Žiūriu, ko ėmėsi miesto valdžia, ką sako sostinės meras – juk priemonės ir atsakomybė jų rankose. Mero Remigijaus Šimašiaus nuolat atnaujiname socialinio tinklo profilyje įrašas su užuojauta. Būtų suprantama, nes be skubių priemonių ir suaktyvintos kontrolės dėmesys mirusių vilniečių šeimoms, pagaliau užuojauta irgi žmogiškai reikalinga. Bet užuojauta ne dėl mirusių vilniečių.

Cituoju merą: „Užuojauta nužudytos merginos artimiesiems. Panieka menkystoms, kurie atėmė nekaltą gyvybę.“

Tikrinu. Profilis tikrai Vilniaus miesto mero Remigijaus Šimašiaus. „Panieka menkystoms?“ – tikrai gimsta panašus jausmas. Visiems menkystoms, kurie dėl savo bukumo, intereso uždirbti pinigą netgi gyvybės kaina atima nekaltas gyvybes. Ir kastuvu uždaužytos merginos, ir vilniečių, kurie nieko neįtardami, netgi už tai susimokėdami, naudojosi savo namuose įrengtu vandentiekiu. Nekalti - ir viena, ir kiti.

Ar rašydamas „panieka menkystoms“ meras nepajuto panašaus jausmo tiems menkystoms, kurie atsakingi už atimtas vilniečių gyvybes? Ar nieko panašaus nepajuto sau? Ar tiesiog skaičiavo tą viešųjų ryšių interesą, kad žiauriai atimta vienos merginos gyvybė savo skandalingomis aplinkybėmis užgoš kitų žmonių mirties aplinkybes?

Vis dėlto vilniečiams trijų žmonių mirtys ir reali mirties grėsmė kylanti kone kiekvieno daugiabučio namuose nepasirodė tokia jau nesvarbi kaip miesto vadovui. Kadangi iš savivaldybės nebuvo sulaukta dėmesio ir skubių priemonių mirtinai problemai spręsti, daugiabučių gyventojai vienas paskui kitą patys puolė daryti, ką gali. Ėmėsi iniciatyvos patys nešti vandens mėginius į laboratoriją ir tirti dėl legionelių.

Sostinės gyventojų baimės buvo pagrįstos. Jeigu dar sausį Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorija buvo aptikusi tik vieną mėginį užkrėstą legionelėmis, tai vasarį jų buvo jau 24.

Atrodo, mirštančių gelbėjimas Vilniuje buvo paliktas pačių mirštančiųjų reikalu. Negana, kad gyventojai patys rūpinasi ir tiriasi, ar vanduo užkrėstas mirtinu užkratu ar ne. Jie dar turi už tai susimokėti, jeigu daugiabutis nėra vienas iš tų trijų, kuriuose legionelės jau aptiktos.

Kur Vilniaus meras, ar jis nemato, ką jis sako? Skaitau R. Šimašiaus naujausią įrašą:
„Vilnius yra puiki vieta kūrybai ir inovacijoms. Esu minėjęs, kad garsios įmonės čia įsiste

igia kone greičiausiai pasaulyje dėl mažesnės biurokratijos ir greitesnio ir atviresnio požiūrio...“
Negaliu patikėti. Mere Šimašiau, žmonės miršta. Čia, jūsų mieste, nuo vandentiekio vandens, kuris tiesiog nebuvo pakankamai pakaitintas, kad žūtų mirtinos bakterijos. To vandens tiesiog neprižiūrėjo Jūsų vadovaujamos savivaldybės įmonės ir Jūs kaip meras.