Neseniai šalyje lankęsi Tarptautinio valiutos fondo (TVF) nariai pateikė rekomendacijas Lietuvai. Viena jų – darbo apmokestinimo mažinimas, kuris tebėra vienas didžiausių ES. Seniai kėlėme šį klausimą, tačiau mūsų mažai kas klausė, bet dabar apie tai šneka net tarptautiniai stebėtojai.

Mūsų nuomone, neapmokestinamasis pajamų dydis (NPD) turi būti prilygintas minimaliajai mėnesinei algai (NPD=MMA). Šis siūlymas gerokai išaugintų praktiškai visų Lietuvos dirbančių ir, svarbiausia, šeimų pajamas.

Turint omenyje, kad beveik 60 proc. dirbančiųjų atlyginimas siekia iki 600 eurų „ant popieriaus“, NPD prilyginus MMA, realiai standartinės 4 asmenų šeimos (2 dirbantys tėvai, atlyginimas 600 eurų per mėnesį „ant popieriaus“ ir 2 nepilnamečiai vaikai) pajamos per mėnesį „į rankas“ padidėtų apie 80 eurų, tai reiškia, kad per metus jos išaugtų 960 eurų.

Tai tik statistinis pavyzdys, bet jis iškalbingas. Realiai kiekvienas dirbantis žmogus Lietuvoje pajustų to naudą, nepriklausomai nuo to, ar uždirba MMA, ar daug daugiau. Didžiausią naudą vis tik pajustų nepilnamečius vaikus auginantys tėvai – ar ne tai turėtų būti pagrindinis valstybės rūpestis?

Siekis didinti MMA ir toliau išlieka. Liepos 1 d. jis bus dar kartą padidintas iki 380 eurų ir nemanau, kad ties tuo verta sustoti. Mūsų žmonės uždirba bene mažiausiai ES ir tik politiniai sprendimai gali lemti, kad ši situacija keistųsi. Mūsų ekonomikos lygis nei kiek nenusileidžia Latvijai ar Estijai, bet uždirbame mažiau. Tai – blogos politikos, amžinų karpymų ir ne ten dėliojamų valstybės prioritetų rezultatas. Kai investicijos nukreipiamos ne į žmonių pajamų didinimą, o betoną – taip ir gaunasi.
Tai dar ne viskas. Darbo partija jau registravusi pasiūlymus atstatyti per krizę nurėžtas išmokas tėvams už vaikus, siūlo sumažinti PVM mokestį svarbiausiems maisto produktams nuo 21 iki 5 proc. Atitinkamai mažinti mokesčius ir piginti receptinius, nekompensuojamus vaistus. Maistas ir vaistai – svarbi kiekvienos šeimos išlaidų dalis.

Čia prisideda ir Konstitucinio teismo sprendimas, kad motinystės išmokoms neturėtų būti taikomos lubos – dar didesnės paskatos bus tėvams susilaukti vaikų.

Mes siūlome konkrečius sprendimus, kurie sumažins žmonių finansinę nelygybę ir padės gyventi geriau. Todėl TVF nuomonė yra svarbi, bet Lietuvos žmonės ir jų pajamos yra dar svarbiau.
Įgyvendinus šiuos Darbo partijos siūlymus, statistinės Lietuvos šeimos biudžetas galėtų išaugti netgi daugiau nei 1000 eurų. Viskas, ko tam reikia – politinė valia. Per gana trumpą laiką galime duoti didžiulę naudą žmonėms.