų, regionų žmonių problemas žiūrėti kaip į visos Lietuvos problemas. Regionų ekonomika yra Lietuvos ekonomikos dalis.

Ir sprendimas juk aiškus: pirmiausia reikia išsaugoti regionuose jau dabar veikiantį verslą ir pramonės įmones.