Lietuvos valdžia, smerkdama Baltarusijos ir Rusijos planus kaimynystėje statyti dvi naujas atomines elektrines, pati visomis priemonėmis siekia naują atominę elektrinę pastatyti Lietuvoje. Mūsų valdžios argumentai prieš kaimynų planus statyti naujas atomines elektrines remiasi į jų saugumo stoką. Po Fukušimos tragedijos pasaulyje sparčiai daugėja šalių atsisakančių vystyti atominę energetiką. Šiuo požiūriu neatsakingai atrodo Lietuvos poza kaimynų atžvilgiu, kai mes naują atominę elektrinę statyti kviečiame tuos, kurie statė Fukušimą ir kurių reaktorių atsisakė visi nors kiek galvojantys apie atominių elektrinių saugumą. Stulbina Premjero požiūris į atominės elektrinės saugumą. Visuomenė raminama tuo, jog cunamis Visagino nepasieks, todėl elektros tiekimas atominių reaktorių aušinimui – nesutriks. Premjere, o kaip dėl tornado pasekmių? Tokio tornado, kuris šiais metais nusiaubė šiaurės Lietuvą, versdamas medžius ir mašinas? Peršasi išvada, jog lietuviškas atominis projektas nėra saugesnis už kaimynų.

Neseniai tarp ekonomistų užvirė gyva diskusija apie prognozuojamą elektros kainą būsimoje Visagino atominėje elektrinėje. Bet Energetikos ministerija vietoj atsakymų į ekspertų klausimus - visą diskusiją paverčia komercine paslaptimi. Pavyzdžiui, kyla klausimas, kodėl pigiausia šiluma, pagaminta iš biomasės, negali virsti pigiausia elektros energija ir kam reikia išleisti 15-20 milijardų litų „komercinėms paslaptims“, kai turime pusę milijono hektarų nedirbamos žemės ir galimybę daugeliui metų apsirūpinti pigiausia energija. Alternatyvi decentralizuota energetika, naudojanti vietos resursus bei mažų elektrinių plėtra reiškia tikrą energetinę ir ekonominę nepriklausomybę nuo Rusijos. Pasaulio energetikai mus įspėja, kad skaičiuojant atominių elektrinių energijos kainą reikia atsižvelgti į augančias importuojamo urano kainas, tačiau mūsų Vyriausybei tai įspūdžio nedaro. 

Alternatyvi energetika didina galimybes išvengti ekstremalių situacijų, katastrofiškų gamtos stichijų ir teroristinių išpuolių pasekmių. Be to alternatyvi energetika kuria naujas darbo vietas visoje Lietuvoje. Jei būtent tokį kelią renkasi Švedija bei Vokietija, galutinai atsisakiusi atominės energetikos, kodėl mes turime eiti kitu keliu? 

Darome loginę išvadą, jog valdžiai reikia kuo mažiau alternatyvios, saugios, vietinės ir pigesnės energijos, nes vis tiek teks įsipareigoti japonams ir supirkti būsimos atominės elektrinės energiją sutarta kaina. O jei vis dėlto turėsime pigesnę alternatyvą, tai būsime priversti atominės elektrinės energiją eksportuoti. Tai reiškia, kad vartotojui ar valstybės biudžetui teks dengti skirtumą tarp vidaus ir eksporto kainų. Niekas taip pat nekalba apie tai, kiek mūsų vaikams kainuos naujos elektrinės uždarymas. Vėl ta nelemta komercinė paslaptis... 

Kaip argumentas pateikiama tai, jog projekte dalyvaus Latvija, Lenkija, Estija. Tik čia vėl pamirštama pasakyti, jog nei viena iš šių šalių neprisiims įsipareigojimo elektrą pirkti didesnėmis nei eksporto rinkoje kainomis. Vertinant šių šalių investicijas ir jų riziką, tai skirtingai nei Lietuvai, jiems garantuojamas dar vienas alternatyvus energijos tiekėjas, kuris turės būti konkurencingas, nežiūrint į savo gamybos savikainą, nes skirtingai nei kitų rūšių elektrinių, atominės elektrinės galingumo neįmanoma reguliuoti. Ką tai reiškia mums? Kuo pigiau elektrą pirks iš mūsų kaimynai, tuo brangiau už ją mokėsime mes ir liūdniausia, jog tai visiškai nepriklausys nuo mūsų norų, o tik nuo pokyčių Europos elektros eksporto rinkoje.

Vis daugiau žmonių Lietuvoje ir mūsų regione kategoriškai prieštarauja ekologiškai pavojingai, ekonomiškai absurdiškai naujos Visagino atominės elektrinės statybai. Kartu turime reikalauti, kad atominių elektrinių statybos mūsų kaimynystėje atsisakytų Rusija ir Baltarusija. Kuriamas visuomeninis antibranduolinis judėjimas Baltijos regione. Tik veikdami kartu mes galime sustabdyti šią augančią grėsmę.