Tokie Europos Komisijos svarstymai kelia nerimą. Jei šią savaitę Europos Komisija pateiks būtent tokius siūlymus, o šie netolimoje ateityje taps ES teisės aktais, kils grėsmė greičiausiu būdu išsprogdinti Bendriją, kurios vienybė pastaruoju metu jau ir šiaip braška per visas siūles.

Už tūkstantį nepriimtų pagal kvotą pabėgėlių Lietuvai grėstų 250 milijonų eurų bauda. Nejuokinga suma Lietuvai ir bet kuriai Rytų bei Vidurio Europos valstybei. Nebūtų juokinga suma, net jei bauda už vieną pabėgėlį siektų ir 100 000 eurų.

Nemanau, kad tokie Europos Komisijos siūlymai yra tik pagąsdinimas pabėgėlių kvotoms besipriešinančioms valstybėms. Praėjusį mėnesį Europos Komisija pristatė naują reglamento dėl ne ES piliečių atvykimo ir išvykimo sistemos versiją.

Oficialiai buvo teigiama, kad taip siekiama pagreitinti, palengvinti ir sugriežtinti į ES atvykstančių ne ES piliečių pasienio kontrolės procedūras. Tarp siūlymų buvo ir siūlymas labiau suderinti prieglobsčio procedūras ir standartus, kad visoje Europoje būtų sudarytos vienodos sąlygos, nustatytos bendros ES priėmimo ir paskirstymo taisyklės.

Kitaip tariant, buvo pasiūlyta ir ateityje naudoti pabėgėlių paskirstymo tarp valstybių mechanizmą, kuris nepasiteisino ir neveikia iki šiol, kuriam nepritarė dalis valstybių narių. Juk akivaizdu, kad kvotų įvedimas dar labiau skatins nelegalią migraciją į ES.

Balandžio mėnesį balsų dauguma Europos Parlamentas pritarė rezoliucijai, kad ES turi sukurti bendrą prieglobsčio prašymų registravimo ir pabėgėlių paskirstymo ES valstybėse sistemą, paremtą kvotomis.

Po tokios sėkmės Europos Komisija, nors ir žinodama, kad kvotų sistemai priešinasi Rytų ir Vidurio Europos valstybės, žengia kitą žingsnį – svarsto apie baudas nepaklusniesiems? Parengtuose ES prieglobsčio taisyklių, vadinamojo Dublino reglamento, pakeitimuose siūloma pabėgėlius automatiškai skirstyti po Bendrijos valstybes.

Europos Komisijos atstovai teigia, kad Dublino reglamento pakeitimų nepaveiks net Europos teisingumo teismo sprendimai. Į šį teismą kreipėsi Vengrija ir Slovakija – dėl privalomo kvotų pasiskirstymo. Kvotų klausimu Vengrija rudenį rengs referendumą.

Europos Komisija aukščiau Europos teisingumo teismo?

Lietuvių liaudies išmintis sako: prievarta mylimas nebūsi. Bet kokie prievarta paremti sprendimai tik dar labiau gilins pabėgėlių problemą, skaldys ES ir garantuos neprognozuojamas politines situacijas bei neramumus pačiose valstybėse narėse.