Buvo įdomu, kaip pasikeis politinio elito elgesys po akivaizdaus Lietuvos gyventojų sprendimo balsuoti už permainas. Iš politikos žemėlapio išnyko Darbo partija, balsų pirkimo faktai Šilutėje gali sunaikinti Tvarkos ir Teisingumo partija, socialdemokratai patyrė skaudų smūgį.

Lietuva nusidažė žaliai

Akivaizdu, jog nei Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungai (LVŽS), nei Tėvynės sąjungos - Lietuvos krikščionių demokratų partijos atstovams irgi nėra dėl ko labai džiūgauti. Skaičiuojant visus Lietuvos rinkėjus gauta kiek daugiau nei po dešimt procentų balsų. Ką tai pasako?

Politikai per kelis dešimtmečius yra taip nuvylę Lietuvos žmones, jog reikės dar kelių dešimtmečių pastangų, kad būtų atgautas tautos pasitikėjimas. Belieka priminti, jog konservatoriai 1996 laimėjo Seimo rinkimus gaudami virš 409 tūkstančių balsų.

Po šių Seimo rinkimų Lietuvos žemėlapis nusidažė žaliai, rinkimus beveik visoje Lietuvoje laimėjo LVŽS. Tik Vilniuje ir nedaug Kaune bei Klaipėdoje mus aplenkė konservatoriai.

Iš karto po pirmojo turo pasigirdo šnekos, esą už LVŽS balsavo kažkokie neišsilavinę provincialai, nesuprantantys Lietuvos ateities vizijos. Atsiprašau mus palaikiusių žmonių, kurių atžvilgiu girdisi tokios kalbos, nes taip šnekantys politikai yra labai išsigandę, jog Lietuvoje po kelių dešimtmečių stagnacijos gali prasidėti realios permainos, kada nebe partiniai klanai ar giminystės ryšiai ims lemti galimybes siekti darbo valstybės institucijose, ar įmonėse.

Taip, tenka pripažinti, jog Seimo konservatorių frakcija atjaunės, bet ar tai reiškia, jog konservatorių partija nustos veikti kaip įdarbinimo agentūra? Visiškai analogiška situacija su socialdemokratų partija, kurią jos garbės pirmininkas Aloyzas Sakalas siūlo pervadinti, nes ji visiškai ne socialdemokratinė. Tai dar viena didelė įdarbinimo agentūra, kurios narius vienija ne ideologija, o partinio bilieto suteikiamos galimybės.

Svarbiausia – ne postai, o vertybės

Padarysiu viską, kad LVŽS niekada netaptų dar viena įdarbinimo agentūra. Kad tuščiai nešneku, įrodo mūsų rinkimų sąrašas, kuriame net trečdalis žmonių - nepartiniai. Galiu patikinti, jog tai žmonės, kuriuos vienija daug stipresnis ryšys nei tik partinis bilietas - juos vienija vertybinis pagrindas. Tarp mūsų yra žmonių, kurių nuomonės vienu ar kitu klausimu skiriasi - ir man dėl to nė kiek nebaugu. Būtų labai keista, jei visais klausimais nuomonės būtų vienodos. Mūsų komanda - puikus visuomenės atspindys, kada būtina diskusija, argumentai ir tik bendru sutarimu bus atrandamas tinkamiausias sprendimas.

Man patinka, kaip į klausimą „Ar LVŽS dar nesuskilo?“, atsako Saulius Skvernelis:

„Nesulauksite!!!“. Jei kas įdėmiai pažiūrės į mūsų sąrašo narius, kurie tapo ar pretenduoja tapti Seimo nariais, pastebės, jog tai - labai aukšto intelekto žmonės, kurie niekada netaps Ramūno Karbauskio ar kieno kito valios vykdytojais, kuo bandoma gąsdinti žmones prieš antrą Seimo rinkimų turą.

Noriu pasakyti, jog mes siekiame laimėti rinkimus, bet valdžia mums nėra savitikslis dalykas. Todėl, skirtingai nuo daugelio apžvalgininkų prognozių, po pirmojo Seimo rinkimų turo mes nepuolėme sudarinėti jokių koalicijų. Derėdamiesi su potencialiais partneriais pirmiausia kalbėsime apie vertybes ir pokyčius, o tik tada apie pozicijas Seime ir Vyriausybėje. Mes norime formuoti profesionalų Vyriausybę tam, kad visoje valstybės tarnyboje prasidėtų optimizavimas, remiantis tik kompetencijos ir profesionalumo kriterijais, o ne priklausymu kažkuriam partiniam klanui.

Po pirmojo turo mano, LVŽS ir mūsų kandidatų atžvilgiu pasipylė šmeižtas, gandai, užgauliojimai... Nesu šventasis, niekada tokiu ir neprisistatinėjau, bet purvais besidrabstantiems reikėtų dažniau pažiūrėti į veidrodį ir pasverti savo pačių darbus.

Man dėl gyvenime padarytų darbų nėra gėda nei prieš vieną Lietuvos žmogų. Mano gyvenime geri darbai yra ne proginiai, o daromi visada, nepriklausomai nuo to, kuo ir kada aš esu ar būsiu.

Negaliu nepaminėti fakto, jog tūkstančius žmonių nuo vėžio ir kitų ligų komplikacijų išgelbėjusi mobili kraujo laboratorija, kurią mecenuoju jau penkerius metus, daugiau kaip pusę metų yra biurokratų sustabdyta ir per tą laiką nepatikrino daugiau kaip 6 tūkstančių žmonių kraujo. Man neapsakomai pikta, kad politiniai interesai užgožią sveiką protą ir žmonių gyvybė nėra argumentas prieš baimę prarasti politinę įtaką, valdžios galią.

Ne valdyti, o tarnauti

Prieš dvylika metų pasitraukiau iš Seimo galvodamas, jog per laiką ten atsiras žmonės, kurie vadovausis tokiomis vertybėmis, kaip sąžinė, atsakomybė, pasiaukojimas, pagarba... Deja, sulaukiau visiškai priešingo. Suprantu, kokiu atveju konservatoriai ir socialdemokratai gali būti priversti vadovautis LVŽS požiūriu į Vyriausybės formavimą, palaikyti Lietuvos žmonių gyvenimą gerinančius pokyčius. Tam Seimo rinkimų antrąjį turą turi laimėti LVŽS.

Kitu atveju bus sunku ryžtis dirbti Vyriausybėje, kurioje esminius postus užims A. Kubilius ar J. Olekas, nes tai tikrai nebus pokyčių Vyriausybė. Galiu prognozuoti, jog tai būtų naujų politinių valymų Vyriausybė, kada vienus partiečius valstybės tarnyboje keis kiti partiečiai.

Jau šiandien girdime, kaip vieni naikins universitetus, o kiti gąsdina mokytojus, kaip į valdžią sugrįžti ruošiasi moksleivio ir studento krepšelių sumanytojas. Ar taip įvyks, ar visgi prasidės realūs pokyčiai - paaiškės po antrojo Seimo rinkimų turo.

Mes visi turime pasirinkimą: galime būti pasyviais stebėtojais, galime balsuoti už politinę švytuoklę, kuri jau du dešimtmečius varo žmones iš Lietuvos - arba galime balsuoti už LVŽS kandidatus ir turėti labai stipriai atsinaujinusį Seimą, profesionalų Vyriausybę bei realią viltį, jog pagaliau bus optimizuojamas milžiniškas valstybės valdymo aparatas, o politikai ims ne valdyti, bet tarnauti.

Prašau Jūsų ateiti į Seimo rinkimų antrąjį turą spalio 23 dieną, paraginti tai padaryti savo artimuosius, gimines, draugus, bendradarbius, kitus. Kviečiu pasitikėti LVŽS kandidatais, nes kiekvienas iš jų yra būtinas mūsų komandai Seime ir realiems pokyčiams Lietuvoje. Tarnystė Lietuvai ir kiekvienam iš Jūsų yra mūsų visų garbės ir sąžinės reikalas.