Suprantu, kad mokesčių skaičiavimo metodikos, formulės ir niuansai nėra pats įdomiausias dalykas, tačiau žinoti, kokią naudą jis duoda kiekvienam dirbančiajam, ypač gaunančiam mažesnes pajamas, manau, kad yra būtina.

NPD – tai suma, kuria darbo užmokestis nėra apmokestinamas gyventojų pajamų mokesčiu. Šis dydis priklauso nuo darbo užmokesčio dydžio, auginamų vaikų skaičiaus bei jų augintojų statuso, taip pat ir asmens neįgalumo lygio, jei tokio esama. Kitaip sakant, kuo jis didesnis – tuo mažiau mokesčių dirbantysis sumoka ir tuo daugiau gauna pajamų „į rankas“.

Nuo šių metų pradžios NPD buvo padidintas iki 200 eurų, tačiau paskutinėje politinėje taryboje Darbo partijos iniciatyva šis dydis bus pakeltas daugiau nei per pusę – iki 310 eurų. Ką tai reikštų finansiškai kiekvienam? Pagal dabartines mokesčių skaičiavimo formules minimalią algą (MMA) gaunantys „į rankas“ gautų apie 17 eurų daugiau (vadinasi per metus susidarytų daugiau kaip 200 eurų), uždirbantiems daugiau ši suma šiek tiek mažėja ir visai „neveikia“ tiems, kurių atlyginimas didesnis nei 1024 eurai „ant popieriaus“.

Ne mažiau svarbu ir tai, kad su koalicijos partneriais nusprendėme taip pat mažinti darbo mokesčius už auginamus vaikus. Už kiekvieną auginamą nepilnametį vaiką NPD dirbančiajam nuo sausio 1 d. bus keliamas 66 proc. – iki 200 eurų. Vadinasi kiekvienas vaikus auginantis tėvas ar mama „į rankas“ gaus dar didesnes pajamas.

Tai pirmi, bet labai svarbūs Darbo partijos žingsniai siekiant didinti žmonių pajamas. Mūsų nuomone, neapmokestinamasis pajamų dydis (NPD) turi būti prilygintas minimaliajai mėnesinei algai (NPD=MMA). Seimui pritarus šiai darbiečių pataisai, MMA uždirbantiems ir kas mėnesį po 25 eurus gyventojų pajamų mokesčio mokantiems žmonėms to daryti nebereikės. Tokiu būdu daugiau kaip 240 000 Lietuvos gyventojų, gaunančių MMA, pajamos per metus padidėtų daugiau kaip 300 eurų.

Padidinus MMA efektas būtų dar didesnis. Bet ne tai svarbiausia. Turime galvoti ne vien apie mažiausias pajamas gaunančius, bet ir apie visus dirbančius.

Šis siūlymas gerokai išaugintų praktiškai visų Lietuvos dirbančių ir svarbiausia – šeimų pajamas. Turint omenyje, kad beveik 60 proc. dirbančiųjų atlyginimas siekia iki 600 eurų „ant popieriaus“, NPD prilyginus MMA (380 eurų nuo liepos 1 d.), realiai standartinės 4 asmenų šeimos (2 dirbantys tėvai, atlyginimas 600 eurų per mėnesį „ant popieriaus“ ir 2 nepilnamečiai vaikai) pajamos per mėnesį „į rankas“ padidėtų apie 80 eurų, tai reiškia, kad per metus jos išaugtų 960 eurų.
Tai tik statistinis pavyzdys, bet jis iškalbingas. Realiai kiekvienas dirbantis žmogus Lietuvoje pajustų naudą, nepriklausomai nuo to, ar uždirba MMA, ar daug daugiau. Didžiausią naudą vis tik pajustų nepilnamečius vaikus auginantys tėvai – ar ne tai turėtų būti pagrindinis valstybės rūpestis?

Turint omenyje, kad ir toliau kovosime, kad MMA kasmet didėtų, visiškai realu, kad minimali alga būtų visiškai nebeapmokestinama pajamų mokesčiu nuo 2018 m. Vėl gi, didžiausią naudą gautų uždirbantys MMA, tačiau efektą pajustų labai didelė dalis dirbančių.

Vis dar lieka neišspręstas PVM mažinimo klausimas (rugsėjį vėl prie jo grįšime), tačiau augančias pajamas dėl NPD didinimo gyventojai galės skirstyti savo nuožiūra: maistui, būstui, pramogoms ar kam kitam – niekas kitas geriau nenuspręs, ko reikia pačiam žmogui – tik jis pats.

Sutinku su tais, kurie sako, kad pajamos auga nepakankamai greitai, tačiau džiaugiuosi kiekvienu sprendimu, kuris tas pajamas augina, o ne mažina. Kai mūsų atlyginimai vieni mažiausių ES, net ir mažas žingsnelis į priekį yra judėjimas teisinga linkme. Per ilgai Lietuvos žmonių pajamos buvo mažinamos arba nepakankamai svarbios valdžiai – su Darbo partijos pagalba noriu, kad tai pasikeistų, kad žmonių pajamų didinimas taptų svarbiausiu valstybės prioritetu.