Manau, kad reikia platesnio požiūrio. Reikia kalbėti apie visos politinio valstybės valdymo sistemos, kuri apimtų partijų, visuomeninių judėjimų, aktyvių piliečių poreikius bei galimybę atsispirti įvairioms įtakoms tiek valstybės viduje, tiek už jos ribų.

Esu įsitikinęs, jog vien draudimais gero rezultato pasiekti nepavyks. Nepanaikinus poreikio pasiūla visada ir visur buvo ir bus. Kiek mes draudimais kovotume su kontrabandinių prekių įvežimu, jeigu jų poreikis didės, kontrabandos nugalėti mums nepavyks. Privalome imtis priemonių mažinant poreikį.

Vienas iš pagrindinių politinių partijų poreikių yra būti matomomis ir girdimomis. Tik tada kiekviena partija turi galimybę įrodinėti, kad ji geriausia. Politinė partija, kuri nėra matoma ar girdima, pasmerkta žlugti, nepaisant to, kad ji turėtų pačias protingiausiais idėjas ir geriausius pasiūlymus.

Deja, bet šiandien, politinių partijų matomumas ir girdimumas yra perkamas. Komercinis pradas ypač sustiprėja artėjant rinkimams. Tam partijoms reikia pinigų.

Net ir uždraudus visus finansavimo būdus, partijoms, kurios nenori išnykti, poreikis būti matomomis ir girdimomis pasiliks. Didžiąją dalį pinigų visos partijos, beje, ir atiduoda už galimybę būti visuomenės informavimo priemonėse.

Sprendžiant galimus partijų finansavimo būdus ar draudimus ir nematant bei nesprendžiant partijų poreikio būti išgirstomis, problemos, kaip išlaisvinti partijas nuo finansinės paramos įtakos, mes neišspręsime.

Mes versime partijas, kaip beje ir viešosios informacijos priemonių atstovus, ieškoti kitų, ne visada teisėtų kelių kaip vieniems pasirodyti, o kitiems parodyti.

Paslėpta ar „švelni“ reklama, finansuojama kitų įvairių viešinimo programų sąskaita, pateikiamos informacijos tendencingas filtravimas, išryškinant tai, ką reikia, ir taip „atidirbant“ už kitose vietose gautus pinigus ir t.t. Esant poreikiui, formos, kaip jį patenkinti tikrai bus rastos.

Išeitis, mano manymu, yra tik viena. Jeigu mes nenorime, kad politinės partijos, kurios valdo ar pretenduoja valdyti mūsų valstybę, vaikščiotų ir prašinėtų įtakos grupių paramos ir kažkuo joms įsipareigotų, mes privalome sukurti sistemą, kai pati valstybė užtikrina galimybę politinėms partijoms, visuomeniniams judėjimams, pilietiškiems piliečiams turėti galimybę būti matomais ir girdimais.
Tai turėtų būti sistema, užtikrinanti vienodas galimybes visoms politinėms partijoms ar visuomeninėms organizacijoms bendrauti su piliečiais, aktyviai ir atvirai diskutuoti viešojoje erdvėje.

Pinigus reikia duoti ne politinėms partijoms, o investuoti būtent į tokią sistemą, kuri paskatintų didesnę politinių partijų konkurenciją idėjiniame lygmenyje, sudarytų prielaidas kurtis aktyvesnei pilietinei visuomenei bei panaikintų politinių partijų poreikį prašyti paramos iš įvairių įtakos grupių.

Griežtindami politinių partijų rėmimo galimybes ir lygia greta spręsdami politinių partijų komunikacijos viešojoje erdvėje problemas mes skatinsime demokratijos bei pilietiškumo vystymąsi mūsų valstybėje. Tik spęsdami šias problemas kompleksiškai, mes turėsime realią galimybę atriboti politinę valdžią nuo įvairių interesų grupių įtakos.