Jaunimas užsidarė langus ir sulindo į telefonus. O čia dar tas Trumpas. 90 proc. langus užsikalė, o likę 10 proc. (įskaitant diplomatus ir Trumpo fanus) kviečia nesiblaškyt ir eiti ruošti namų darbų.

Gudresni apeliuoja į gerai išmintą takelį (google: „path dependency“), iš kurio net Trumpas nepajėgs išsvirduliuoti.

Gerai Amerikai. Ten gravitacija – ohoho. O pas mus? Dekonstitucintoj ir išdarbogrupintoj dykroj ne tik takelio, bet ir kūlgrindos neberast. O atsiremt į ką?

Godus avantiūrizmas suvedė su tuo bendrakeleiviu peršauta koja, kuris pakeliui, atrodo, dar ir galvą pasikeis. Kaip toj dainoj „bus dar visko“. Gal net iki finišo nuklibinkščiuos.

O dešinėj tie su paruoštais telefonais. Tik pasakyk, ką ne taip. Laikykitės, TEN nieks nepalaikys. Tik talibai gal, ir tai – tik kas jiem patinka. Be to, šauks, kad čia patys seniausiai sugalvojo. Greičiausiai bus teisūs.

Gal vaga kairėj, o mokytojau? Pačiam lengviau buvo, Sąjūdis ne tik takelį, o visą Baltijos Kelią ištrypęs buvo. Paskui formavosi partijos, lyg galaktikos iš amorfinio ūko. Kai kurios šiandien ir keliolika tūkstančių gyvų narių turi ir gal kokį vieną kitą profesionalą. Politikoj net politikos profesionalų pasitaiko. Kaip ant ŠėMėCė neparašyta: „Ne visi yra politikai, bet tik politikai tai žino“.

Žino ir vienas iš trijų, ir teisėja, kur Amerikoj dingo. Dar sako, reik gebėjimo ilgai būt vienam kambary. O kuo daugiau prisigrūdę, tuo oro mažiau. Čia toks žaidimas: kas paskutinis išeis, tas laimi.

Naujokai paprastai mažesniais būriais glaudžiasi. Gali nepadėt nei mokslinių laipsnių, nei danų skaičius. Tegul dabar kombainą misteris properis pavairuoja, vis tiek visiem patiks, bile važiuoja. O kas, jei ant posūkio dešinėn užmes?.. Dvi ministerijos jau ir taip Prezidentei atiduotos. Reikėjo gi galantiškumo, kai nuotaka – visa Lietuva, ir tie nešauks, kad į takelį nepataikom.

Bendrai tai ramiau jau. Bendrakeleiviai nereiklūs, žino, kad paskutinė kelionė. Saviem ir taip gerai, jei netriukšmaus, pasakysim, kad vėl išrinko. Tik tas misteris properis – geria, šypsosi, akys gudrios...

Gerai dar, kad ant feisbuko nestatėm, paskui spėk vairuoti nuo galinės sėdynės. Mes pasakėm, kad jie pasakė, kad mums atrodo, kad jie patys nenori. Nei path, nei dependency. Geriau jau dar ketveri prarasti metai.