Tuberkuliozė yra viena pavojingiausių ir labiausiai pasaulyje paplitusių infekcinių ligų. Pagrindinis infekcijos šaltinis yra asmuo, sergantis atvira plaučių tuberkulioze. Ligonis tuberkuliozės mikobakterijas platina kosint, čiaudint, kalbant. Rizika perduoti infekciją yra didžiausia tuomet, kai liga dar nediagnozuota.

Lietuvoje tuberkuliozė labiausiai plinta rajonuose, kiek mažiau miestuose. Labiausiai infekcija išplitusi Žemaitijos savivaldybėse. Padarytos išvados byloja, jog tuberkuliozė yra socialinė liga, susijusi su bloga mityba, prastomis gyvenimo sąlygomis, alkoholio, psichotropinių medžiagų vartojimu. Mityba yra prilyginama vaistams. Mūsų maistas turi būti kaloringas ir sveikas.

Kodėl susergama tuberkulioze? Stresinės situacijos, žmonės skuba, laiku nepavalgo, keliauja po įvairias egzotiškas šalis, kuriose fiksuojami didžiuliai susirgimų mastai. Kiekviena aplinka turi būti labai įvertinta. Jei įtariame, kad galėjome užsikrėsti, turime kreiptis į gydytojus, pasitikrinti.

Apie pačią ligą, jos gydymo metodus medicina išsiaiškinusi labai daug. Tuomet kodėl tiek daug sergančiųjų, kodėl nepavyksta sustabdyti šios klastingos ligos proveržių?

Net 15 metų tuberkuliozės programa nebuvo finansuojama. Ir tik įvertinus šios klastingos ligos grėsmę, situacija pasikeitė. Tačiau prieš kalbėdami apie gydymą, turime žinoti ligos priežastį. Atviros tuberkuliozės, kuri yra pagrindinis infekcijos šaltinis, susirgimų skaičius šiandien yra nepaprastai didelis. Kasmet diagnozuojama apie tūkstantį susirgimų. Svarbiausia – ANKSTI diagnozuoti. O tai nėra taip paprasta. Pastangos turi būti sukoncentruotos į savivaldybes. Niekas taip gerai nežino savo žmonių, kaip savivaldybių atstovai, socialiniai darbuotojai, vietiniai medikai.

Skaudžiausia, kai tuberkulioze suserga vaikai. Jie dažniausiai užsikrečia nuo suaugusiųjų. 2015 metais Lietuvoje buvo užregistruota septyniolika atviros plaučių tuberkuliozės susirgimo atvejų suaugusiems, dirbantiems vaikų ugdymo kolektyvuose. Todėl ir pabrėžiu, kad dar didesnis dėmesys turi būti sutelktas į profilaktinius suaugusiųjų ir vaikų patikrinimus. O sveikatos apžiūra turi būti dar kruopštesnė ir išsamesnė.

Darbuotojams, dirbantiems maisto gamyboje, sveikatos priežiūros srityje, vaikų mokymo ir auklėjimo srityje, paslaugų teikimo gyventojams srityse daromas profilaktinis patikrinimas dėl tuberkuliozės prieš pradedant dirbti ir kasmet dirbant. Seime inicijuosime Sveikatos apsaugos ministro įsakymo redagavimą – sieksime, kad kasmet būtų daroma krūtinės ląstos rentgenograma visiems gyventojams. Anksti diagnozavus ir nedelsiant, dviejų savaičių bėgyje pradėjus gydymą, bakterijų sunaikinimo tikimybė išauga net iki 85 proc. Vadinasi, tas asmuo nebeišskiria tuberkuliozės mikobakterijos ir liga nebeplinta į aplinką, visuomenė nebeužkrečiama.

Vaikams taip pat turi būti vykdomi profilaktiniai patikrinimai. Pagal skiepijimų kalendorių, naujagimiai 2-3 parą po gimimo skiepijami vakcina nuo tuberkuliozės. 6-7 metų vaikams atliekamas tuberkulino mėginys. Tačiau pastaruoju metu pastebima, jog tėvai nesutinka atlikti šio tyrimo. O to priežastis – tėvų baimė, kad vaikai nebūtų stigmatizuojami – aplinkinių atstumti dėl baimės užsikrėsti. Jei mokykloje sužinoma, kad vaikas serga tuberkulioze, jis patiria ir psichologinę traumą, nes draugai nuo tokio vaiko atsiriboja ir nenori draugauti. Tačiau toks požiūris yra klaidingas. Vaikai neserga atvira tuberkulioze. Jie tik yra užsikrėtę, bet neturi lokalių tuberkuliozės formų.

Dar didesnį dėmesį turime skirti profilaktikai. Tam pasitarnaus jau patvirtintos ilgalaikio lėtinėmis kvėpavimo ligomis sergančio paciento stebėjimo DOTS kabinetai, kuriuose, stebint sveikatos priežiūros specialistui, pacientas turi išgerti jam skirtus nemokamus antituberkuliozinius vaistus. Tuberkuliozės gydymas ilgas, gali užtrukti nuo 6 iki 36 mėnesių. Per anksti nutraukus gydymą, išsivysto atsparumas antibakteriniams preparatams. Todėl labai svarbu pradėjus gydymą, išsigydyti ir visiškai pasveikti. Šeimos medicinos paslaugas teikiantys gydytojai nuo kitų metų sausio 1 d. bus skatinami už pasiektą rezultatą – sergančio tuberkulioze paciento sėkmingą išgydymą.

Galime tik pasidžiaugti, kad Lietuvos tuberkuliozės bakteriologinės laboratorijos visiškai atitinka Europinį lygį. Tuberkuliozės profilaktikai, diagnostikai ir gydymo paslaugų kokybės bei prieinamumo gerinimui gauname finansavimą ir iš Europos Sąjungos struktūrinių fondų. Priemonių ligai diagnozuoti, išgydyti mes turime ir esame pajėgūs. Svarbiausia, turime suaktyvinti ligos kontrolines priemones – kuo anksčiau ligą diagnozuoti, kaip galima greičiau pradėti gydymą, ligonį aprūpinti nepertraukiamais vaistais ir sergančiajam suteikti socialinę paramą.